Logar uredil državno službo piarovki kampanje

Za medije v kampanji Anžeta Logarja skrbi njegova nekdanja sodelavka na ministrstvu za zunanje zadeve, ki ji je tik pred odhodom s položaja pomagal priskrbeti službo.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 7. 11. 2022, 05:55


Zarja Bregant
Zarja Bregant, ki je zaposlena na ministrstvu za zunanje zadeve, skrbi tudi za odnose z mediji predsedniškega kandidata Anžeta Logarja.
Twitter/Zajem zaslona

Anže Logar, predsednik sveta SDS, od samega začetka kampanje za predsedniške volitve poudarja, da je neodvisen kandidat. Že več mesecev se tako trudi prikriti vsakršno povezavo s svojo stranko. Tudi zato se skoraj nič ne ve o tem, kdo vse iz SDS deluje v njegovem štabu. 

Do zdaj je Logar razkril le imeni dveh sodelavk. Njegov volilni štab vodi Romana Jordan, nekdanja evropska poslanka iz vrst SDS, ki je pred leti izstopila iz izvršnega odbora stranke, a ostala njena članica. Bila je edina, ki se je ob razglasitvi rezultatov prvega kroga ob Logarju pojavila na odru v novinarskem središču. Uradna organizatorka kampanje je Anka Sukič, pri kateri je nekdanji minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko iz vrst SDS Zvonko Černač naročil za 22.000 evrov storitev, ki jih njegova služba ni potrebovala. 

Toda v Logarjevemu štabu deluje še več članov stranke. Eno ključnih vlog v njegovi kampanji ima Zarja Bregant, ki skrbi za odnose z mediji. Gre za eno od vzhajajočih zvezd podmladka SDS, ki ga je do lani vodil Žan Mahnič, zdaj pa mu predseduje Dominik Štrakl. Za Logarjevo kampanjo skrbi, četudi je trenutno zaposlena na ministrstvu za zunanje zadeve. Tja jo je pripeljal Logar, tik pred zamenjavo oblasti pa ji je pomagal priti še do službe za nedoločen čas. 

Preberite še:
Kako je Logar reševal posle Janševega golf partnerja

Od podmladka SDS do zunanjega ministrstva 

Iz Logarjevega štaba nam v petek niso odgovorili na vprašanja o tem, kakšno vlogo v predsedniški kampanji ima Zarja Bregant. Toda več novinarskih kolegov nam je potrdilo, da je zadolžena za odnose z mediji. Z njimi se v Logarjevem imenu dogovarja tudi za intervjuje. 

Anže Logar želi javnost prepričati, da je neodvisen kandidat za predsednika države. Toda njegova kampanja je pomembno odvisna od omrežja in infrastrukture stranke SDS.
Anže Logar želi javnost prepričati, da je neodvisen kandidat za predsednika države. Toda njegova kampanja je pomembno odvisna od omrežja in infrastrukture stranke SDS.
STA

Vse to počne, medtem ko je uradno v službi za ministrstvu za zunanje zadeve. Maja 2020, še preden je diplomirala na Evropski pravni fakulteti Nove univerze, se je namreč zaposlila v Logarjevem kabinetu. Lani septembra ga je tako spremljala ob obisku v New Yorku, kamor se je Logar odpravil skupaj s predsednikom republike Borutom Pahorjem

Kmalu zatem se je nekdanja vlada Janeza Janše odločila za 600 novih zaposlitev v javni upravi. S tem je vrata do služb za nedoločen čas odprla tudi svojim članom in podpornikom, ki so na ministrstva prišli v okviru tako imenovanih političnih kvot. Ena od teh je bila tudi Zarja Bregant, ki je bila sprva zaposlena na zaupanje, torej do izteka Logarjevega mandata. Že takrat je Logar vedel, da bo kandidiral za predsednika republike. V zadnjih javnih nastopih namreč poudarja, da je odločitev o tem sprejel že pred letom dni. 

Na ministrstvu, ki ga zdaj vodi Tanja Fajon, nam v petek na naša vprašanja o njeni zaposlitvi in delovnih nalogah niso odgovorili. Toda po naših podatkih je Bregantova od julija letos zaposlena v sektorju za Strateški forum Bled. Vodi ga Peter Grk, nekdanji svetovalec Alenke Bratušek za zunanjo politiko, ko je bila ta na čelu vlade. Viri z ministrstva trdijo, da je šlo pri tej zaposlitvi za ukaz nekdanjega vrha. Na novem delovnem mestu naj bi Zarja Bregant med drugim skrbela za družbena omrežja. 

Bregantova je ena od vzhajajočih zvezd podmladka SDS, ki ga je do lani vodil Žan Mahnič (na fotografiji). Podobna je tudi njuna retorika.
Bregantova je ena od vzhajajočih zvezd podmladka SDS, ki ga je do lani vodil Žan Mahnič (na fotografiji). Podobna je tudi njuna retorika.
Bobo

Zakon o javnih uslužbencih sicer uradnikom omogoča opravljanje drugih dejavnosti, če se pri tem izogibajo konfliktu interesov. Če uradnik oceni, da je dejavnost v nasprotju s konkurenčno prepovedjo ali konkurenčno klavzulo iz zakona, ki ureja delovna razmerja, mora o tem predhodno obvestiti predstojnika. Prav tako uradnik dejavnosti ne sme opravljati:

-       če bi ta lahko vplivala na nepristransko opravljanje dela v službi, 

-       če bi lahko pri tem zlorabil informacije, ki niso na voljo javnosti, a ima do njih dostop pri opravljanju nalog v službi, 

-       če bi s tem škodil ugledu organa. 

Te omejitve sicer ne veljajo za članstvo in delovanje v političnih strankah.

Preberite še:
Anže Logar briše sledi, ki vodijo do SDS

"Korenine totalitarnega sistema še vedno pletejo svojo pot"

Zarja Bregant je že več let med najaktivnejšimi člani Slovenske demokratske mladine (SDM). Jeseni 2020 je prevzela vodenje njene ljubljanske podružnice. Le nekaj mesecev pozneje je postala mednarodna sekretarka SDS. Lani poleti je bila izbrana še za podpredsednico YEPP, podmladka Evropske ljudske stranke (EPP). Še vedno upravlja z družbenimi omrežji SDM in skrbi za odnose z javnostmi. 

Po naših podatkih je Bregantova zaposlena v sektorju za Strateški forum Bled. Leta 2020 sta se ga poleg Janše udeležila tudi Viktor Orban in Aleksandar Vučić. Dogodek so spremljali protesti.
Po naših podatkih je Bregantova zaposlena v sektorju za Strateški forum Bled. Leta 2020 sta se ga poleg Janše udeležila tudi Viktor Orban in Aleksandar Vučić. Dogodek so spremljali protesti.
Bobo

Tudi njena retorika je precej bolj kot Logarjevi, ki v zadnjih mesecih govorih o sodelovanju in povezovanju, podobna kolegom iz trdega jedra SDS. "Čeprav smo bili sprva ponosni na mehkejšo tranzicijo, dandanes ugotavljamo, da korenine totalitarnega sistema še vedno pletejo svojo pot in ne sprejmejo, da je njihov čas že zdavnaj mimo," je lani v pogovoru za strankarski tednik Demokracija ugotavljala leta 1996 rojena Zarja Bregant. 

"Žalostno je, da po 30 letih samostojne Slovenije postkomunistična veja še kar upravlja s ključnimi podsistemi, kot so mediji, univerze, šolstvo ...," je povedala v istem pogovoru. Posebej se je obregnila ob medije. "Mladi iz tujine me sprašujejo, zakaj pri nas takšno medijsko poročanje (...). Ko se usedeš z njimi in jim razložiš našo situacijo, jim je vse kristalno jasno," je poudarila. Po njenem je tudi tema pravosodja v postkomunističnih državah vedno zanimiva za debato in primerjavo z drugimi. "Slovenija tu res izstopa, pa ne v pozitivnem smislu," je ocenila.