Zvjezdan Radonjić po novem dela za Ivana Simiča

Kaj nekdanji sodnik in zvest podpornik SDS, ki ga je povzdignila v simbol boja proti »krivosodju«, počne na finančni upravi?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 15. 9. 2021, 14:45


ivan simič
"Radonjić je bil sodnik 24 let, ves čas na področju kazenskega prava," so na Fursu pod vodstvom Ivana Simiča utemeljili, zakaj so se odločili za sodelovanje z Radonjićem.
STA

Nekdanji sodnik Zvjezdan Radonjić, znan iz procesa proti Milku Noviču, ki ga je oprostil umora direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika, od ponedeljka dela za finančno upravo (Furs).

To informacijo so nam včeraj potrdili na Fursu, ki ga začasno vodi Ivan Simič. Kakšne bodo njegove konkretne naloge, niso razkrili. "Gospod Radonjić ima specifična znanja na področju vlaganja kazenskih ovadb, predlogov za uvedbo prekrškovnih postopkov in širšega sklopa vprašanj v povezavi s pomanjkljivostmi poslovanja. Zaradi tega je dodana vrednost k delu Fursa," so pojasnili. Za Furs Radonjić dela kot samostojni podjetnik, na uro pa bo prejemal 18,75 evrov.

Preberite še:
Višji sodniki raztrgali sodbo Zvezdana Radonjića o Milku Noviću

Radonjić: Janša eden najboljših ljudi

Po naših informacijah bo imel Radonjić na Fursu več posebnih nalog. Zadolžen naj bi bil za pregled do zdaj vloženih kazenskih ovadb in davčno-inšpekcijskih postopkov, ki so še v teku. Pri tem naj bi odločal o tem, koga od zavezancev bodo davčni inšpektorji kazensko preganjali zaradi domnevnih kaznivih dejanj s področja davkov. Po dosedanji ureditvi lahko sicer Furs kazensko preganja posameznike ali podjetja, ki so z domnevnimi kaznivimi dejanji pridobili več kot 50.000 evrov premoženjske koristi. Pri nižjih zneskih Furs uvede le prekrškovni postopek. To naj bi se zdaj spremenilo. Vladajoča koalicija naj bi namreč spremenila kazenski zakonik tako, da bi to omejitev odpravila, kar bi dajalo Fursu proste roke pri presoji, proti komu naj vloži kazensko ovadbo ali ne. 

Zvjezdan Radonjić po novem dela za Furs.
Zvjezdan Radonjić po novem dela za Furs.
Primož Lavre

Radonjić je nekdanji sodnik, ki je že med procesom proti Noviču za SDS postal simbol boja proti "krivosodju". Vse od takrat ima politično podporo vladajoče stranke in njenega medijskega propagandnega aparata. Medtem ko je Radonjič v zadevi Novič govoril, da "si nekdo želi uničiti pravno državo na Slovenskem", je hkrati Janšo označil za "enega najboljših ljudi, ki naj nikar ne odneha". O tem, o "matrici globoke države", "iluminatih, ki vodijo Slovenijo", in drugih temah je objavljal prispevke na portalu, ki med drugim daje prostor za objave tudi Ivanu Simiču in direktorju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milanu Kreku

V vmesnem času se je zapletel v več incidentov. Leta 2019 so mu višji sodniki zaradi spornega zasliševanja žrtve domnevnega spolnega nasilja dali negativno oceno in vložili pobudo za disciplinski postopek. Domnevni žrtvi naj bi zastavil kup neprimernih vprašanj v zvezi z njenim trenutnim spolnim življenjem, predvsem glede spolnih praks, ki jih imata s partnerjem, intenzivnosti njenega doživljanja spolnosti, pa tudi o vonjavah in podobnih detajlih. V enem od sojenj je bil v izjavi glede izločitve močno žaljiv do tožilke in tožilstva, pri čemer je uporabljal fraze kot "psihoterapevtska seansa SDT", "živčnost kot posledica nesposobnosti" in "projiciranje zatrtih vsebin v tretjo osebo".

Vlada: Radonjić je žrtev "krivosodja"

Med zadnjimi odmevnejšimi zadevami, o katerih je sodil, je kazenski postopek proti nekdanjemu dekanu Ekonomske fakultate Dušanu Mramorju in naslednici Metki Tekavčič zaradi domnevno spornih izplačil dodatkov. Od avgusta lani je bil kot sodnik suspendiran zaradi več težjih disciplinskih kršitev, ki so po oceni vrhovnega sodišča kazale na vztrajnost in ponavljajoča nedopustna ravnanja nekdanjega sodnika. Janševa vlada je Radonjića v zadnjem poročilu o vladavini prava omenila med primeri žrtev "krivosodja", ki se mu je s suspenzom zgodila velika krivica.

Na ministrstvu za kulturo, ki ga vodi Vasko Simoniti, so zanikali, da bi zaposlili Radonjića.
Na ministrstvu za kulturo, ki ga vodi Vasko Simoniti, so zanikali, da bi zaposlili Radonjića.
STA

Junija letos so člani sodnega sveta zaradi vseh kršitev odločili, da Zvjezdanu Radonjiću s 15. avgustom preneha sodniška funkcija. Že pred tem je Radonjić sodišče zapustil sam. Pred meseci so se pojavile informacije, da je po novem zaposlen na ministrstvu za kulturo, ki ga vodi Vasko Simoniti (SDS), kjer pa so to zanikali. V začetku septembra je odprl status samostojnega podjetnika in deset dni pozneje podpisal pogodbo s Fursom. Napovedoval je tudi, da odhaja v odvetniške vode. V začetku tega meseca bi se moral območni odvetniški zbornici v Ljubljani predstaviti kot odvetniški kandidat.

Radonjić pa utegne kmalu sesti na zatožno klop. V začetku leta je okrožno državno tožilstvo v Celju proti Radonjiću vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja zoper čast in dobro ime. Gre za primer iz leta 2018, ko je Radonjić sam vložil ovadbo zaradi domnevnega podkupovanja na višjem sodišču, pri čemer je kot sumljive navedel še sedem drugih primerov, ki so jih obravnavali višji sodniki. Eden od teh sodnikov je nato Radonjića ovadil zaradi krive ovadbe, državni zbor pa mu je v začetku leta odvzel imuniteto in dovolil vodenje kazenskega postopka proti njemu. Tožilstvo ga preganja zaradi obrekovanja in razžalitve.

Zvjezdan Radonjić o slovenskih levičarjih

"Tip fužinskega levičarja je dvoroden. Prvi je pravoslavni visoki častnik JLA, poročen s Slovenko, njuni otroci ne vedo, kaj so. Redno hodočasti domov v "Srpsko" (ne reče več BiH, kot je vpil v Titovih časih), kar naenkrat se je nalezel srbskih občutkov.

Drugi tip fužinskega levičarja je Bošnjak, Albanec ali prebežnik, ki bo privolil v vse, kar ga bo ubranilo pred nami. Valjajo se naj mamila, tabletke, zelenjava, naj se repa, kolesari ob petkih. Z malo sreče bo položil roke na kakšnega slovenskega policaja, ki ga ne sovraži nič manj kot nekoč. Tudi njemu se sanja Josip Broz, ki bo skropucal neko Jugo, jim dal narodnosti in položajev, kolikor hočejo."

Vir: Portal plus