Sedem dejstev o projektu Anže Logar, ki jih morate vedeti

Anže Logar, predsednik sveta SDS in nekdanji zunanji minister v vladi Janeza Janše, danes ustanavlja društvo. Kaj vemo do zdaj o njegovem političnem projektu?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 31. 5. 2023, 05:55


1681314215-mnfkdaho-59-1681314188097
Anže Logar se v javnosti skuša prikazati kot neodvisen politik, ki mu je uspelo ubežati SDS in Janši. Toda v resnici je še vedno tesno vpet v stranko.
Marko Vavpotič

1. Anže Logar je še vedno št. 2 v SDS

Anže Logar ni zgolj član SDS, ampak je v tej stranki po hierarhiji še vedno na položaju številka dve. Vodi namreč svet SDS, ki je po statutu najvišji organ stranke v obdobju med dvema kongresoma. V njem sedijo člani izvršilnega odbora SDS, poslanci, državni svetniki in evropski poslanci, generalni sekretar Borut Dolanc, predsedniki in predstavniki občinskih odborov, župani, predsedniki regijskih koordinacij ... 

Svet SDS se sestaja štirikrat letno. Pristojen je za oblikovanje političnih usmeritev stranke v obdobju med dvema kongresoma, odločitev o oblikovanju koaliciji z drugimi strankami, spreminjanje programa in statuta SDS, potrjevanje kandidatnih list za volitve, sprejemanje letnega finančnega načrta, določanje višine članarine ... 

2. Poslanec Logar je zvest liniji SDS

Anže Logar je med poslanci, ki jih najmanj slišimo govoriti na sejah državnega zbora. Velja tudi za neslavnega rekorderja po prisotnosti na glasovanjih. Udeležil se jih je le 51 odstotkov, podobno kot njegovi strankarski kolegi Anja Bah Žibert, Janez Janša in Franc Breznik ter poslanci NSi.

Takrat, ko je prišel v državni zbor, pa je skorajda brez izjem glasoval enako kot njegova stranka. V tem in prejšnjem mesecu je podprl amandmaje, ki so jih predlagali v SDS, oddal pa je glas tudi pri manj pomembnih zadevah, kot so proceduralni predlogi in sklepi o primernosti predlogov zakona. Ko so poslanci SDS glasovali za, je bil Logar za. Ko so se vdržali, tudi Logar ni želel pritisniti na glasovalno tipko.

Če bi Janez Janša ocenil, da ga Logarjev projekt kakorkoli ogroža, bi o njem govoril drugače kot sedaj.
Če bi Janez Janša ocenil, da ga Logarjev projekt kakorkoli ogroža, bi o njem govoril drugače kot sedaj.
Marko Vavpotič

Preberite še:
Anže Logar briše sledi, ki vodijo do SDS

3. Kampanjo "neodvisnega" Logarja financiral tudi Janšev šef Pošte

Čeprav je Anže Logar v kampanji na lanskih predsedniških volitvah uradno nastopal kot neodvisni kandidat, je zdaj jasno, da je v pomembni meri temeljila na infrastrukturi SDS oziroma z njo povezanih ljudi. Med največjimi donatorji, ki so zanjo prispevali po 19.000 evrov, lahko ob Logarju tako najdemo še Darjo Bučar, sekretarko SDS in članico Odbora 2014, ki se je zavzemal za izpustitev Janše iz zapora na Dobu. V poročilu o Logarjevi kampanji je navedena kot uradna organizatorka Logarjeve kampanje, pred tem je bila to njena snaha Anka Sukič.

Na seznamu članov in simpatizerjev stranke, ki so prispevali denar, je recimo tudi Tomaž Kokot, nekdanji direktor Pošte Slovenije, ki je bil na položaj brez ustreznih vodstvenih izkušenj imenovan v času zadnje Janševe vlade. Pred tem je Kokot vodil podjetje Flawless Code, ki je pod Janševo vlado čez noč postalo prevzemna tarča državnega Telekoma Slovenije.  Za to podjetje je do zamenjave oblasti delal tudi Pavel Rupar, ki danes vodi shode upokojencev pred parlamentom. Kot zanimivost: Logarjeva ekipa je med kampanjo poslovala tudi s podjetjem Empis, ki ga obvladuje brat prvaka SDS Rajko Janša, ukvarja pa se s prodajo poslovnih daril. Plačala mu je račun v višini 5.578 evrov. 

Preberite še:
Logar uredil državno službo piarovki kampanje

4. Janša v projektu Logar vidi satelit, ki ga bo nadzoroval

V letu dni, odkar je Anže Logar kot uradno neodvisni kandidat vstopil v predsedniško tekmo, nikoli ni javno kritiziral Janeza Janše. Molčal je tako ob aferi"slovenski Watergate", ki je razkrila, da je uradu za preprečevanje pranja denarja brez podlage brskal po računih več sto podjetij in državljanov Slovenije, kot ob Janševem govorjenju o državljanski vojni. 

Janša za zmago na volitvah potrebuje vsaj dva nova satelita. To bi lahko bili najverjetnejši stranki, ki ju bosta vodila Pavel Rupar (na fotografiji) in Anže Logar.
Janša za zmago na volitvah potrebuje vsaj dva nova satelita. To bi lahko bili najverjetnejši stranki, ki ju bosta vodila Pavel Rupar (na fotografiji) in Anže Logar.
Marko Vavpotič

Zagotovo drži, da Logar društva ne bi ustanavljal, če za to ne bi imel Janševe zelene luči. Prvak SDS ga je tako pred dnevi označil za "dobrodošlo popestritev v slovenskem političnem prostoru". Dodal je, da tega projekta niti ne zavrača niti ne podpira. Povsem drugače bi bilo v primeru, če bi Janša ocenil, da ga ta projekt kakorkoli ogroža. 

Preberite še:
To so ključni Ruparjevi ljudje: večina je iz SDS

5. Komu bi Logar jemal glasove? SDS in NSi.

Revija Reporter je včeraj razkrila podatke iz interne ankete agencije Ninamedia, ki je raziskovala, kakšen uspeh bi lahko dosegla stranka, ki bi jo vodil Logar. Na vprašanje, kolikšna je verjetnost, da bi volili novo stranko, ki bi jo ustanovil Logar, jih je deset odstotkov odgovorilo, da bi jo zagotovo volili, dobrih 23 odstotkov pa, da bi jo verjetno. V agenciji Ninamedia so ocenili, da je njegov realen domet nekje okoli deset odstotkov, kolikor jih je na volitvah leta 2011 dosegla Državljanska lista Gregorja Viranta.

Logarjeva stranka bi glasove jemala v bazenu SDS in NSi. Da bi zagotovo volili Logarjevo stranko, se je izreklo kar 23,5 odstotka volivcev SDS in 16,7 odstotka volivcev NSi. Da jo volili verjetno, pa se je izreklo malo manj kot 40 odstotkov tako volivcev NSi kot volivcev SDS.

Preberite še:
Projekt Anže Logar je politični konec NSi #kolumna

6. Ustanovitelji so leta 2021 pozivali, naj se Janše ne ruši

Med ustanovitelji društva so mediji v zadnjih dneh najpogosteje omenjali nekdanjo evropsko poslanko SDS Romano Jordan in sedanjo poslanko SDS Evo Irgl, ki sta Logarju pomagali že v predsedniški kampanji. Pa pravnika Mateja Avblja, zdravnika Roka Ravnikarja, Aljo Brglez, sicer nekdanjo vodjo kabineta Boruta Pahorja, nekdanjega ministra za digitalizacijo iz vrst NSi Marka Borisa Andrijaniča, ki zdaj dela za tehnološko podjetje Kumo.AI, in ekonomista Igorja Mastena, ki je bil pred leti kandidat SDS za guvernerja Banke Slovenije.

Igor Bavčar je leta 2021 začel delati za Franca Freliha, lastnika Tovarne olje Gea. Njen direktor Igor Hustič je po poročanju medijev med ustanovitelji Logarjevega društva.
Igor Bavčar je leta 2021 začel delati za Franca Freliha, lastnika Tovarne olje Gea. Njen direktor Igor Hustič je po poročanju medijev med ustanovitelji Logarjevega društva.
Sašo Radej

Februarja 2021, ko je takratna opozicija s konstruktivno nezaupnico skušala zrušiti Janševo vlado, so bili Andrijanič, Jordan, Ravnikar, Avbelj in Masten med podpisniki poziva k družbenemu premirju in sodelovanju. "Slovenci se bolj kot proti koronavirusu borimo drug proti drugemu," so zapisali in poudarili, da "nova politična kriza ali pa odhod na že četrte zaporedne predčasne volitve zato v teh razmerah ni in ne more biti rešitev". 

Preberite še:
Vsa Logarjeva kadrovanja: Janšev prijatelj, svetnik SDS ...

7. Ob Logarju tudi direktor podjetja v lasti Bavčarjevega prijatelja  

Med vidnejšimi gospodarstveniki, ki bi bili med ustanovitelji društva, so mediji do zdaj omenjali le Igorja Hustiča, direktorja Tovarne olja Gea. Leta 2013 je bil imenovan za člana uprave takrat še državne Nove KBM, ki jo je vodil pokojni Aleš Hauc, a nikoli ni nastopil mandata. Domnevno zato, ker ni dobil dovoljenja Banke Slovenije. Pred tem je v svoji karieri opravljal več vodstvenih in nadzornih funkcij v naložbah propadlih cerkvenih holdingov Zvon Ena in Zvon Dva.

Lastnik tovarne, ki jo zdaj vodi Hustič, je Franc Frelih, eden najbogatejših Slovencev, ki ima med drugim v rokah več podjetij za proizvodnjo plastičnih izdelkov in pijačarsko družbo Dana Mirna. Zanj je v času, ko je bival v zaporu na Dobu, delal tudi Igor Bavčar, dober Frelihov prijatelj iz ribiških vrst, ki velja za njegovo glavno zvezo do politike.