Šolak ima novo tarčo: po T-2 kupuje še televizijo

Novi premiki na domačem medijskem trgu: kaj vse kupuje srbski medijski mogotec Dragan Šolak? Zakaj si prizadeva priti do lastne televizije? In kaj telekomunikacijski operaterji želijo od ministrice Aste Vrečko?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 24. 6. 2024, 05:55


17313X0054
Dragan Šolak (na fotografiji) bo v Sloveniji očitno že v kratkem prišel tudi do lastništva televizije.
Mediaspeed

Po tem, ko so v Telemachu minuli teden potrdili, da se dogovarjajo o nakupu telekomunikacijskega operaterja T-2, bo njegov lastnik Dragan Šolak v Sloveniji očitno že v kratkem prišel tudi do svoje televizije. Šolakova skupina United Group namreč kupuje podjetje Topnews.si, izdajatelja programov Top TV in Info TV. To je bilo do zdaj v lasti Dejana Voduška, sina urednika obeh televizij Vladimirja Voduška.

"Trajajočih ali potencialnih prevzemnih priložnosti ne komentiramo," so nam v petek iz United Group odgovorili na več vprašanj o nakupu Voduškovega podjetja.

Toda iz spletnih strani Sveta za radiodifuzijo, ki mora poslu prižgati zeleno luč, je razvidno, da ga je luksemburška družba United Media že zaprosila za dovoljenje za pridobitev lastniškega deleža v podjetju Topnews.si. Svet, ki ga vodi Jurij Franc Tasič, bo o Šolakovi vlogi odločal v tem tednu. "Veseli me, da je tako ugledna korporacija v obeh televizijah prepoznala poslovno priložnost," pa nam je dejal Vladimir Vodušek.

Preberite še:
Šolak bi kupil T-2, ki se rešuje pred stečajem. Pomaga mu vplivna lobistka.

Bo Asta Vrečko operaterjem odprla pot do lastnih televizij?

Šolak je imel že v preteklosti velike načrte, povezane s televizijami. Leta 2017 je tako skupina United Group z družbo CME podpisala pogodbo o nakupu njene medijske dejavnosti v Sloveniji in na Hrvaškem, s čimer bi postala tudi lastnica Pop TV in Kanala A. Za posel, vreden 230 milijonov evrov, je pri takratnem premierju Miru Cerarju lobiral David Petraeus, nekdanji šef ameriške obveščevalne službe CIA, pozneje pa direktor finančnega sklada KKR, takratnega večinskega lastnika United Group.

Televiziijska programa Top TV in Info TV sta projekt Vladimirja Voduška, nekdanjega novinarja Pop TV in RTV Slovenija.
Televiziijska programa Top TV in Info TV sta projekt Vladimirja Voduška, nekdanjega novinarja Pop TV in RTV Slovenija.
Marko Vavpotič

Toda do največjega medijskega prevzema v zgodovini Slovenije nikoli ni prišlo. Prodajo Pop TV in Kanala A je blokiral varuh konkurence, zaradi česar je United Group leta 2019 odstopil od posla. V istem času je KKR svoj delež v United Group prodal britanskemu skladu BC Partners, ki upravlja denar vlagateljev iz Severne Amerike in z Bližnjega vzhoda.

V Šolakovem taboru so se zato odločili za drugo pot. Leta 2021 so tako zagnali portal blagovne znamke N1, pod katero so že pred tem delovale televizije na Hrvaškem, v BiH in Srbiji. Takrat so v skupini United Group poudarjali, da televizijskega programa N1 še ne načrtujejo.

A eno od znamenj, ki bi lahko kazalo na Šolakove načrte, je dogajanje okrog nove medijske zakonodaje. To pripravljajo na ministrstvu za kulturo, ki ga vodi Asta Vrečko. Trenutno velja, da operaterji, torej tudi Telemach, ne morejo biti izdajatelji radijskega ali televizijskega programa. To pa bi se lahko zdaj spremenilo. Po naših zanesljivih informacijah v predlogu novega zakona, ki je v medresorskem usklajevanju, te omejitve ni več, za kar so si najbolj prizadevali operaterji.

Preberite še:
Janševi pomagali Vučiću tudi pri obračunu z medijskim mogotcem

Zakaj so pri Šolaku našli Voduška

Podjetje Topnews.si je palček na domačem trgu televizijske produkcije. Lani je imelo slabih 50.000 evrov prihodkov in 167 evrov dobička. Zaposlovalo je eno osebo. Njegova edina vrednost sta dovoljenje za predvajanje dveh televizijskih programov, ki ga je decembra lani prejelo od državne agencije za komunikacijska omrežja (Akos), in zajeten video arhiv.

Prodajo Pop TV in Kanala A je blokiral varuh konkurence, zaradi česar je United Group leta 2019 odstopil od posla.
Prodajo Pop TV in Kanala A je blokiral varuh konkurence, zaradi česar je United Group leta 2019 odstopil od posla.
Miro Majcen

Gre sicer za projekt Vladimirja Voduška, dolgoletnega novinarja RTV Slovenija in Pop TV, ki je leta 2009 od nekdanjega medijskega mogotca Lea Oblaka, takrat še največjega lastnika radijske mreže Radio 1, prevzel televizijo Info TV. Zanjo mu je plačal okrogel milijon evrov, a se je kmalu izkazalo, da gre za nasedli projekt. Zaradi slabega poslovanja in visokih dolgov je Info TV bankrotiral, skupaj z njim pa tudi Vodušek.

Vodušek je bil lani na ponovljenem sojenju zaradi domnevnega izsiljevanja nekdanjega predsednika uprave zreškega Uniorja Gorazda Korošca pravnomočno oproščen. V desetletju, kolikor je minilo od Voduškove aretacije do oprostilne sodbe višjega sodišča, pa ni odnehal s televizijskim poslom. Kljub večmilijonskim dolgovom in osebnemu stečaju zaradi propadlega Info TV je posloval naprej.

Posle njegovih propadlih podjetij, tudi dejavnost Info TV, so prevzemala nova podjetja, ki so bila v lasti članov Voduškove družine. Eno od teh, podjetje Digital Imperium, ki v imenu televizij prodaja oglase, je lani ustvarilo 67 tisoč evrov prihodkov in 182 evrov dobička, pri čemer ni imelo zaposlenih.

Lastnik T-2 Jurij Krč (na fotografiji) je za zdaj družbo rešil pred stečajem. Zaradi dogovarjanja s Telemachom je sodišče odločanjem o tem preložilo na 20. avgust.
Lastnik T-2 Jurij Krč (na fotografiji) je za zdaj družbo rešil pred stečajem. Zaradi dogovarjanja s Telemachom je sodišče odločanjem o tem preložilo na 20. avgust.
Primož Lavre

Preberite še:
Kdo je kriv, da niste mogli gledati Dončića in Dragića

Je prodaja T-2 že dejstvo ali le kupovanje časa za Krča?

Medtem je Šolak uradno vstopil tudi v boj za T-2, ki se je za zdaj očitno uspel rešiti pred stečajem. Tega je zaradi neplačanih 120 milijonov evrov obveznosti do nekdanjih državnih bank zahteval Slovenski državni holding (SDH), ki pa se je pred dnevi z lastnikom in prokuristom T-2 Jurijem Krčem dogovoril o poravnavi dolga. Sodišče je narok, na katerem bo odločalo o stečaju, preložilo na 20. avgust.

Do takrat bo jasno, ali in v kolikšni meri so ti manevri namenjeni kupovanju časa za T-2. V Telemacha so sicer potrdili, da bodo v prihodnjih tednih izvedli skrbni pregled T-2. Nato bodo po napovedih določili podrobnosti nakupa, ki bi v pomembni meri vplival na domači telekomunikacijski trg. Če bo T-2 res prešel v last Telemacha, bo združeni operater dokončno prehitel Telekom Slovenije in postal največji igralec v Sloveniji. Telemach in T-2 imata namreč skupaj v rokah:

- 33 odstotkov trga mobilne telefonije; Telekom ima 35-odstotnega,
- kar 55-odstotni delež na trgu fiksnega širokopasovnega dostopa do interneta; Telekom obvladuje 28 odstotkov,
- 39 odstotkov trga internetne televizije. Telekom ima na tem področju 42-odstotni tržni delež. Medtem Telemach že obvladuje skoraj 90 odstotkov trga kabelske televizije, kjer sta T-2 in Telekom malo prisotna.

V Telemachu so ob sklenitvi dogovora poudarili, da “je konsolidacija nujna za ohranjanje konkurenčnosti na slovenskem trgu ter za spodbujanje digitalizacije in povezljivosti”. Zadnjo besedo o tem poslu pa bo imel znova varuh konkurence, ki spada pod okrilje ministrstva za gospodarstvo.