Kaj Zdravko Počivalšek zapušča Matjažu Hanu

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek v zadnjih dneh pred zamenjavo oblasti na veliko nagrajuje najzvestejše kadre.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 31. 5. 2022, 05:55


Necenzurirano prenos
Zdravko Počivalšek rad poudarja, da lahko trošimo le toliko, kolikor ustvarimo. Tega se očitno sam ne drži.
STA

Še preden je nova vlada Roberta Goloba začela z delom, so ji v SDS očitali, da porablja proračunski denar za ustanavljanje novih ministrstev. Največja opozicijska stranka je zaradi povečevanja števila resorjev zahtevala celo referendum o novem zakonu o vladi. Toda pri očitkih o razmetavanju denarja bi se morala naprej ozreti v vrste odhajajoče vlade. Tik pred zamenjavo oblasti se namreč na ministrstvih in vladnih službah s kadrovanjem in višjimi plačami na veliko nagrajuje najzvestejše kadre, s čimer se povečuje državna poraba. 

To je najbolj opazno na ministrstvu za gospodarstvo, od katerega se po skoraj osmih letih poslavlja Zdravko Počivalšek. V zadnjih tednih se je tako več njegovih najožjih sodelovalcev pred razrešitvijo umaknilo na druge položaje, ki jim prinašajo tudi višje plače. Znano je, da je bil minister Počivalšek v vladi Janeza Janše glasnik interesov gospodarstva. Ves čas je ponavljal mantro, da "lahko porabimo le toliko kot ustvarimo". 

Toda v praksi je ravnal drugače. Marca 2020, ko je tretja Janševa vlada začela z delom, so imeli ministrstvo in organi v njegovi sestavi nekaj več kot 280 zaposlenih. Po naših informacijah jih je danes že 330, kar je skoraj petino več. Več so v tem času zaposlovali le še na ministrstvu za okolje, ki ga vodi Andrej Vizjak. Temu primerno se je na Počivalškovem ministrstvu večal proračun za plače: marca letos so zanje porabili 860.000 evrov, kar je četrtino več kot pred dvema letoma. S tem tempom bo ministrstvo, ki ga bo v novi vladi vodil Matjaž Han (SD), davkoplačevalce letno stalo več kot 10 milijonov evrov. 

Zdravko Počivalšek bo že čez nekaj dni ministrstvo predal v roke Matjaža Hana (na fotografiji).
Zdravko Počivalšek bo že čez nekaj dni ministrstvo predal v roke Matjaža Hana (na fotografiji).
STA

Preberite še:
Zdravko Počivalšek prek prijatelja kupuje nov službeni audi A8

V kabinetu preživela teden dni, plača bo višja za vedno

Vlada je tako včeraj na dopisni seji razrešila Renato Martinčič, generalno sekretarko na ministrstvu za gospodarstvo, ki jo je Počivalšek pred šestimi leti pripeljal iz Term Čatež. Vrnila se bo na položaj vodje pravne službe na ministrstvu, kjer ne bo uvrščena v 50., ampak v 55. plačni razred. Zakaj? Ker se je Počivalšek v začetku aprila spomnil, da jo nujno potrebuje v lastnem kabinetu. Označena je bila kot nepogrešljiv in nujno potreben kader za funkcioniranje ministrstva, zato so ji plačo zvišali za pet plačnih razredov. Toda Renata Martinčič je bila v Počivalškovem kabinetu le teden dni – očitno le zato, da so ji lahko povišali plačo. Takoj zatem se je vrnila na položaj generalne sekretarke, a ji bo privilegij dodatnih petih plačnih razredov ostal tudi pri vseh bodočih delovnih mestih v državni upravi.

Z isto utemeljitvijo – da gre za nujno potreben kader – so na ministrstvu plačo za pet razredov zvišali tudi Maruši Baus, dosedanji vodji Počivalškovega kabineta. Zdaj odhaja na diplomatski položaj v Ženevo, na stalno predstavništvo Slovenije pri uradu Združenih narodov (ZN) in drugih mednarodnih organizacijah. Tam bo zamenjala Špelo Kučan, hči nekdanjega predsednika države.

Še bolje jo je odnesel Rok Zupančič, do sedaj višji referent v finančni službi na ministrstvu, ki je bil začasno premeščen v službo za evropska kohezijska sredstva in regionalni razvoj pod vodstvom Zvonka Černača. Če je bil prej uvrščen v 32. plačni razred, so ga pred dnevi povišali v sekretarja, kjer bo imel 50. (in ne izhodiščni 45.) plačni razred. Samo njegova osnovna neto plača se je zvišala za skoraj 900 evrov.

Renata Martinčič je bila očitno ena Počivalškovih najzvestejših uslužbenk. To ji je ob odhodu vrnil z visokim dvigom plače.
Renata Martinčič je bila očitno ena Počivalškovih najzvestejših uslužbenk. To ji je ob odhodu vrnil z visokim dvigom plače.
STA

Nove službe je našlo še več Počivalškovih kadrov. Svetovalka za odnose z javnostmi na ministrstvu Staša Zabukošek, ki je bila med epidemijo covid-19 skupaj s Počivalškom v prleškem gostišču Taverna, je bila premeščena v Maribor, bližje stalnemu bivališču. Mojca Plaznik, ki je bila do sedaj vodja službe za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje, odhaja na urad za meroslovje, še en organ v sestavi ministrstva. Namestnica direktorja javne agencije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (Spirit) Karin Žvokelj pa je že postala vodja urada za intelektualno lastnino. V preteklosti je njeno podjetje delalo za Terme Olimia, ki jih je pred prihodom na položaj ministra vodil Počivalšek, bil pa je tudi njihov večji delničar

Preberite še:
Stotisoče evrov za nedelujoče aplikacije akterju afere maketa

Množična napredovanja in dvigi plač pri Počivalšku

Po naših informacijah pri Počivalšku niso nagrajevali samo peščice zaslužnih kadrov, ampak je prišlo do množičnega zvišanja plač. To najbolj nazorno dokazujejo neuradni podatki o številu sekretarjev, ki sodijo med najbolje plačane na ministrstvu, saj so umeščeni med 45. in 55. plačnim razredom. Še marca 2020 jih je bilo 35, danes pa naj bi jih bilo že 135 oziroma štirikrat več. 

Podatki ministrstva za javno upravo kažejo, da se je od marca 2020 do marca letos povprečna mesečna plača na ministrstvu zvišala z 2500 na 2700 evrov bruto. Tudi na račun večjega števila sekretarjev, ki so v povprečju prejemali več kot 3700 evrov plače. Medtem so podsekretarji v povprečju prejeli približno 800 evrov manj. Pri tem velja poudariti, da se je število zaposlenih na ministrstvu za gospodarstvo v zadnjih dveh letih povečevalo hitreje kot recimo na ministrstvu za zdravje. Četudi so na tem resorju vodili boj proti epidemiji covid-19, se je število zaposlenih povečalo "le" za 16 odstotkov. 

Tomi Rumpf, eden največjih zaupnikov Počivalška.
Tomi Rumpf, eden največjih zaupnikov Počivalška.
STA

Toda Počivalšek v zadnjih tednih ni kadroval in nagrajeval samo na svojem ministrstvu, ampak tudi v državnih institucijah in podjetjih. Tako je vlada včeraj na dopisni seji razrešila Zlatka Rateja, državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje, ki je tudi član stranke Počivalškove stranke Konkretno. "Na zalogo" so ga imenovali za vršilca dolžnosti direktorja Agencije za varstvo konkurence (AVK), ene najpomembnejših institucij v državi, ki ima ključno besedo pri velikih prevzemnih poslih. Sedanjemu direktorju Andreju Matvozu se namreč mandat izteče konec junija, Počivalšek pa v zadnjih letih ni skrival, da ga želi zamenjati. To je sprva skušal storiti z neuspelim združevanjem agencij. 

Tudi na zavodu za blagovne rezerve, ki ga je do konca lanskega leta vodil Počivalškov prijatelj Tomi Rumpf, hitijo z imenovanjem novega direktorja. Konec aprila je bil v uradnem listu objavljen razpis, na katerega so se prijavili štirje, med njimi tudi nekdanji uslužbenec zavoda Ivan Gale. Včeraj so že opravili zaslišanja kandidatov. Upravni odbor, ki običajno zaseda v četrtek, pa naj bi prijave obravnaval danes. Trenutno blagovne rezerve kot vršilec dolžnosti vodi Andrej Kužner, ki je po naših informacijah podaljšana roka prejšnjega direktorja Rumpfa. 

V istem času iščejo še direktorja Slovenske turistične organizacije, ki jo trenutno vodi Ilona Stermecki, in Spirita, kjer je začasno direktor Rok Capl.

Preberite še:
Tako Počivalšek s proračunskim denarjem pomaga svojemu prijatelju