Kangler o Podobniku: Zj**al jih bom, boš videl #video

Kaj vse razkrivajo zvočni posnetki pogovorov Franca Kanglerja, ki v teh dneh krožijo po svetovnem spletu? Kaj je podaril vplivnemu sodniku iz Maribora? In kako je govoril o svojih današnjih političnih zaveznikih?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 13. 4. 2022, 05:55


kangler podobnik pocivalsek pl
Franc Kangler, Janez Podobnik in Zdravko Počivalšek - trije vidni člani koalicije Povežimo Slovenijo. Prva dva imata dolgo skupno zgodovino, kar razkrivajo tudi zvočni posnetki pogovorov Franca Kanglerja, ki krožijo po svetovnem spletu.
Primož Lavre

Nekdanji mariborski župan in poslanec Franc Kangler se skuša na letošnjih volitvah vrniti v državni zbor. Politične moči je znova združil z Marjanom Podobnikom, predsednikom Slovenske ljudske stranke (SLS). Oba sta del koalicije Povežimo Slovenijo, ki velja za satelit SDS. Toda še ne tako daleč nazaj je imel Kangler precej drugačno mnenje o bratih Podobnik in Janezu Janši. Očital jim je samovoljo in se iz njih celo odkrito norčeval.

To razkrivajo zvočni posnetki Kanglerjevih pogovorov, ki so pred dnevi zaokrožili na svetovnem spletu. Na spletno stran Youtube jih je naložil uporabnik z imenom Janez Novak. Od kod izvirajo, ni znano. Prav tako ne, ali gre za policijske prisluhe iz leta 2009, ki jih je tožilstvo kot dokaz želelo uporabiti v več sodnih procesih proti Kanglerju, a jih je vrhovno sodišče leta 2014 izločilo. Več indicev pa kaže, da bi lahko objavljeni zvočni posnetki nastali v tistem času.

 Posnetki, objavljeni na svetovnem spletu, tako razkrivajo:

-        da je bil Kangler v prijateljskih odnosih z vplivnim mariborskim sodnikom Brankom Reismanom, ki danes vodi višje sodišče v Mariboru. Prav tako predseduje volilni komisijiv enoti Maribor, v kateri letos kandidira Kangler.

-        da je Kangler gojil veliko zamero do bratov Podobnik pri spopadih za obvladovanje SLS. Janezu Podobniku, ki je vodenje stranke prevzel po slabem rezultatu na parlamentarnih volitvah leta 2008, je tako očital, da si je v stranki ustvaril klan, kar je bilo za Kanglerja nesprejemljivo.

-        da se je Kangler, danes državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, ki ga vodi SDS, v pogovorih odkrito norčeval iz Janše.

Preberite še:
Janševi nekdanji soborci v Povežimo Slovenijo

"Sodniku sem odstopil enega srnjaka"

Kangler je bil do leta 2012 župan Maribora, zaradi dejanj, ki jih je storil na tem položaju, pa je moral večkrat sesti na zatožno klop. Ena od odmevnejših zadev je bila obtožba, da je vedeževalki pomagal priti do občinskega stanovanja. Na prvi stopnji je bil obsojen na zaporno kazen, ki jo je vrhovno sodišče leta 2014 razveljavilo. Takrat je izločilo tudi ključni dokaz – policijske prisluhe, v katere se je pet let prej ujel Kangler.

S tem mu je odprlo pot do oprostilnih sodb tudi v drugih kazenskih postopkih. Po mnenju vrhovnega sodišča bi namreč moralo tožilstvo obtožni predlog vložiti najkasneje v roku dveh let po koncu prisluškovanja. Ker je ta rok zamudilo, so prisluhi postali nezakonit dokaz. To je pomenilo, da so padle tudi nekatere ostale zadeve, ki so jih organi odkrivanja in pregona očitali Kanglerju, spet druge pa zaradi pomanjkanja dokazov.

Tu pridemo do Kanglerjevih odnosov s sodniki. Po informacijah naših virov ima Kangler odlične zveze s policijskimi in sodniškimi krogi v drugem največjem slovenskem mestu. To dokazuje tudi eden od zvočnih posnetkov, ki naj bi izhajal iz leta 2009. V njem je Kangler sogovorniku razkril, da je sodniku Branku Reismanu podaril srnjaka. To naj bi storil zato, ker se je pri takratnem kmetijskem ministru Milanu Pogačniku dogovoril za koncesije za lovske družine. Iz lovskih krogov prihaja tudi Reisman.

Nekoč sovražniki, danes politični prijatelji

Kangler se je že takrat očitno zavedal, da je obdarovanje sodnikov lahko problem. To nakazuje dejstvo, da o tem ni želel govoriti po telefonu. Po enega srnjaka je sicer Kangler podaril ministru in drugim zaslužnim za koncesije.

Toda v času, ko so proti Kanglerju potekali številni sodni postopki, je začel plesti tudi vezi s stranko SDS. Konec leta 2018, ko se je Kangler na županskih volitvah udaril s Sašo Arsenovićem, sta zanj lobirala tudi Janša in evropski poslanec Milan Zver, a je mariborski odbor SDS odločil drugače in raje predlagal svojega kandidata.

Kljub temu so se odnosi z vrhom SDS še krepili. Leta 2019, ko je bil Kangler državni svetnik, je stranka v njegovem imenu zahtevala inizglasovala ustanovitev preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v njegovih zadevih. Vodil jo je Žan Mahnič, pozneje državni sekretar za nacionalno varnost v Janševem kabinetu. Lani poleti je ustavno sodišče odločilo, da preiskave v zvezi s konkretnimi odločitvami državnih tožilcev ni dopustno odrejati.

Toda še pred 12 leti je imel Kangler o svojih današnjih političnih zaveznikih vse prej kot dobro mnenje. Na enem od posnetkov je tako v pogovoru o »prijateljicah iz SDS« polnem psovk, beseda nanesla tudi na Janšo. Omenja ga celo v kontekstu spolnih praks.

»Podobnik si je klan naredo«

Še slabše je Kangler govoril o Janezu Podobniku, takratnemu podpredsedniku stranke SLS. Pogovor, objavljen na spletu, je očitno potekal spomladi 2009, ko se je SLS komajda izognila izpadu iz parlamenta, z njenega vrha pa je nepreklicno odstopil dolgoletni celjski župan Bojan Šrot. Začasno je vodenje stranke prevzel Podobnik, dokler niso na majskem kongresu izvolili novo vodstvo stranke.

Pred tem se je Kangler s sogovornikom, ki si je očitno obetal položaj predsednika enega od regijskih odborov in člana sveta SLS, menil o tem, kako bosta spodnesla Podobnika. Kangler je ugotavljal, da "si je ustvaril klan".

Toda tudi zamere do bratov Podobnik so očitno že zakopana in zamere pozabljene. Nova ljudska stranka (NLS), ki jo je Kangler ustanovil leta 2016 po sporu v SLS, danes z njo sodeluje v koaliciji Povežimo Slovenijo. Skupaj uživajo znatno podporo propagandnega aparata SDS in javno napovedujejo, da bodo dobili 15 poslancev. Predvolilne ankete kažejo, da bodo imeli težave že z prestopom parlamentarnega praga, za kar morajo zbrati štiri odstotke glasov.