Švarc Pipan: Lagali so mi in prirejali dokumente, vmešan tudi Žibert

Pred današnjim vrhom koalicije, po katerem bo znana usoda pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, je ta vpletenim v posel z nakupom sodne stavbe, med katerimi so tako uradniki ministrstva kot člani stranke SD, prvič javno očitala korupcijo.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 31. 1. 2024, 09:55


dominika svarc pipan
Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan
M24/Sašo Radej

"V zvezi z nakupom stavbe na Litijski smo po zamenjavi generalnega sekretarja g. Gojkoviča in ob pregledu vse dostopne dokumentacije ugotovili, da ni šlo za nikakršno malomarnost. Nasprotno, vse bolj se kaže, da gre za skrbno načrtovano, protipravno delovanje, zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije s strani organizirane skupine s ciljem pridobitve protipravne koristi. Gre za posamezne uradnike ministrstva, kot tudi člane stranke SD. Celotna dokumentacija je že bila predana organom pregona, danes smo tudi preklicali pooblastila vodjem strokovnih služb, ki so sodelovali v spornih postopkih," je sporočila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Pri tem je s prstom pokazala tudi na generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta. "Predsednica stranke Tanja Fajon je včeraj povedala, da je normalno in očitno celo pričakovano, da se generalni sekretar stranke vmešava v delo ministrstev. In kot sem ugotovila v zadnjih dnevih je točno to počel tudi v tem primeru. Zgrožena sem nad to izjavo predsednice stranke, saj je takšna praksa nezakonita in nesprejemljiva, odpira vrata sistemski korupciji, proti kateri se je potrebno boriti z vsemi sredstvi," je poudarila.

Švarc Pipan je prst uperila v Klemna Žiberta (levo), generalnega sekretarja SD.
Švarc Pipan je prst uperila v Klemna Žiberta (levo), generalnega sekretarja SD.
Sašo Radej

Po neuradnih informacijah Siol.net je Švarc Pipan že v ponedeljek zvečer na zasedanju predsedstva stranke opozorila na možnost, da je z zadevo povezan tudi generalni sekretar stranke Žibert.

"Kot ministrica prevzemam objektivno odgovornost, saj sem pogodbo podpisala v dobri veri, da so pristojne službe svoje delo opravile strokovno, zakonito in z dolžno skrbnostjo. Danes vem, da so mi lagali ter načrtno prikrivali in prirejali podatke. A če odstopim v tem trenutku, se bodo podobne zgodbe nadaljevale in nič se ne bo spremenilo."

Preberite še:
Afera sodna stavba: milijonska nagrada za pomoč Nine Zidar Klemenčič?

Kaj vse je šlo narobe pri poslu

Spomnimo, tik pred koncem lanskega leta je ministrstvo za pravosodje podpisalo pogodbo o nakupu nove stavbe, v katero želi preseliti več sodišč. Gre za dvonadstropni objekt ob Litijski cesti v Ljubljani, ki je že več let v zelo slabem stanju. Država ga je za 7,7 milijona evrov kupila od primorskega podjetnika Sebastjana Vežnaverja. Ta je za stavbo novembra 2019 na dražbi plačal 1,7 milijona evrov, torej šest milijonov evrov manj, kot mu je zdaj zanjo plačala država.

/
/
Primož Lavre

Pri nakupu je šlo narobe vse. Tudi zato, ker so šli posamezniki na ministrstvu praktično ves čas postopka prodaje močno na roke prodajalcu. 

- ministrstvo tako ni naročilo svoje preverbe cene, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, torej Vežnaver. Ta je pokazala bistveno višjo vrednost od cenitve, ki jo je v istem času naročilo podjetje DC Bled. To se je tudi zanimalo za nakup nepremičnine na Litijski cesti.

- Vežnaverjeva cenitev ni verodostojna. Pod njo je podpisan sodni cenilec Anton Rigler, a jo je v resnici pripravila njegova znanka, pooblaščena cenilka Breda Zorko. Ta je isto zgradbo ocenjevala že leta 2017, vendar takrat uporabila povsem drugačne podatke in tudi ugotovila bistveno nižjo ceno.

- ministrstvo je hitelo s podpisom pogodbe in nakazilom kupnine. Da bi lahko porabili sredstva v proračunski rezervi, je bila pogodba sklenjena 28. decembra, takoj naslednji dan pa je prišlo do skoraj osem milijonov evrov visoke transakcije. 

- čeprav je bil denar že nakazan, je ministrstvo šele več kot dva tedna pozneje vpisalo predznambo lastninske pravice v zemljiško knjigo. To pomeni, da nekaj časa država ni imela ne denarja ne nepremičnine in tudi nobenega jamstva, da bi lahko prišla do denarja, če bi šlo karkoli narobe.

/
/
necenzurirano.si

Preberite še:
Tu je dokaz, da so sodno stavbo preplačali za več milijonov evrov

Kdo vse na ministrstvu je bil vpleten

Na ministrstvu je posel operativno vodil vodja službe za nepremičnine in investicije Simon Starček. Gre za nekdanjega podpredsednika odbora SDS za izobraževanje, ki je v času zadnje vlade Janeza Janše kratek čas začasno vodil finančno upravo (Furs), nato pa je bil namestnik generalnega direktorja Ivana Simiča.

Po zamenjavi oblasti je Starčka, ki izvorno prihaja z območja Ptuja, na pravosodno ministrstvo leta 2022 pripeljal tedaj novi generalni sekretar Uroš Gojkovič, nekdanji predsednik občinskega odbora SD v Hajdini. Gojkovič je tudi tisti, ki se je podpisal pod povabilo za zbiranje ponudb za nakup nove sodne stavbe. Na ta poziv se je odzval Vežnaver in bil izbran kot najboljši ponudnik.

Simon Starček
Simon Starček
Primož Lavre

Po izbruhu afere so Klemna Žiberta, generalnega sekretarja SD, večkrat videli na ministrstvu, kjer naj bi skliceval krizne sestanke. Na enem od teh so udeležencem po naših informacijah pobrali telefone in celo ure. Prevzeti naj bi želel tudi krizno komuniciranje ministrstva.

Od zamenjave oblasti finančno službo na ministrstvu vodi Janja Garvas Hočevar, pred tem generalna sekretarka zadnje vlade Janeza Janše. Gre za nekdanjo soprogo Dušana Hočevarja, dolgoletnega predsednika občinskega odbora SDS v Grosupljem, ki velja za eno največjih oporišč te stranke.

Skupaj z Gojkovičem in Starčkom pa je s Fursa na ministrstvo prišla tudi Suzana Hötzl, zdaj vodja službe za notranjo revizijo. Ta je po pojasnilih, ki smo jih minuli teden dobili z ministrstva, še pred podpisom pogodbe o nakupu stavbe pregledala posel.

Generalnega sekretarja Gojkoviča so na zahtevo Švarc Pipan že razrešili. Predlagala je tudi premestitev nekaterih uslužbencev, neuradno Starčka in Garvas Hočevar, na drugo delovno mesto.

Preberite še:
Zakaj mora Dominika Švarc Pipan razveljaviti nakup zgradbe

Milijonska nagrada za Zidar Klemenčič

Kot smo razkrili, je odvetnica Nina Zidar Klemenčič za pomoč pri prodaji zgradbe na Litijski cesti v Ljubljani prejela nagrado, ki naj bi znašala več kot milijon evrov. Da je imela Zidar Klemenčič eno ključnih vlog pri tem poslu, nam je zatrdilo več, med sabo nepovezanih virov.

Nina Zidar
Nina Zidar
Primož Lavre

Da je Vežnaver za pravno svetovalko pri poslu najel Nino Zidar Klemenčič,  ki ima dobre zveze v politiki, ni presenečenje. Po pričevanjih naših virov z Obale se poznata že vsaj desetletje. Povezujeta ju vsaj dve skupni točki: državna Družba za avtoceste (Dars) in Pošta Slovenije.

Del od skoraj osmih milijonov evrov kupnine je končalo pri Enesu Draganoviću, znanemu avtoprevozniku in hotelirju iz Žalca. Ta je namreč Vežnaverju konec leta 2019 posodil denar, s katerim je iz stečajne mase za 1,7 milijona evrov odkupil zgradbo.