To so ključni Ruparjevi ljudje: večina je iz SDS

To so dokazi, da za gibanjem Pavla Ruparja, ki po zatonu DeSUS novači upokojence in napoveduje ustanovitev politične stranke, v resnici stoji SDS.

Avtor: Primož Cirman
četrtek, 4. 5. 2023, 05:55


pavel rupar
Vodja upokojenskih protivladnih protestov Pavel Rupar zanika, da za njim stoji stranka SDS. Vse več informacij kaže nasprotno.
STA

Vse več je dokazov, da je Pavel Rupar, nekdanji poslanec SDS, ki v zadnjih mesecih organizira protestne shode na Trgu Republike v Ljubljani, le podaljšek stranke Janeza Janše.

Več medijev je že pred časom poročalo, da mu pri organizaciji shodov pomagajo posamezni člani SDS, ki urejajo avtobuse za prevoz ljudi. Njegove shode na prvem programu prenaša javna televizija, ki jo vodi nekdanji odgovorni urednik Nova24TV Uroš Urbanija. Pred vrnitvijo v politiko pa je bil Rupar na plačilnem seznamu podjetja FlawlessCode, ki ga je je vrsto let vodil Tomaž Kokot, nekdanji kandidat SDS za župana Poljčan, ki je bil pod zadnjo Janševo vlado imenovan za generalnega direktorja Pošte Slovenije, četudi za ta položaj ni imel primernih izkušenj.

Danes razkrivamo, da je s SDS tako ali drugače povezana tudi večina članov Ruparjeve najožje ekipe, ki je pred časom ustanovila društvo Inštitut 1. oktober. Ta bo po napovedih sčasoma postal politična stranka, ki bo eden od satelitov SDS. Kdo so torej ključni Ruparjevi ljudje?

Preberite še:
Kako so Ruparju našli službo pri Janševem šefu Pošte

Širil laži o migrantu in posilstvu

Tik pred prvomajskimi prazniki so tako na Polzeli ustanovili prvi regijski odbor Ruparjevega društva, ki bo skrbel za koordinacijo in ostale aktivnosti v savinsko-saleški regiji. Njegov predsednik je postal Evgen Tominšek. Ta je na zadnjih lokalnih volitvah na listi SDS kandidiral v občinski svet Polzele, a dobil premalo glasov.

Na fotografiji od leve proti desni: Evgen Tominšek, Pavel Rupar in Boris Klepej.
Na fotografiji od leve proti desni: Evgen Tominšek, Pavel Rupar in Boris Klepej.
Youtube

Evgen Tominšek je pred šestimi meseci kandidiral za občinskega svetnika SDS v Polzeli, vendar mu ni uspelo.
Evgen Tominšek je pred šestimi meseci kandidiral za občinskega svetnika SDS v Polzeli, vendar mu ni uspelo.
Občina Polzela

Ob Ruparju je bil na Polzeli tudi podpredsednik društva Inštitut 1. oktober Boris Klepej. Gre za nekdanjega člana Slovenske nacionalne stranke (SNS), ki je leta 2018 kandidiral za poslanca v Laškem. Takrat je v javnosti "zaslovel" s širjenjem lažnih govoric o migrantu, ki da je želel v Mariboru posiliti mlado dekle. Njegove navedbe je policija zanikala. V zadnjih nekaj letih je Klepej postal goreč zagovornik SDS in prejšnje Janševe vlade. 

Na zadnjih shodih sta se kot govorca pojavila tudi Rihard Gerbec in Karel Senegačnik. Prvi je član izvršilnega odbora Kluba seniorjev in seniork SDS. V preteklosti je sedel v mestnem odboru SDS Ljubljana in bil njen predstavnik v svetu četrtne skupnosti Šiška. Eden od Senegačnikovih ožjih sorodnikov pa je bil na volitvah leta 2018 kandidat SDS za občinskega svetnika v Celju.

Preberite še:
Upokojenci, Rupar je prevara (PREJELI SMO)

Neuspešni kandidati za občinske svetnike 

Med najožjimi Ruparjevimi sodelavci, ki jih je bilo mogoče ob njem videti na vseh dosedanjih protestih, je tudi Robert Pavlič. Gre za slikarja z Obale. Kot takšnega so ga 8. februarja lani, na slovenski kulturni praznik, predstavili tudi na spletnem portalu e-Maribor, ki velja za medij iz omrežja SDS. Vrsto let ga je urejal član občinskega odbora SDS v Dupleku Mitja Grmovšek. "Zanimivo je dejstvo, da tudi tisti, ki ne podpirajo te vlade, ki so bolj naklonjeni levim vladam, zelo negativno komentirajo tak izbor umetnosti in nagrajencev (dojenje psov, raztrgana zastava)," je bil do neprave umetnosti kritičen Pavlič.

Lani izvoljeno novo vodstvo Kluba seniorjev in seniork SDS. Predsednica je postala nekdanja poslanka Mojca Škrinjar (v sredini), član izvršilnega odbora pa Rihard Gerbec (za njo na levi).
Lani izvoljeno novo vodstvo Kluba seniorjev in seniork SDS. Predsednica je postala nekdanja poslanka Mojca Škrinjar (v sredini), član izvršilnega odbora pa Rihard Gerbec (za njo na levi).
SDS

Eno ključnih vlog v Ruparjevem društvu ima podjetnik Igor Černoga iz Pirana. To je bilo ustanovljeno na naslovu njegovega podjetja Deeside International v Portorožu. Černoga že ima nekaj malega političnih izkušenj. Leta 2018 je bil kandidat stranke Piran je naš, a je ta zbrala le nekaj sto glasov in prišla do enega svetnika v občini. Zdaj se je očitno odločil, da bo poskušal z Ruparjem. 

Andrej Peterle, ki je v društvu Inštitut 1. oktober prevzel vlogo glavnega regijskega koordinatorja, pa je dolgoletni član stranke Nova Slovenija (NSi). Leta 2018 je na njeni listi kandidiral za občinskega svetnika v Grosupljem, novembra lani pa v Piranu. Obakrat ni bil izvoljen. "Vabimo vse upokojenke in upokojence v Sloveniji, da se nam pridružijo na protestu. Pa ne le njih. Vabimo mlade, ki nimajo stanovanj, tiste, ki težko izplačujejo kredite, ki se borijo z draginjo, vabimo vse delavce, ki jim ni vseeno, kakšne pokojnine bodo imeli ...," je Peterle pred časom nagovarjal upokojence v tedniku Družina. 

Preberite še:
Kdo vam laže? Pavel Rupar. #analiza

Kako je Urbanija Ruparju uredil prenos shoda

Rupar se je na včerajšnjem dogodku, ki se ga je po ocenah udeležilo nekaj tisoč ljudi, za pomoč med drugim zahvalil tudi "Mojci". Po naših podatkih gre za Mojco Škrinjar, dolgoletno članico SDS in nekdanjo državno sekretarko v času druge Janševe vlade. Škrinjarjeva je leta 2020 postala celo poslanka državnega zbora in to namesto Andreja Širclja, ki je prevzel vodenje finančnega ministrstva. V tem času je postala znana tudi po številnih zapisih, v katerih je obračunavala z migranti, takratno opozicijo, novinarji in drugimi sovražniki SDS.

Ruparju pri nagovarjanju upokojencev poskuša pomagati tudi nacionalna televizija. Na fotografiji eden njenih vodilnih Uroš Urbanija, sicer nekdanji odgovorni urednik Nova24TV.
Ruparju pri nagovarjanju upokojencev poskuša pomagati tudi nacionalna televizija. Na fotografiji eden njenih vodilnih Uroš Urbanija, sicer nekdanji odgovorni urednik Nova24TV.
Primož Lavre

Kot rečeno, je včerajšnji shod prenašala nacionalna televizija. Kako je Ruparju to uspelo? V uredništvu 24ur.com so pridobili korespondenco med Ruparjem in vodilnimi na RTVS. Na praznični 27. april je Rupar na odgovorno urednico informativnega programa Jadranko Rebernik in v. d. urednika Uredništva za nove medije Igorja Pirkoviča naslovil elektronsko pošto, v kateri je pozval k prenosu shoda v živo.

"V kolikor boste prenašali četrti upokojenski shod na RTV SLO, vam v priponki posredujem scenarij za lažjo orientacijo! Vsekakor bi bili veseli, če prenos bo, nagovarja nas ogromno gledalcev, ki ne morejo priti na prizorišče! Želim vam vse dobro, Pavel Rupar." Dan za tem je odgovorna urednica prvega programa naprej sporočila, da prenos protesta bo. "Z direktorjem smo se dogovorili, da prenos bo in to na prvem programu. Začeli bi ob približno 15.40, prenašali bi do konca shoda, nekje do 16.30."