Kanglerjev predvolilni polet s policijskim helikopterjem

Od strahu, da je strmoglavilo letalo, do policista, ki je moral zapustiti prizorišče prometne nesreče. Kaj vse se je dogajalo, ker je policija želela prikriti, da s svojim helikopterjem prevaža državnega sekretarja Franca Kanglerja?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 6. 5. 2022, 05:55


franc-kangler, policija
Državnega sekretarja Franca Kanglerja je z Brnika v Bovec prepeljal policijski helikopter. Kaj vse je bilo pri tem narobe?
Občina Bovec

Četrtek, 14. aprila, je bil za slovensko policijo velik dan. Njen generalni direktor Anton Olaj je od ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa na svečani slovesnosti na letališču Brnik dobil v roke ključe novega helikopterja. Toda že njegova prva vožnja se je sprevrgla v incident, v katerem je imel ključno vlogo državni sekretar Franc Kangler.

Že kakšno uro po predaji se je novi policijski helikopter odpravil na prvo pot. To ni bila interventna ali kakšna druga policijska naloga, ampak prevoz Franca Kanglerja na obisk prireditve, ki je bila močno predvolilno obarvana. Šlo je za uradno predajo črpališča za gorivo na letališču v Bovcu. Tam so zbrane ob Kanglerju, sicer kandidatu gibanja Povežimo Slovenijo na zadnjih parlamentarnih volitvah, nagovorili še vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec in župan občine Bovec Valter Mlekuž, član SD, ki je reden gost taborov SDS v Lepeni, javno pa je podpiral odhajajočo vlado Janeza Janše.

Pristanek policijskega helikopterja v Bovcu.
Pristanek policijskega helikopterja v Bovcu.
Občina Bovec

Toda Kanglerjev prihod je v vrstah policije povzročil preplah. Več virov nam je namreč potrdilo, da njegov let s helikopterjem ni bil prijavljen ne kontroli zračnega prometa ne operativno-komunikacijskim centrom (OKC) policijskih uprav, na območju katerih je letel. Zakaj ne? Ker sta ministrstvo in policija vedela, da s prevažanjem Kanglerja kršita vse predpise, ki urejajo letenje s policijskimi helikopterji. 

Preberite še:
Kangler o Podobniku: Zj**al jih bom, boš videl #video

Ali je pilot v helikopterju?

Kaj se je torej dogajalo 14. aprila? Po naših podatkih se je Kangler na helikopter vkrcal sredi popoldneva. Že malo pred četrto uro so iz kontrole zračnega prometa poslali obvestilo, da so izgubili stik z letalom, ki bi moralo pristati v Bovcu. Policijo so zaprosili, naj v Bovcu preverijo, ali je letalo pristalo, saj se na klice ni odzivalo. 

Na fotografiji od leve proti desni: župan Bovca Valter Mlekuž, Franc Kangler, Danijel Krivec, načelnik policijske postaje Bovec Damjan Žagar, njegov pomočnik Robert Horvat in načelnik policijske postaje Nova Gorica Sejad Jušić.
Na fotografiji od leve proti desni: župan Bovca Valter Mlekuž, Franc Kangler, Danijel Krivec, načelnik policijske postaje Bovec Damjan Žagar, njegov pomočnik Robert Horvat in načelnik policijske postaje Nova Gorica Sejad Jušić.
Občina Bovec

Strah, da je v Posočju strmoglavilo letalo, je trajal približno 15 minut. Toliko časa je policija potrebovala za ugotovitev, da ne gre za letalo, ampak da ima registrsko številko, po kateri so povpraševali iz kontrole zračnega prometa, v resnici policijski helikopter. Ta je medtem že pristal na letališču v Bovcu, kjer je trajala prireditev, na kateri je govoril Kangler. Toda "izginotje" helikopterja je bilo le vrh ledene gore. Hitro se je namreč izkazalo, da let ni bil prijavljen, zato so na policiji začeli iskati pilota, da ta podatke o letu in pristanku nemudoma sporoči kontroli zračnega prometa in OKC. Očitno je bil na prireditvi, saj so ga uspeli najti v petih minutah.

Sledil je nov zaplet. Po seriji telefonskih klicev bi morali zadevo po predpisih na terenu preveriti in zaključiti policisti. Toda dežurna patrulja takrat ni bila v Bovcu, ampak v Logu pod Mangartom, saj je tam prišlo do prometne nesreče. Kaj so storili na policiji? Od tam so v Bovec poslali enega policista, drugi pa je ostal na prizorišču nesreče. 

Franc Kangler je bil gost dogodka v Bovcu - uradne predaje črpališča za gorivo, ki ga bo uporabljala tudi policija.
Franc Kangler je bil gost dogodka v Bovcu - uradne predaje črpališča za gorivo, ki ga bo uporabljala tudi policija.
Občina Bovec

Preberite še:
Janševi nekdanji soborci v Povežimo Slovenijo

Kaj vse je narobe s Kanglerjevim poletom

Na ministrstvu za notranje zadeve nam včeraj na naša vprašanja niso odgovorili. Njihova pojasnila bomo objavili, ko jih prejmemo. Toda do serije težav – od strahu, da je v Posočju strmoglavilo letalo, do tega, da je moral policist zapustiti prizorišče prometne nesreče – je prišlo zgolj zaradi tega, ker se je Kangler očitno v hipu odločil, da želi z Brnika v Bovec potovati s helikopterjem. Tam je prisotnim dejal, da "imate v Bovcu veliko in močno srce in imate zelo aktivnega poslanca in vašega župana". Bovec sicer sodi v tolminski volilni okraj, ki je bil eden najpomembnejših za gibanje Povežimo Slovenijo. Zanj je glasovalo 6,33 odstotka volivcev, kar je največ v zahodnem delu Slovenije.

Franc Kangler in Danijel Krivec.
Franc Kangler in Danijel Krivec.
Občina Bovec

Pri tem so na ministrstvu in policiji prekršili serijo predpisov. Naloge policijskih helikopterjev tako natančno določa posebno navodilo. Med njimi so policijske naloge, kot so izobraževanja policijskih enot, prevozi bolnikov ali poškodovancev ali pomoč pri odpravi posledic naravnih nesreč, in interventne naloge, kot so zasledovanje, odkrivanje storilcev kaznivih dejanj, iskanje pogrešanih oseb, reševanje v gorah ... 

Policijski helikopter lahko opravlja prevoze za potrebe drugih državnih organov. Toda na ministrstvu in policiji so očitno ocenili, da mednje sodi tudi govor državnega sekretarja na prireditvi, na kateri imajo glavno vlogo njegovi politični zavezniki. Obenem so kršili tudi letalske in interne predpise policije, saj letalo ni imelo stika s kontrolo zračnega prometa, poleta pa ni najavilo OKC. 

Preberite še:
Aleš Hojs na Pop TV lagal o svoji plači #video

So šli tudi na panoramski let okrog Kanina?

Po prvotnih načrtih bi sicer moral v Bovec odpotovati tudi Hojs, a naj bi si v zadnjem hipu premislil. Po nekaterih informacijah je bilo v načrtu tudi, da bi policijski helikopter visoke goste na čelu z Kanglerjem odpeljal na panoramski let okrog Kanina. Ali je do tega tudi prišlo, pri vpletenih še preverjamo. Toda do zlorab policijskih in vojaških helikopterjev je že prihajalo tudi v preteklosti. 

Aleš Hojs je Antonu Olaju izročil ključe novega helikopterja.
Aleš Hojs je Antonu Olaju izročil ključe novega helikopterja.
Policija

Pred potjo v Bovec se je Kangler skupaj s Hojsom in Olajem udeležil slovesnosti ob predaji novega policijskega helikopterja v uporabo.
Pred potjo v Bovec se je Kangler skupaj s Hojsom in Olajem udeležil slovesnosti ob predaji novega policijskega helikopterja v uporabo.
Policija

Tako je javnost med odmevnim sojenjem skladiščniku UKC Ljubljana Urošu Smiljiču zaradi domnevnega podkupovanja v zameno za preskakovanje čakalnih vrst pri izbranih zdravnikih izvedela, da se je v preiskavi znašlo tudi več pripadnikov policije. Ti naj bi v zameno za Smiljičeve usluge temu uredili več poletov s policijskim helikopterjem za različne osebe.

V prisluhe telefonskim pogovorom sta se ujela takratni direktor uprave za policijske specialnosti Robert Sušanj in takratni vodja oddelka pilotov v letalski policijski enoti, ki deluje v upravi za policijske specialnosti, Damjan Bregar. Oba sta prejela izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Po naših informacijah so kaznovali tudi vodjo letalske policijske enote Uroša Marjetiča, ki naj bi bil premeščen v ljubljanski Tacen. Tožilstvo se je sicer pozneje odločilo, da Sušanja in Bregarja ne bo preganjalo, "ker je podana nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja in posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon".

Prav portal strankarske televizije SDS pa je leta 2019 takratnega ministra za obrambo Karla Erjavca obtoževal, da je osebno odredil "neupravičeni prevoz s helikopterjem Slovenske vojske". Očitala mu je, da je helikopter poletel v Split po "osebo iz vplivne družine", končni račun v vrednosti 12.000 evrov pa so skušali naprtiti davkoplačevalcem oziroma zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Zgodbo je s sledilci na družbenem omrežju Twitter delil tudi predsednik SDS Janez Janša. Pozneje se je sicer izkazalo, da je bil Erjavec takrat odsoten, prevoz pa je v resnici odobril njegov državni sekretar Miloš Bizjak.