Koalicija na predvečer "lockdowna" prevzema še energetiko

Na dan, ko je Janez Janša razglasil nove omejitve javnega življenja, je njegova koalicija potihoma prevzela nadzor nad pomembnim delom domače energetike.

Avtor: Primož Cirman
petek, 23. 10. 2020, 05:54


20245X9263
Franc Dover, novi nadzornik Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), velja za kader SDS.
Mediaspeed

Slovenski državni holding (SDH), ki ga po novem vodi izbranec SDS Janez Žlak, je namreč včeraj zamenjal nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ene od dveh največjih domačih elektroenergetskih skupin, ki ima v lasti Termoelektrarno Šoštanj, Savske, Soške in Dravske Elektrarne, Premogovnik Velenje ... O tem SDH ni obvestil javnosti. V nadzorni svet HSE je imenoval pet novih članov. To so: 

1) Franc Dover, od letos direktor mariborske Snage, ki je pred tem vodil komunalno podjetje iz Slovenskih Konjic. Velja za kader SDS.

2) Andrej Janša, kandidat NSi za župana Velikih Lašč na lokalnih volitvah leta 2018. Bil je direktor trženja v podjetju Električni finančni tim (EFT), ki je pred leti v Sloveniji prodajalo elektriko. Tja je dobesedno čez noč - in domnevno z vsemi podatki o kupcih - prišel iz Elektra Ljubljana, ki ga je takrat vodil njegov oče Vincenc Janša. Zaradi kršenja pogodbe o zaposlitvi je Elektro Ljubljana proti Andreju Janši vložil tožbo. V zadnjih tednih se je omenjal kot kandidat za vodenje Slovenskih državnih gozdov.

3) Robert Celec, član SMC in direktor Raziskovalno-informacijskega središča dvorec Rakičan iz Murske Sobote. V pogajanjih o Janševi vladi je bil nekaj časa v igri za položaj ministra za javno upravo.

4) Damjan Seme, izvršni direktor podjetja C&G, ki se ukvarja z inženiringom na področju energetike.

5) Janez Gutnik, nekdanji vodja sektorja za upravljanje nepremičnin in najemov v Mercatorju, ki je zdaj zaposlen na Družbi za upravljanje infrastrukture (DRI). Tam je pred prihodom v vlado delal tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs

Kot edina od dosedanjih članov bo v nadzornem svetu ostala odvetnica Vesna Cukrov. Pred imenovanjem novih nadzornikov je SDH razrešil štiri njihove predhodnike: Tomaža Beska, Gorana Brankovića, Barbaro Gorjup in Miloša PantošaBoštjan Markoli je že prej odstopil sam. Po nekaterih informacijah si s tem želi ohraniti položaj nadzornika v Premogovniku Velenje, čeprav je v HSE prišel v kvoti SD.

Prvi mož HSE Stojan Nikolić je v zadnjih mesecih na različne načine skušal pridobiti podporo SDS.
Prvi mož HSE Stojan Nikolić je v zadnjih mesecih na različne načine skušal pridobiti podporo SDS.
STA

Prevetritev nadzornega sveta je eden ključnih korakov pri zelo verjetni zamenjavi poslovodstva HSE. Vodi ga Stojan Nikolić, imenovan pod vlado Marjana Šarca, v njem pa sedita še Viktor Vračar (SMC) in Mirko Marinčič (LMŠ). Da mora Nikolić oditi, se strinjajo bolj ali manj vse koalicijske stranke, čeprav je prvi mož HSE v zadnjih mesecih na različne načine skušal pridobiti podporo SDS. Na HSE je tako zaposlil nekdanjo Janševo tesno operativko Ksenijo Koren in soprogo poslanca SDS Franca Rosca, ki je pred desetimi leti s pomočjo odvetnika Francija Matoza na sodišču skušal izpodbiti razrešitev tedanjega direktorja TEŠ Uroša Rotnika.

Skupina Holding Slovenske elektrarne (HSE) je lani ob 1,7 milijarde evrov prihodkov ustvarila skoraj 30 milionov evrov čistega dobička. Še leta 2018 je imela približno 12 milijonov evrov izgube, daleč največ na račun Termoelektrarne Šoštanj, ki jo je projekt TEŠ6 pahnil v finančno brezno. Novi nadzorniki bodo verjetno še letos odločali o refinanciranju več sto milijonov evrov posojil, ki jih je najel HSE. Njihovi predhodniki pa so tik pred zamenjavo prižgali zeleno luč za podpis koncesijske pogodbe za gradnjo treh hidroelektrarn na srednji Savi.

Preberite še:
Državno podjetje zaposlilo soprogo poslanca SDS