Poslovneži, ki se rešujejo milijonskih dolgov

Kdo so znani poslovneži, ki so se v osebnem stečaju skušali rešiti milijonskih dolgov? Komu je to že uspelo? In zakaj bodo pri nekaterih upniki ostali praznih rok?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković / Tomaž Modic
ponedeljek, 24. 2. 2020, 05:55


Ivan Zidar, Rok Snežič, Damijan Janković
Ivan Zidar, Rok Snežič, Damijan Janković
STA, posnetek zaslona

Več kot 20.000 prebivalcev Slovenije je v zadnjem desetletju končalo v osebnem stečaju. Med njimi je večina socialno šibkih posameznikov in podjetnikov, ki na robu preživetja niso imeli druge možnosti za izhod iz dolžniških težav. Toda med njimi so tudi nekoč ugledni poslovneži z milijonskimi dolgovi. Tudi ti so uradno brez premoženja in z minimalno plačo, vendar še naprej živijo na veliki nogi.

V osebnem stečaju so končali nekdanji prvi mož SCT Ivan Zidar, sin ljubljanskega župana Damijan Janković, ljubljanski kralj betona Rok Furlan, doktor davčnih utaj Rok Snežič, nekdanji župan Zavrča Miran Vuk, lastnik Tosame Boštjan Nagode, lobist Igor Jurij Pogačar, poslovnež Jurij Schollmayer, padli medijski tajkun Matej Raščan in nekdanji prvi mož Viator & Vektorja Zdenko Pavček. 

Njihovi upniki so zaman iskali večmilijonsko premoženje, saj so ga nekdanji vplivneži s pomočjo odvetnikov in svetovalcev prenašali na sorodnike in slamnata podjetja, tudi v davčne oaze. Da so se osebni stečaji v zadnjih letih izrodili in izgubili prvotni namen, so spoznali tudi upniki. Samo lani so preprečili 183 poskusov odpisa dolga, kar je desetino več kot leto prej.

Zatajili so tudi nekateri stečajni upravitelji. Čeprav bi morali preverjati osebne finance dolžnikov, iz neznanega razloga niso opazili, da živijo v luksuznih nepremičninah in vozijo avtomobile višjega cenovnega razreda. 

Poslovnež Rok Furlan je od leta 2014 v osebnem stečaju. Toda v resnici že ves čas živi na veliki nogi.
Poslovnež Rok Furlan je od leta 2014 v osebnem stečaju. Toda v resnici že ves čas živi na veliki nogi.
arhiv Reporterja

Svoje vloge pri sankcioniranju upraviteljev ni opravila njihova krovna organizacija - zbornica upraviteljev. Ministrstvo za pravosodje ji je v času mandata Andreje Katič poslalo osem predlogov za uvedbo disciplinskih postopkov proti upraviteljem. O petih zbornica še ni odločila. Samo v primeru Janka Mačka, upravitelja osebnega stečaja Roka Furlana, čaka že pol leta. 

V zadnjih mesecih so v osebnem stečaju končali še nekateri znani in vplivni posamezniki iz sveta gospodarstva, ki so se poizkušali rešiti dolgov. Enim je uspelo, drugim ne.

V lanskem letu je bankrotiralo okoli 1770 ljudi, kažejo podatki, ki smo jih pridobili na necenzurirano.si. To je najmanj po letu 2014, ko je država v postopku osebnega stečaja uvedla brezplačno pravno pomoč in odpis dolga omogočila tudi navadnim državljanom.

------------------------------------------------------------------------

RASTO TOMAŽIČ in PATRIK CEGLAR 

Znana ljubljanska gostinca in nepremičninarja sta v hude finančne težave zašla zaradi projekta v Srbiji. Njuno podjetje Nuba se je tam lotilo 20 milijonov evrov gradnje optičnega omrežja, ki danes deluje pod imenom Targo Telekom.

Prvi večji zaplet se je zgodil leta 2012, ko je v Srbiji izbruhnila afera zaradi domnevno spornih nakazil srbski politiki. Del posojila Factor banke je končal na računih podjetij na Cipru in Sejšelih, nato pa naprej na računih srbskih političnih strank. Ena od ključnih oseb pri projektu je bil sicer Vojko Rovere, bivši prvi mož Telemacha, ki je z denarjem tujih finančnih skladov zgradil drugega največjega operaterja pri nas. 

/
/
Google

Vsega je bilo konec, ko je njun financer, Factor banka (danes DUTB), zahteval vračilo celotnega 20-milijonskega posojila. To je pomenilo tudi težave za Rasta Tomažiča in Patrika Ceglarja, ki sta zanj jamčila z osebnim poroštvom. Pozneje sta zaradi tega končala v osebnem stečaju, bančniki pa so dosegli tudi stečaje njunih slovenskih podjetij.

Kljub temu, da sta se njuna osebna stečaja začela ločeno, vsak pa je imel svojega stečajnega upravitelja, se je začetek odpusta obveznosti pri obeh začel praktično istočasno. Vsak od njiju je imel za okoli 40 milijonov evrov obveznosti, večinoma zaradi Nube. Teh od nedavnega ni več, saj se je po petih letih izteklo preizkusno obdobje, Tomažič in Ceglar pa sta prosta dolgov.

------------------------------------------------------------------------

ZLATKO SRAKA

Nekdanji lastnik in prvi mož družbe Energoplan, za katero je bila usodna gradnja športno-trgovskega kompleksa Stožice, paradnega projekta ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

V osebni stečaj ga je zaradi okoli 13 milijonov evrov dolga spravila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znana kot slaba banka. Gre za nekdanje obveznosti Energoplana do državnih bank,  za katerih poplačilo je z osebnim poroštvom jamčil Sraka.

Zlatko Sraka se je predčasno rešil dolgov.
Zlatko Sraka se je predčasno rešil dolgov.
STA

Kljub temu se je predčasno rešil iz osebnega stečaja. Energoplan je namreč lani poleti v celoti poravnal obveznosti iz ponovne prisilne poravnave, s katero je odpisal za več kot sto milijonov evrov dolga. Preostali dolg, zavarovan z poroštvom Srake, pa je dobil novega lastnika, ki se je strinjal s skrajšanjem postopka osebnega stečaja oziroma preizkusnega obdobja.

------------------------------------------------------------------------

DARKO ZUPANC

Celjski poslovnež je obogatel v času privatizacije in se je še leta 2010 uvrstil na 24. mesto Managerjeve lestvice najbogatejših Slovencev. Njegovo premoženje je bilo tedaj ocenjeno na 22,3 milijona evrov.

Toda že kmalu po izbruhu finančne krize je zašel v finančne težave. Banke so zahtevale vračilo posojil, s pomočjo katerih je zgradil imperij pod imenom PSZ. Ta je bankrotiral konec leta 2014. Medtem ko so šle na prodajno polico družbe Avto Celje, Hyundai Auto Beograd, Meja Šentjur in druge članice skupine PSZ, je Darko Zupanc končal v osebnem stečaju. Večino od 2,6 milijona evrov terjatev so prijavile banke upnice, ki so financirale PSZ.

/
/
Mediaspeed

Toda Darko Zupanc se na koncu ni rešil dolgov. Tako stečajni upravitelj kot oba največja upnika, DUTB in Abanka, so ugovarjali odpustu obveznosti, ki bi se moral zaključiti prihodnje leto. Sodišče je njihovim pritožbam tudi ugodilo in postopek zaustavilo. Razlog? Še pred stečajem je na ženo prenesel osebni avto mercedes benz 500 CL in osemmetrski gumenjak, s čimer je kršil določbe insolvenčne zakonodaje.

------------------------------------------------------------------------

ZORAN TRIFUNOVIĆ

Nekdanji trgovec z naftnimi derivati, ki je zaslovel kot največji davčni dolžnik med fizičnimi osebami, se je več kot 20 let uspešno izogibal postopkom, ki so jih zoper njega vodili davkarija, tožilstvo in drugi državni organi. Sojenja so spremljali številni zapleti.

Vmes se je zgodilo še zastaranje 10-milijonskega davčnega dolga, ki je v večini ostal nepoplačan. Lastništvo nepremičnin in drugega premoženja je s pomočjo svetovalcev dvomljivega slovesa še pravočasno umaknil na podjetja s sedežem v tujini.

Na koncu se je leta 2014 odločil še za osebni stečaj, s katerim bi odpisal 1,8 milijona evrov obveznosti do več upnikov. Petletno preizkusno obdobje se je izteklo konec oktobra, ko bi se moral zgoditi zaključek postopka in s tem odpis dolga. Toda država, ki jo je Trifunović pred tem večkrat porazil, je mariborskemu podjetniku naposled prekrižala načrte. Na okrožnem sodišču v Mariboru so namreč zavrnili njegov predlog za odpust obveznosti, saj je bil pravnomočno obsojen na pogojno zaporno kazen, kar je ena od zakonskih ovir za vodenje postopka oziroma odpis dolga.

------------------------------------------------------------------------

JANKO JURCA

Slovenski poslovnež, ki je v začetku stoletja zaslovel z afero Rdeči križ. Njegova poslovna kariera je bila neločljivo povezana z več nasedlimi posli NLB v državah nekdanje Jugoslavije in s prijateljstvom z Alojzom Slavkom Jamnikom, nekdanjim članom uprave te banke.

Osebni stečaj je sodišču predlagal že konec leta 2014, pred tem so družba NLB Leasing in drugi upniki na njegovi hiši vpisale za več kot 20 milijonov evrov hipotek. Ti so po petih letih ostali praktično v celoti nepoplačani, saj je stečajnemu upravitelju uspelo najti zgolj družinsko hišo, ki je bila prodana za dobrih 200.000 evrov. Pred leti je imel Jurca po dostopnih podatkih v lasti plovilo jadrnico Schoechl Sunbeam 42DS in plantažo na Filipinih.

NLB
NLB
STA

Odpis visokih dolgov mu kljub vsemu ni uspel, saj je sodišče odpust obveznosti tik pred zdajci zaustavilo. Problematičen je bil namreč prenos jadrnice z darilno pogodbo na hčer. To je naredil ravno tri leta pred začetkom osebnega stečaja, s čimer je kršil zakon.

------------------------------------------------------------------------

DUŠAN BOROŠAK

Nekdanji prvi mož propadlega ljubljanskega podjetja Kovinar, ki je bilo eden največjih upnikov velenjskega Vegrada. Bil je tudi formalni lastnik družbe Dunajska vertikala, ki je gradila istoimensko stanovanjsko-poslovno stavbo za Bežigradom. V preteklosti se je omenjal tudi kot prijatelj poslovneža in lobista Janeza Zemljariča. Nad Borošakom se je konec lanskega leta začel osebni stečaj, njegovi upniki so prijavili za 6,6 milijona evrov terjatev.

------------------------------------------------------------------------

PETER FALESKINI

Nekdanji poslovni partner Petrola, ki je za domačega naftnega trgovca vzpostavil sistem Monitel in dobavil naprave za odčitavanje električne porabe. A so se leta 2015 razšli. Zatem je Faleskini začel Petrolu pošiljati visoke račune za domnevno uporabo blagovne znamke. Naračunal je, da mu Petrol dolguje 1,54 milijarde evrov. Sodišče za odločanje o tem ni potrebovalo veliko časa. V manj kot enem dnevu je Faleskinija zavrnilo.

Na drugi strani je podjetje H12, prek katerega je deloval Faleskini, končalo v stečaju. Finančna uprava RS (Furs) je prijavila za več kot 140 milijonov evrov terjatev zaradi neplačanega DDV, s čimer je H12 prevzel neslavni naziv največjega davčnega dolžnika v državi. Leta 2018 je šel tudi Faleskini v osebni stečaj, konec lanskega leta pa se je začel odpust obveznosti.