Zakaj gre Kangler k Janši? Ker mu je zmanjkalo denarja.

Janez Janša se je po debaklu na lanskih volitvah in porazih na treh referendumih lotil novega razporejanja figur na politični šahovnici slovenske desnice.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 16. 2. 2023, 05:55


DRU3291903465517517
Franc Kangler (levo) je imel v preteklosti slabo mnenje o Janezu Janši (v ozadju). Zdaj je pri njem našel politično zavetje.
Bobo

Minuli teden je SDS odstavila vodstvo občinskega odbora stranke v Dupleku. Takoj zatem je iz protesta iz SDS izstopilo okrog 30 članov stranke iz te občine v okolici Maribora. Že nekaj dni pozneje pa je postalo jasno, da v SDS prihajata nekdanji župan Maribora Franc Kangler in njegova Nova ljudska stranka (NLS). Ker Kangler prihaja prav iz Dupleka, je to sprožilo ugibanja, ali so v SDS njegovi ekipi namenoma odprli prostor v tamkajšnjem odboru.

Toda dota v politični poroki Janše in Kanglerja, nekoč zagrizenih političnih tekmecev, bo daleč od bogate. Pred začetkom lanskega "supervolilnega" leta je imela na računu 53.000 evrov denarja. Po volilnem neuspehu projekta Povežimo Slovenijo in Kanglerjevem vnovičnem porazu na županskih volitvah v Mariboru je njegova stranka ostala na suhem. Iz proračuna mesečno prejema le dobrih 1.200 evrov, v letih 2020 in 2021 pa je pobrala za slabih 900 evrov članarin. Njen edini finančni vir so prihodki iz proračuna Mestne občine Maribor, kjer ima po novem le še osem svetniških mest, torej dve manj. 

Kot samostojna stranka tako NLS, ki jo je Kangler pred šestimi leti ustanovil po sporu s tedanjim predsednikom SLS Markom Zidanškom, ni imela možnosti za preživetje. A dokončni prihod Kanglerja, do lani državnega sekretarja pri ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu, v objem Janeza Janše je le del prerazporejanja figur na politični šahovnici slovenske desnice. 

Projekt Logar in pripajanje poražencev volitev 

To operacijo bo prvak največje opozicijske stranke očitno peljal po dveh tirih. Na enem nastaja projekt Anže Logar. Okrog nekdanjega zunanjega ministra v Janševi vladi, ki je še vedno predsednik sveta SDS, se namreč pospešeno gradi "platforma", ki bo predstavljala temelj za poznejšo preoblikovanje v politično stranko. Njena misija je, da morebitni Janševi koaliciji po vzoru nekdanje Državljanske liste Gregorja Viranta prinese del volivcev sredine, s čimer bi ji omogočila sestavo vlade.

Anže Logar se v očeh javnosti poskuša osamosvojiti od Janeza Janše, a so na njegovem novem projektu številni prstni odtisi prvaka SDS.
Anže Logar se v očeh javnosti poskuša osamosvojiti od Janeza Janše, a so na njegovem novem projektu številni prstni odtisi prvaka SDS.
STA

Pri tem lahko Logarjeva skupina očitno računa na bogato finančno zaledje. Po informacijah iz več virov naj bi projekt pomagalo financirati več posameznikov iz Kluba slovenskih podjetnikov (SBC), ki ga trenutno vodi Joc Pečečnik. Ti naj bi mu zagotovili tudi dostop do medijske infrastrukture. 

Obenem bo SDS očitno prej ali slej "pojedla" tudi ostale manjše stranke z desnega političnega pola, ki so ostale zunaj parlamenta. Za drugi del te operacije ima Janša zgodovinsko priložnost. Številne stranke na politični desnici, ki so računale na dober rezultat ali celo na mesto v novi vladi, ki bi jo ponovno vodil Janša, so na koncu doživele polom. Zaradi visokih vložkov v volilne kampanje so se nekatere znašle v velikih težavah. 

Preberite še:
Kangler o Podobniku: Zj**al jih bom, boš videl #video

Partnerji iz Povežimo Slovenijo na aparatih

Tako je zdaj že znana finančna zapuščina projekta Povežimo Slovenijo, ki je pred volitvami veljal za Janšev satelit. Vanj so se ob Kanglerjevi NLS pred volitvami povezali še Slovenska ljudska stranka (SLS), Konkretno Zdravka Počivalška, Zeleni Slovenije Andreja Čuša in Nova socialdemokracija Andreja Magajne. Na volitvah so skupaj zbrali le dobrih 40.000 glasov. Pred volitvami so SLS, Konkretno in Zeleni Slovenije iz proračuna skupaj mesečno dobivali 34.600 evrov. 

Zdravko Počivalšek se je po volitvah že videl med predsedniki strank z največ poslanci, a je pogorel in ostal pred vrati državnega zbora.
Zdravko Počivalšek se je po volitvah že videl med predsedniki strank z največ poslanci, a je pogorel in ostal pred vrati državnega zbora.
Primož Lavre

Za vse naštete stranke so bile volitve hud udarec. Po novem namreč skupni znesek njihovih mesečnih prejemkov iz proračuna ne presega 10.000 evrov. Od tega gre vsak mesec:

-       3.818 evrov stranki Konkretno,

-       2.313 evrov SLS, ki jo vodi Marko Balažic

-       1.563 evrov Zelenim Slovenije, 

-       1.225 evrov Kanglerjevi NLS in 

-       469 evrov stranki Andreja Magajne. 

V finančnem smislu je daleč največjo izgubo pridelal Počivalšek. Samo za parlamentarne volitve je stranka pod njegovim vodstvom porabila 330.000 evrov. Šlo je za dediščino iz obdobja Mira Cerarja, saj je prepričljiva zmaga na parlamentarnih volitvah leta 2014 tedanji SMC prinesla ogromne prilive iz proračuna. Še leta 2021, ko je stranko že vodil Počivalšek, je imela stranka za 600.000 evrov "prenesenega dobička" iz preteklih let, pri čemer je ustvarila 429.000 evrov tekočih prihodkov.

Preberite še:
Kanglerjev predvolilni polet s policijskim helikopterjem

SLS ostaja, Naša dežela bankrotirala

Zdaj bo drugače. V prihodnjih štirih letih bo tako stranka Konkretno dobila nazaj le okoli 183.000 evrov, pri čemer bo morala s tem denarjem poravnati še vse stroške svojega delovanja. V njej naj bi tako zaposlen ostal le generalni sekretar Miha Rebolj. Počivalšek je že po volitvah napovedoval, da bo karierne priložnosti iskal v gospodarstvu. V politiki po odhodu iz vlade ni več aktiven. 

Velike načrte je imela tudi Aleksandra Pivec, a se je takoj po volilnem porazu prenehala ukvarjati s stranko in si našla novo službo.
Velike načrte je imela tudi Aleksandra Pivec, a se je takoj po volilnem porazu prenehala ukvarjati s stranko in si našla novo službo.
Zajem zaslonske slike

Veliko vprašanje je, kaj bo s SLS. Njen predsednik Marko Balažic je v zadnjih dneh poudarjal, da bo stranka ostala na samostojni poti. Kot edina iz projekta Povežimo Slovenijo ima možnosti za kaj več kot zgolj preživetje. Leta 2021 je prejela dobrih 30.000 evrov denarja iz članarin. Četudi že od leta 2014 ni videla parlamenta, je ostala zelo pomemben politični igralec na lokalni ravni. Še naprej je najuspešnejša stranka po številu izvoljenih županov, res pa je, da je v zadnjih letih izgubila nekatere dolgoletne trdnjave (Krško, Celje). 

Že pred časom smo razkrili, da je stranka Naša dežela, ki jo je vodila Aleksandra Pivec, po volitvah bankrotirala. Po tem, ko je aprila lani prejela le 1,5 odstotka glasov, je za kampanjo ostalo skoraj 300.000 evrov dolgov. Stranka jih je želela pokriti s posojilom, a so ji pri Delavski hranilnici prošnjo zavrnili. Nato ji je lani jeseni prišel na pomoč znani poslovnež Marjan Pišljar. Od upnikov je odkupil večino njihovih terjatev do stranke, Aleksandra Pivec pa je postala prokuristka njegovega podjetja Vinag 1847.