Tonina enkrat že zalotili, a se posel spet obeta prijatelju iz NSi

Razkrivamo, kako si strankarski kolega Mateja Tonina obeta velik posel na ministrstvu za obrambo. Spremljajo ga sumi odtekanja zaupnih informacij, prirejanja razpisnih pogojev ter dogovarjanja med ponudniki.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 2. 12. 2021, 05:55


traktor tonin
Na ministrstvu za obrambo Mateja Tonina kupujejo traktorje, posel pa se obeta podjetju v lasti dolgoletnega člana stranke.
Agroremont

Na ministrstvu za obrambo, ki ga vodi Matej Tonin, predsednik NSi, vse ostane med prijatelji. Pred dobrim mesecem dni smo razkrili, da so več kot četrt milijona evrov vredno dobavo traktorjev zaupali podjetju Agroremont v lasti Marjana Klobase, predsednika občinskega odbora NSi iz občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti so morali posel razveljaviti. Toda na ministrstvu spet počnejo vse, da bi jim traktorje vendarle dobavil Toninov strankarski kolega.

Tudi na ponovljenem javnem razpisu je namreč najbolj ugodno ponudbo oddal Klobasa. Pravzaprav je bil tokrat edini ponudnik, saj se je s prvotnim konkurentom, podjetjem Riko Ribnica (to ni povezano z Rikom Janeza Škrabca), dogovoril za oddajo skupne ponudbe. Klobasa bo dobavil traktorje, Riko Ribnica pa delovne priključke. A to še ni vse. Na ministrstvu so morali spremeniti pogoje razpisa, da bi se lahko nanj prijavil tudi Klobasa. Prenovljena ponudba pa je celo višja od prvotne Agroremontove.

Dokumentacija in informacije, ki smo jih v zadnjih tednih zbrali v uredništvu, tako le še krepijo sume odtekanja zaupnih informacij s Toninovega ministrstva, prirejanja razpisnih pogojev za vnaprej izbranega ponudnika ter dogovarjanja med ponudniki, tudi o cenah.

Marjan Klobasa je v zadnjem letu in pol prodal traktorje tudi več občinam, v katerih so župani člani SDS.
Marjan Klobasa je v zadnjem letu in pol prodal traktorje tudi več občinam, v katerih so župani člani SDS.
Youtube/Posnetek zaslona

Preberite še:
Tonin izbral prijatelja iz NSi, na koncu moral razveljaviti posel

Kako so članu NSi zmešali štrene pri poslu

Na ministrstvu za obrambo so se v začetku letošnjega leta odločili, da bodo kupili več delovnih strojev, med drugim tri traktorje s snežnim plugom, posipalnikom, rezalnikom vej in drugimi priključki. Konec marca so objavili javno naročilo, na katerega sta se odzvala dva ponudnika:

1) Agroremont v lasti Klobase, dolgoletnega člana NSi. Je tudi oče Davida Klobase, župana občine Sveta Trojica in člana izvršilnega odbora NSi, ki velja za enega najbolj vidnih pripadnikov mlade generacije v stranki.

2) Riko Ribnica, ki je v lasti Alojza Slanca.

Ugotovili so, da obe ponudbi ustrezata vsem razpisnim pogojem. Agroremont, ki je glavni uvoznik za traktorje znamke John Deere, ga je bil pripravljen ministrstvu dobaviti za ceno 317.798 evrov skupaj z DDV. Ponudba Rika Ribnica pa je bila vredna 317.926 evrov. To pomeni, da je bil Klobasa za vsega 127,9 evra ali 0,04 odstotka cenejši od Rika Ribnica. Ker je bila edino merilo pri odločanju cena, je posel na koncu dobil Klobasa.

Čeprav Agroremont po vseh pravilih ne bi smel biti seznanjen s konkurentovo ponudbo, je "naključno" oddal le 130 evrov nižjo ponudbo.
Čeprav Agroremont po vseh pravilih ne bi smel biti seznanjen s konkurentovo ponudbo, je "naključno" oddal le 130 evrov nižjo ponudbo.
Enaročanje

Nato se je zapletlo. V Riku Ribnica so vložili zahtevek za revizijo postopka. Ministrstvu so predlagali, da razveljavi javno naročilo. Toda še preden bi zadeva prišla pred državno revizijsko komisijo, kar bi se zgodilo, če bi zahtevek zavrnili, je ministrstvo posel razveljavilo. Ko so se naknadno lotili preverjanja obeh ponudb, so ugotovili, da so pri njunem pregledu naredili veliko napako. Zmagovalna ponudba Agroremonta je bila "tehnično neustrezna in s tem nedopustna", zato so jo zavrnili. Toda posla ni samodejno dobil Riko Ribnica. Tudi pri Riku Ribnica so ugotovili, da njegova ponudba ni tehnično ustrezna.

Preberite še:
Od ZDA za 30 milijonov kupili oklepnike, ki so "padli na tehničnem"

Če ga ne moreš premagati, se mu pridruži

Vse torej kaže na to, da je bil Agroremont od samega začetka favoriziran in izbran za dobavitelja traktorjev. Ne samo, da je komisija spregledala, da Agroremont ne izpolnjuje enega od razpisnih pogojev. Klobasa je prišel tudi do informacij, ki jih ne bi smel imeti.

Na prvotnem razpisu sta bila Agroremont in Riko Ribnica konkurenta. Na ponovljenem sta se prijavila skupaj in še nekoliko zvišala ponudbo.
Na prvotnem razpisu sta bila Agroremont in Riko Ribnica konkurenta. Na ponovljenem sta se prijavila skupaj in še nekoliko zvišala ponudbo.
Enaročanje

Po skupni ponudbi bi Agroremont dobavil traktorje, Riko Ribnica pa priključke.
Po skupni ponudbi bi Agroremont dobavil traktorje, Riko Ribnica pa priključke.
Enaročanje

Zmagal je namreč s ponudbo, ki je bila za vsega 130 evrov nižja od konkurentove. Po podatkih, ki so nam jih posredovali z ministrstva, je Riko Ribnica ponudbo oddal 7. maja, Agroremont pa 10. maja, manj kot pol ure pred iztekom roka. Šele takrat so tudi odprli obe ponudbi in jih razkrili javnosti. To pomeni, da je nekdo z ministrstva pred tem obvestil Klobaso o podrobnostih konkurenčne ponudbe. Na ministrstvu vztrajajo, da nimajo podatkov o tem, da bi bil kdo od njihovih zaposlenih v stiku s ponudnikom. Klobasa medtem vztraja, da gre za čisto naključje in da so ponudbo izoblikovali sami.

V prvotnih razpisnih pogojih je bila zahtevana medosna razdalja od 2,5 do 2,8 metra. Pri traktorju John Deere 6110M, ki bi ga dobavil Agroremont, ta znaša 2,4 metra.
V prvotnih razpisnih pogojih je bila zahtevana medosna razdalja od 2,5 do 2,8 metra. Pri traktorju John Deere 6110M, ki bi ga dobavil Agroremont, ta znaša 2,4 metra.
Enaročanje

Zato so na ministrstvu za obrambo spremenili razpisne pogoje.
Zato so na ministrstvu za obrambo spremenili razpisne pogoje.
Enaročanje

Na ministrstvu za obrambo kljub vsemu niso dolgo čakali. Dober teden dni po našem razkritju spornega javnega razpisa in prijateljskih poslih NSi so objavili novega. Še pred tem pa spremenili razpisno dokumentacijo. V njej je prišlo do dveh popravkov. Zmanjšali so zahtevano medosno razdaljo pri traktorjih in povečali njihovo največjo dovoljeno težo s priključki. Kot je razvidno iz dokumentov, so to naredili izključno zato, da je lahko Agroremont oddal ponudbo, s katero pod prejšnjimi razpisnimi pogoji ne bi bil uspešen.

Klobasa se je obenem znebil konkurenta. Agroremont in Riko Ribnica sta se odločila, da bosta združila moči. Tako bi prvi za dobrih 230 tisoč evrov dobavil traktorje, Riko Ribnica pa za slabih 90 tisoč evrov delovne priključke. Njuna skupna ponudba tako znaša 320.995 evrov z DDV in je za dobre tri tisočake višja od tiste, s katero je Agroremont zmagal na prvem razpisu. In za zaključek, ministrstvo jima je svetovalo, kolikšno ponudbo naj oddata. "Na podlagi analize in preverjanja cen na trgu ter na podlagi predhodnega javnega razpisa," je ocenilo, da bodo za traktorje plačali 320.999 evrov z DDV.

Prvotni postopek nabave, ki je bil razveljavljen, je sicer vodil Uroš Korošec, visoki uslužbenec na ministrstvu in dolgoletni član NSi.

Preberite še:
Spoštovani Matej Tonin, ne gre za kristjane, ampak za denar za vaše

Z ministrstva za obrambo so nam po objavi prispevka poslali popravek, ki ga objavljamo v obliki, kot smo ga prejeli:

"V članku z naslovom Tonina enkrat že zalotili, a se posel spet obeta prijateljem iz NSi, ki je bil v četrtek, 2. decembra 2021, objavljen na spletnem portalu Necenzurirano.si, sta avtorja zapisala trditev, da je bil vodja komisije za izbor najboljšega ponudnika v javnem naročilu za nakup delovnih strojev generalni direktor Direktorata za logistiko Uroš Korošec. Ta trditev je laž.

Generalni direktor Uroš Korošec ni bil vodja omenjene strokovne komisije in tudi v drugih primerih nikoli ne vodi strokovnih komisij za izvedbo postopkov javnih naročil. Generalni direktor skladno s svojimi pristojnostmi potrjuje ali podpisuje dokumente, ki jih pripravi strokovna komisija, imenovana za vsak postopek javnega naročila.

Prav tako je lažna tudi trditev o posredovanju podrobnosti konkurenčne ponudbe pred rokom za oddajo ponudbe, ker dostopa do ponudb, oddanih na portal e-JN, nima nihče do poteka roka za oddajo ponudb."