Tonin izbral prijatelja iz NSi, na koncu moral razveljaviti posel

Na ministrstvu za obrambo so poskušali med prijatelji iz vrst NSi izpeljati 320.000 evrov vreden posel. Ko so se preverjanja javnega naročila hoteli lotiti državni revizorji, pa so posel raje razveljavili.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 13. 10. 2021, 05:55


traktor tonin
Na ministrstvu za obrambo Mateja Tonina so kupovali traktor, posel pa hoteli skleniti s podjetjem v lasti dolgoletnega člana stranke.
Agroremont

Minister za obrambo in predsednik NSi Matej Tonin se že več mesecev otepa očitkov, da pomaga državni denar preusmerjati v roke prijateljev iz strankarskih vrst. Po zamenjavi oblasti se je namreč med prejemniki sredstev za promocijo Slovenske vojske znašel tudi portal Domovina.je, ki je tesno povezan z NSi. Toda zdaj z ministrstva prihaja zgodba o novem poslu za člane in prijatelje druge največje vladne stranke. Ob Toninu sta v glavni vlogi še družina Davida Klobase, župana občine Sveta Trojica v Slovenskih Goricah iz vrst NSi. 

V začetku letošnjega leta so se na ministrstvu za obrambo odločili, da bodo kupili več delovnih strojev, med drugim traktor s snežnim plugom, posipalnikom, rezalnikom vej in drugimi priključki. Konec marca so objavili javno naročilo, na katerega sta se odzvala dva ponudnika:

1) Podjetje Agroremont v lasti Marjana Klobase, predsednika občinskega odbora NSi iz občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah. Je tudi oče Davida Klobase, župana te občine in člana izvršilnega odbora NSi, ki velja za enega najbolj vidnih pripadnikov mlade generacije v stranki.

2) Riko Ribnica, ki je v lasti Alojza Slanca. Ta ni povezan s poslovnežem Janezom Škrabcem, ki ima prav tako že vrsto let dobre zveze v stranki NSi.

Ugotovili so, da obe ponudbi ustrezata vsem razpisnim pogojem. Agroremont, ki je glavni uvoznik za traktorje znamke John Deere, ga je bil pripravljen ministrstvu dobaviti za ceno 317.798 evrov skupaj z DDV. Ponudba Rika pa je bila vredna 317.926 evrov. To pomeni, da je bil Klobasa za vsega 127,9 evra ali 0,04 odstotka cenejši od Rika. Ker je bila edino merilo pri odločanju cena, je posel na koncu dobil Klobasa.

Marjan Klobasa je v zadnjem letu in pol prodal traktorje več občinam, v katerih so župani člani SDS.
Marjan Klobasa je v zadnjem letu in pol prodal traktorje več občinam, v katerih so župani člani SDS.
Youtube/Posnetek zaslona

Pod odločitev o oddaji naročila se je 20. julija po Toninovem pooblastilu podpisal državni sekretar Janez Žakelj, sicer župan občine Žiri in dolgoletni član NSi. 

Preberite še:
Od ZDA za 30 milijonov kupili oklepnike, ki so "padli na tehničnem"

Naenkrat ugotovili, da nobena od ponudb ni ustrezna

Nato pa se je zapletlo. V Riku so vložili zahtevek za revizijo postopka. Ministrstvu so predlagali, da v celoti razveljavi javno naročilo v delu, ki se nanaša na traktor. Toda še preden bi zadeva prišla pred državno revizijsko komisijo, kar bi se zgodilo, če bi zahtevek zavrnili, je ministrstvo posel razveljavilo. 

Ko so se naknadno lotili preverjanja obeh ponudb, so namreč ugotovili, da so pri njunem pregledu naredili veliko napako. Zmagovalna ponudba Agroremonta je bila "tehnično neustrezna in s tem nedopustna", zato so jo zavrnili. Toda posla ni samodejno dobil Riko. Tudi pri Riku so ugotovili, da njegova ponudba ni tehnično ustrezna. Ministrstvo je pri traktorju, ki ga je želelo kupiti, zahtevalo medosno razdaljo 2500 - 2800 milimetrov, Riko pa jim je ponudil traktor z medosno razdaljo 2442 milimetrov. 

Na ministrstvu bodo zdaj celotni postopek ponovili. Ali bodo spremenili tehnične zahteve, ali pa bosta morala Agroremont in Riko najti druge traktorje, ni znano.

Marjan Klobasa je predsednik občinskega odbora NSi v Sveti Trojici v Slovenskih goricah, njegov sin pa župan v tej občini.
Marjan Klobasa je predsednik občinskega odbora NSi v Sveti Trojici v Slovenskih goricah, njegov sin pa župan v tej občini.
NSi

Pri 320.000 evrov vrednem poslu, ki ga je ministrstvo pod vodstvom Tonina hotelo oddati podjetju v lasti člana stranke, se tako zastavlja več vprašanj. Med drugim, kako so lahko pri preverjanju ponudb spregledali, da ne izpolnjujejo osnovnih pogojev? Kot je razvidno iz dokumentacije, je postopek vodil Uroš Korošec, vodja direktorata za logistiko na ministrstvu za obrambo, prav tako dolgoletni član NSi in njenega strateškega sveta.

Preberite še:
Osovraženemu direktorju domov za starejše NSi spet našel službo

Traktorje prodaja občinam, kjer so župani SDS

Ne gre za prvi primer, da bi podjetja družine Klobasa prišla do večjega posla z javnimi naročniki. Našli smo štiri primere, ko so traktorje prodala občinam, kjer prevladujejo župani pomladnih strank. 

Tako je Agroremont v začetku leta prodal traktor za 57.000 evrov občini Videm, ki jo vodi Branko Marinič (SDS), in še enega za 44.000 evrov občini Apače, ki jo vodi Andrej Steyer (SDS). V obeh primerih so imeli ponudniki vsega teden dni časa za oddajo ponudbe, kot edini pa se je odzval Agroremont. V letošnjem letu je sicer podjetje od javnih naročnikov prejelo že 261.000 evrov, v lanskem pa 380.000 evrov, večinoma gre za posojila javnega sklada za regionalni razvoj in razvoj podeželja.

Branko Marinič je bil pred desetletjem poslanec SDS, a ga je s položaja odnesla pravnomočna obsodba zaradi goljufanja pri izpitu iz nemščine.
Branko Marinič je bil pred desetletjem poslanec SDS, a ga je s položaja odnesla pravnomočna obsodba zaradi goljufanja pri izpitu iz nemščine.
Mojca Zemljarič / Štajerski tednik

Posli so uspevali tudi drugemu podjetju Marjana Klobase, lastnika Agroremonta. S prodajo kmetijske mehanizacije se ukvarja še prek podjetja Kmagroval. Maja lani mu je uspel 32.000 evrov vreden posel v občini Duplek, ki jo vodi Mitja Horvat (neodvisni kandidat s podporo SDS), že leta 2018 pa je dobil 37.000 evrov vreden posel v občini Tišina, ki jo vodi Franc Horvat (SLS).

V prvotni različici prispevka smo napačno navedli, da je ponudnik Riko iz Ribnice v lasti poslovneža Janeza Škrabca. Za napako se opravičujemo.