Škrabec želi od Hana milijone za Počivalškov sejem v Dubaju

Za nazaj so začeli prihajati več milijonov evrov vredni računi za slovenski paviljon v Dubaju, ki so ga pred volitvami množično obiskovali ministri nekdanje vlade.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 14. 2. 2023, 05:55


22173X8448
Ko sta se Zdravko Počivalšek (levo) in Janez Škrabec (desno) marca lani družila na dogodku Kluba slovenskih podjetnikov, je Riko že pripravljal večmilijonski zahtevek do države. A je počakal na novo vlado.
Mediaspeed

V začetku oktobra 2021 je vrata v Dubaju, največjem mestu v Združenih arabskih emiratih, odprla svetovna razstava EXPO 2000. Na njej se je prostor našel tudi za slovenski paviljon, ki ga je svečano otvoril takratni minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Objekt, ovit v šest metrov visoko steno iz 45.000 rastlin, so v poznejših mesecih obiskali številni tuji gosti. "V tem futurističnem okolju je moj optimizem, da nam bo skupaj uspel resničen zelen in digitalen prehod, toliko večji," je poudarjal Počivalšek.

Toda zdaj so začeli prihajati računi za projekt, zaradi katerega je v mesecih pred lanskimi parlamentarnimi volitvami v Dubaj izmenično potovalo skoraj 20 ministrov in državnih sekretarjev nekdanje vlade. Izstavlja jih inženirsko podjetje Riko, ki je v lasti Janeza Škrabca.

To je bilo izbrano za postavitev in opremljanje paviljona, kar bi moralo ministrstvo po prvotnih načrtih stati približno šest milijonov evrov brez DDV. A končna cena bo očitno precej višja. Riko namreč od ministrstva, ki ga zdaj vodi Matjaž Han, že od lani poleti zahteva plačilo dodatnih 3,3 milijona evrov za nepredvidena dela in stroške. Proti državi je Riko vložil tudi tožbo, so nam potrdili na državnem pravobranilstvu. 

Matjaž Han (na fotografiji) ima na mizi večmilijonski zahtevek Janeza Škrabca.
Matjaž Han (na fotografiji) ima na mizi večmilijonski zahtevek Janeza Škrabca.
Sašo Švigelj

Preberite še:
Kaj Zdravko Počivalšek zapušča Matjažu Hanu

Vse posle v Dubaju je dobil Škrabec

Slovenija je bila ena od 83 držav, ki so se v Dubaju predstavljale z lastnim paviljonom. Poročilo ob zaključku svetovne razstave Expo 2000 razkriva, da bi moral celoten projekt državo stati manj kot 10 milijonov evrov. A nato je prišlo do "spremenjenih okoliščin", je razvidno iz dokumenta. Preložitev svetovne razstave za leto dni zaradi globalne pandemije je slovenski projekt v Dubaju podražila na 11,4 milijona evrov. 

Večino tega zneska, dobrih osem milijonov evrov, je država porabila za postavitev in obratovanje 500 kvadratnih metrov velikega paviljona. Za primerjavo: država je za projekt EXPO 2020 porabila več denarja, kot ga je javna agencija za spodbujanje podjetništva (Spirit) lani spomladi razdelila na razpisu za pomoč malim in srednjim podjetjem iz turistične, gostinske in kulturno-umetniške dejavnosti pri okrevanju po pandemiji.

Vse posle v Dubaju je dobil Riko. Ministrstvo za gospodarstvo in javna agencija za spodbujanje podjetništva (Spirit) sta med letoma 2019 in 2021 objavila tri javna naročila: za gradnjo, opremljanje in podporo delovanju paviljona. Pri prvih dveh je bil Riko edini ponudnik, ki se je ali prijavil ali imel garancijo za resnost ponudbe. Na zadnji razpis za podporo delovanju paviljona so se ob Riku prijavila še tri podjetja iz Dubaja. Tega javnega naročila sprva agencija Spirit ni oddala, ker je Rikova ponudba presegala dopustno vrednost. Toda zaradi velike časovne stiske se je obrnila na Riko in z njim podpisala pogodbo.

Janez Škrabec in Zdravko Počivalšek leta 2021 med obiskom slovenskega paviljona na EXPO 2020.
Janez Škrabec in Zdravko Počivalšek leta 2021 med obiskom slovenskega paviljona na EXPO 2020.
Twitter

A kmalu se je začelo zapletati – najbolj pri pogodbi za gradnjo paviljona, ki jo je Počivalšek podpisal s Škrabcem.

Preberite še:
Bankrot političnega projekta Aleksandre Pivec 

Ni ga ministra, ki ni šel v Dubaj 

Ta je bila prvotno vredna slabih 2,5 milijona evrov brez DDV. Riko je gradbeno dovoljenje pridobil januarja 2020, še istega leta je zahteval aneks za plačilo dodatnih del in stroškov povezanih s covid-19, vključitev novih podizvajalcev in podaljšanje roka za osem mesecev. Vrednost zahtevka je znašala 730 tisoč evrov. Aneks je konec leta 2020, ko se je z gradnjo že mudilo, podpisal takratni začasni direktor agencije Spirit Tomaž Kostanjevec.

Slovenski paviljon je v zadnjih tednih prejšnje vlade obiskal tudi takratni zunanji minister Anže Logar.
Slovenski paviljon je v zadnjih tednih prejšnje vlade obiskal tudi takratni zunanji minister Anže Logar.
Vlada RS

V Dubaju se je mudil tudi nekdanji notranji minister Aleš Hojs (levo). Na fotografiji spoznavno srečanje z ministrom za notranje zadeve Združenih arabskih emiratov šejkom Saifom bin Zayed Al Nahyanom (desno).
V Dubaju se je mudil tudi nekdanji notranji minister Aleš Hojs (levo). Na fotografiji spoznavno srečanje z ministrom za notranje zadeve Združenih arabskih emiratov šejkom Saifom bin Zayed Al Nahyanom (desno).
Vlada RS

A to očitno nikogar ni motilo. Do lanskega marca, ko je EXPO 2020 zaprl svoja vrata, so paviljon ob številnih gostih, predstavnikih slovenskih podjetjih in tujih delegacijah serijsko obiskovali tudi vodilni funkcionarji nekdanje vlade Janeza Janše. Počivalšek je v Dubaj potoval dvakrat, tja so se napotili tudi trije njegovi državni sekretarji, takratni ministri za kmetijstvo Jože Podgoršek, digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič, javno upravo Boštjan Koritnik, zunanje zadeve Anže Logar, infrastrukturo Jernej Vrtovec, izobraževanje Mitja Slavinec in notranje zadeve Aleš Hojs. Na zaključnem dogodku v slovenskem paviljonu pa je govoril nekdanji predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Preberite še:
"Večnemu" županu se ni treba bati policije

Ko so volitve mimo, pride zahtevek za milijone

Medtem ko so vladni funkcionarji promovirali "veliko poslovno priložnost za Slovenijo", se je projekt znova podražil – še za 3,3 milijona evrov. V Riku so tako že pripravljali nov zahtevek do ministrstva, ki je celo presegal vrednost osnovne pogodbe, a so se očitno odločili počakati, da minejo aprilske volitve. Med dodatne stroške in nepredvidena dela so prišteli spremenjene okoliščine, logistiko, dodatna dela na zeleni fasadi, ki jo je javno tako hvalil Počivalšek, izbruh pandemije, spremembo projektne dokumentacije, predelavo električnih omaric in druge postavke.

Kaj vse Škrabec zahteva od države.
Kaj vse Škrabec zahteva od države.
Vlada RS

3,3 milijona evrov vreden zahtevek so iz Rika na ministrstvo poslali avgusta lani - dobra dva meseca po tem, ko je že začela delovati vlada Roberta Goloba, EXPO 2020 pa se je že zdavnaj končal. Državno odvetništvo ga je v imenu ministrstva za gospodarstvo zavrnilo, zaradi česar je Riko vložil tožbo. Za zastopanje je podjetje najelo odvetniško družbo Neffat, ki jo vodi Domen Neffat. Kot so nam pojasnili na državnem pravobranilstvu, je postopek v fazi odgovora na tožbo, zato nam več informacij ne morejo posredovati. 

Še pred tem pa sta ministrstvo in agencija Spirit Riku odobrila še več manjših aneksov pri ostalih dveh javnih naročilih. Zadnji v višini 24.000 evrov za dodatna dela pri podpori delovanju paviljona je bil podpisan le tri tedne pred njegovo svečano otvoritvijo. Avtorji končnega poročila o slovenski udeležbi na svetovni razstavi EXPO 2020 sicer poudarjajo, da je šlo za velik uspeh. Poudarili so, da je naša država izpeljala največjo celostno predstavitev v zgodovini in postavila temelje za krepitev svojega položaja v regiji Bližnjega vzhoda.