Vrtovčeva desna roka želi biti šef državne energetike

Njegovi kadrujejo, minister Jernej Vrtovec pa trdi, da o tem ne ve ničesar. In koga mika denar, namenjen projektu drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem in hidroelektrarnam na Savi?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 15. 11. 2021, 05:55


20210902-01079859
Prvi favorit za enega ključnih položajev v energetiki je Blaž Košorok, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo iz vrst SDS.
STA

Kadrovskemu cunamiju v državnih infrastrukturnih podjetjih ni videti konca. V petek zvečer je nadzorni svet Luke Koper, ki ga vodi Franci Matoz, v upravo imenoval Roberta Rožca, do zdaj državnega sekretarja na ministrstvu za okolje. Dan pred tem je novi začasni prvi mož Elektra Maribor, drugega največjega elektrodistribucijskega podjetja, postal izbranec NSi Jože Hebar. Ta teden bo tarča vladnih mož spet družba Gen Energija, lastnica slovenske polovice jedrske elektrarne v Krškem.

Po naših informacijah naj bi nadzorniki Gen Energije v prihodnjih dneh znova odločali o zamenjavi Martina Novšaka, ki to družbo vodi od leta 2006. O tem so nadzorniki govorili že prejšnji ponedeljek na seji, ki so jo nato prekinili. Zakaj je Novšak padel v nemilost dela vladne koalicije, uradno ni mogoče izvedeti. Do zdaj je veljalo, da so glavni razlog nesoglasja o bodoči sestavi uprave družbe Gen-I, največjega domačega trgovca z električno energijo, ki je v polovični lasti Gen Energije. Medtem ko Novšak želi, da Gen-I še naprej vodi Robert Golob, bi tega del nadzornikov zamenjal z Juretom Sokličem, širši javnosti neznanim podjetnikom, ki velja za osebno izbiro ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca (NSi).

Martin Novšak, generalni direktor GEN energije, je padel v nemilost dela vladne koalicije.
Martin Novšak, generalni direktor GEN energije, je padel v nemilost dela vladne koalicije.
STA

Toda v ozadju so precej večji načrti, povezani s tektonskimi premiki v slovenski energetiki. Več virov nam je potrdilo, da je prvi favorit za Novšakov položaj Blaž Košorok, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo iz vrst SDS. Obenem se v zadnjih tednih krepijo ideje o združevanju Gen Energije in Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), lastnika Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) in Premogovnika Velenje, ki sta tik pred finančnim zlomom. V tem primeru bi država težave HSE, ki jih še poglabljajo zadnja dogajanja na trgu električne energije, reševala z investicijskim potencialom in denarjem Gen Energije, namenjenim za gradnjo drugega bloka nuklearke in hidroelektrarn na Savi.

Preberite še:
Kako nam je Vizjak strl jajca #kolumna

Košorok potrdil: sestajal se je s Sršenom in Žlakom

"Iz medijev lahko razberem, da se me omenja za več različnih položajev v energetiki," nam je Blaž Košorok, nekdanji generalni direktor HSE in ljubljanske toplarne, odgovoril na vprašanje, ali je kandidat za prvega moža Gen Energije. Toda pri tem je potrdil, da je bil v zadnjih treh mesecih v stikih z dvema osebama, ki imata pri odločanju o tem ključno vlogo. To sta njegova strankarska kolega Cveto Sršen in Janez Žlak. Prvi je predsednik nadzornega sveta Gen Energije, ki si prizadeva za Novšakovo razrešitev. Drugi je predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), krovnega upravljavca državnega premoženja, pod katerega sodi tudi Gen Energija.

O čem je z njima govoril Košorok? Kot nam je dodatno pojasnil, se je Sršen z njim srečal v vlogi predsednika uprave Telekoma Slovenije. Tema pogovora je bil eden od skupnih projektov z družbo Elektro Slovenije (Eles). O čem je govoril z Žlakom, ni znano. Po naših informacijah pa naj bi se srečala najmanj dvakrat. Z Borutom Dolancem, generalnim sekretarjem SDS, se Košorok po lastnih besedah v zadnjih mesecih ni srečeval. Zanikal je tudi, da bi se srečal ali sploh poznal Roka Snežiča, ki je eden najvplivnejših kadrovikov vladajoče stranke. Da mu je prav Snežič napovedal zamenjavo Goloba, je prejšnji teden na odmevni novinarski konferenci razkril Tone Krkovič, dolgoletni sopotnik predsednika vlade in prvaka SDS Janeza Janše

Cvetko Sršen ima eno ključnih vlog pri odločanju o tem, kdo bo vodil družbo Gen Energija, lastnico slovenske polovice jedrske elektrarne v Krškem.
Cvetko Sršen ima eno ključnih vlog pri odločanju o tem, kdo bo vodil družbo Gen Energija, lastnico slovenske polovice jedrske elektrarne v Krškem.
STA

Košoroku bi imenovanje – enako kot Robertu Rožcu prihod v Luko Koper - prineslo tudi materialno korist. Kot državni sekretar mesečno prejema slabih 5.000 evrov bruto plače, torej približno 60.000 evrov bruto na leto. Prejemki generalnega direktorja Gen Energije so precej višji, čeprav natančnega podatka v letnem poročilu ni mogoče najti. Lani sta Novšak in poslovni direktor Danijel Levičar skupaj prejela 127.500 evrov neto brez regresa in drugih povračil. Novšak za pojasnila v zadnjih dneh ni bil dosegljiv.

Preberite še:
Zakaj je v resnici odstopil poslanec SDS

Njegovi kadrujejo, Vrtovec pa o tem ne ve ničesar

Eno ključnih vprašanj je, ali in kaj o Košorokovih načrtih v energetiki ve njegov nadrejeni, minister Vrtovec. Prejšnji teden je večkrat zatrdil, da o kadrovskih odločitvah v energetiki ne ve ničesar. Odgovornost je prevalil na SDH in nadzornike Gen Energije, torej na Žlaka in Sršena, s katerima se je srečeval Košorok. Enako je govoril, ko je nadzorni svet Elektra Ljubljana pred desetimi dnevi razrešil direktorja Andreja Ribiča. Vodi ga Božidar Godnjavec, uradnik z Vrtovčevega ministrstva, ki sedi tudi v nadzornem svetu Luke Koper.

Toda Soklič, ki bi po predlogu nadzornega sveta Gen Energije prevzel vodenje Gen-I, velja za izbiro Vrtovca in NSi. Dobre zveze s to stranko naj bi v zadnjih tednih spletel tudi Davorin Dimič, prvotno kandidat SMC za člana uprave Gen-I, ki si je že pred tremi leti želel priti v upravo Gen Energije, a mu to ni uspelo zaradi pomanjkanja vodstvenih izkušenj in drugih pogojev. Po naših informacijah je zeleno luč zamenjavi Novšaka že prejšnji teden prižgal tudi generalni sekretar NSi Robert Ilc

Minister Jernej Vrtovec iz NSi vztraja, da o kadrovanju v državni energetiki ne ve ničesar. A dejstvo je, da na vodstvene položaje prihajajo izbranci njegove stranke.
Minister Jernej Vrtovec iz NSi vztraja, da o kadrovanju v državni energetiki ne ve ničesar. A dejstvo je, da na vodstvene položaje prihajajo izbranci njegove stranke.
STA

Kako je torej mogoče, da Vrtovec o tem ne ve ničesar? Že pred tem so krožile špekulacije, da so si v SDS in NSi razdelili položaje v energetskem resorju, po katerih bi SDS dobila Gen Energijo in Elektro Ljubljana, NSi pa Gen-I in Elektro Maribor. Imenovanja v zadnjih dneh so jih potrdila.

Preberite še:
Proračunski denar prek poslanca Madžarov v žepe vplivnežev DeSUS

Načrt: stotine milijonov iz Gena za pokritje luknje HSE in sanacijo TEŠ

Do poizkusov rušenja Novšaka sicer prihaja v času oživitve ideje o združevanju Gen Energije in HSE. Košorok je zanikal, da bi sam pripravljal ta projekt, a več virov nam je potrdilo, da se o tej možnosti na ministrstvu resno razpravlja. O njej so vodilni domači energetiki govorili tudi na nedavnem posvetu s predsednikom vlade. Temu bi v naslednji fazi sledila izločitev TEŠ in Premogovnika Velenje na posebno družbo, tako imenovano "slabo energetiko". Že v začetku septembra smo razkrili, da sta TEŠ in velenjski premogovnik pred finančnim zlomom. Zaradi nerentabilnosti šestega bloka, zgrajenega za več kot 1,4 milijarde evrov, bo moral TEŠ njegovo vrednost v bilancah oslabiti še za 650 milijonov evrov. V tem primeru bi bila vrednost premoženja družbe enaka nič.

Tudi prihodnje leto bo elektrarna poslovala z negativnim denarnim tokom v višini najmanj 20 milijonov evrov in pridelala 40 milijonov evrov izgube. V HSE o poslovnem rezultatu TEŠ "še ne morejo govoriti, saj sta do konca leta še dva meseca". Pri tem je država do TEŠ še vedno izpostavljena z več kot 300 milijoni evrov poroštev za posojilo Evropske investicijske banke (EIB) za gradnjo bloka 6. "Skupaj s TEŠ in Premogovnikom Velenje zaenkrat učinkovito, upoštevajoč zakonodajne okvire in načela dobrega gospodarja, izvajamo različne ukrepe za ohranitev solventnosti obeh družb," so nam pojasnili na HSE, ki ga vodi Viktor Vračar.

Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) in velenjski premogovnik sta pred finančnim zlomom. Država bi ju reševala z denarjem, namenjenim za gradnjo drugega bloka nuklearke in hidroelektrarn na Savi.
Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) in velenjski premogovnik sta pred finančnim zlomom. Država bi ju reševala z denarjem, namenjenim za gradnjo drugega bloka nuklearke in hidroelektrarn na Savi.
STA

Toda dodatna težava za HSE je slabo trgovanje. Po naših informacijah je HSE precejšnje količine električne energije, ki jo proizvajajo njegove družbe, prodal že v prvih mesecih leta, še preden so se cene na mednarodnih trgih močno podražile. Hkrati so v HSE čakali z nakupi emisijskih kuponov, ki jih potrebujejo zaradi proizvodnje električne energije iz TEŠ. Ker je njihova cena v drugi polovici leta dosegla rekordne vrednosti, je to močno oslabilo pozicije HSE na trgu. Skupina jih mora zato pokrivati z dodatnimi finančnimi viri. Po nekaterih informacijah naj bi izpad presegal sto milijonov evrov. V primeru združitve bi minuse HSE pokrila Skupina Gen Energija, ki je lani ustvarila skoraj 64 milijonov evrov dobička. Konec lanskega leta je imela skupaj za 226 milijonov evrov denarja na bančnih računih in depozitih, ki ga hrani za naložbe.

Gen + HSE: ideja, ki si jo želijo na levi 

Povezovanje Gen Energije in HSE je sicer že leta 2009 zagovarjal takratni državni sekretar za energetiko Janez Kopač, podpiral pa tudi pomemben del SD. Po takratnih scenarijih bi Gen Energija vložila 200 milijonov evrov v gradnjo TEŠ6, a do tega ni prišlo. Tudi zato ni izključeno, da bo predlog ostal na mizi tudi po morebitni zamenjavi oblasti. Po naših informacijah ima namreč veliko podporo tudi v delu tako imenovane "stare" SD, ki prav tako ne nasprotuje Košorokovemu prihodu na čelo Gen Energije. Med temi imeni se najglasneje omenja Borut Miklavčič, nekdanji minister za zdravje v vladi Boruta Pahorja, ki je v devetdesetih letih vodil Savske elektrarne, zdaj družbo iz Skupine Gen Energija.