Saj ni res, pa je: vlada razdelila maske in jih hkrati prepovedala

Kako je vlada občinam razdelila več kot dva milijona mask in hkrati prepovedala njihovo uporabo.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 15. 12. 2021, 05:55


janez Janša
Kar je vlada naredila z enim sklepom, je zrušila z drugim.
Reuters

Nov val epidemije covid-19 prinaša tudi nove zaplete z zaščitno opremo. 

Ko je jeseni število okužb in hospitalizacij skokovito naraslo, je vlada ponovno uvedla obvezno uporabo zaščitnih mask. V začetku prejšnjega meseca so tako v večini slovenskih občin iz državnih blagovnih rezerv začeli prejemati večje količine mask, ki so jih želeli razdeliti prebivalcem. Minister za zdravje Janez Poklukar, poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in drugi predstavniki vlade pa so župane slovenskih občin pozvali k skupnemu ukrepanju za zamejitev okužb.

Toda takoj zatem so vodilni na občinah, ki so že prevzele maske, izvedeli, da jih ne smejo uporabljati. Zakaj ne? Ker je vlada Janeza Janše le dva dni po odločitvi o sprostitvi mask iz blagovnih rezerv sprejela še odlok, po katerem taiste maske niso več ustrezne za preprečevanje širjenja okužb. Kdor bi jih kljub temu nosil, bi tvegal plačilo globe. Kako je to sploh mogoče?

Higienske maske, ki jih je vlada sprostila iz državnih skladišč, naenkrat niso bile več uporabne.
Higienske maske, ki jih je vlada sprostila iz državnih skladišč, naenkrat niso bile več uporabne.
necenzurirano.si

Preberite še:
Inšpekcija: SDS ni kršila vladnega odloka, ker zanjo ni veljal

Ko vlada prazni lastna skladišča 

Do zapleta je prišlo v začetku novembra, ko je vlada zaradi katastrofalne epidemiološke situacije tehtala med dvema možnostima: med desetdnevnim popolnim zaprtjem javnega življenja, ki ga je zahteval Poklukar, ali "le" nadaljnjim zaostrovanjem ukrepov, pri čemer je vztrajal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Vlada je izbrala drugo možnost. V istem tednu, ko je na Brdu pri Kranju pretresala možne ukrepe, pa se je odločila tudi za sprostitev večje količine zaščitne opreme.

Iz skladišč je tako odpoklicala:

- skoraj 4,5 milijona kosov zaščitnih mask FFP2, 

- 13.000 kosov rokavic latex, 

- 1500 litrskih razkužil za roke, 

- skoraj 5000 litrskih razkužil za površine ter 

- dobre štiri milijone higienskih mask oziroma mask za splošno uporabo.

"Zavod za blagovne rezerve bo blago predal upravi za zaščito in reševanje, iz državnega logističnega centra v Rojah pa bodo blago razdelili končnim uporabnikom. Opremo bodo razdelili občinam, vrtcem, šolam in civilni zaščiti, pa tudi vojski in policiji, zdravstvu, socialno-zdravstvenim zavodom in kritični infrastrukturi," je po seji vlade v četrtek, 4. novembra, sporočil vladni urad za komuniciranje.

To je bila tudi edina odločitev v zvezi z omejevanjem epidemije, ki jo je v tistem dnevu sprejela vlada. Za razpravo o možnih dodatnih ukrepih si je vzela še en dan časa. "Odločitve, ki bodo sprejete, zahtevajo tehten premislek," je po seji pojasnila vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša

Toda očitno je bilo časa za premislek vseeno premalo. Naslednji dan je Janševa vlada v poznih večernih urah sprejela nov odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb, s katerim so maske, ki jih je še isti dan razdeljevala občinam, postale neuporabne. 

Civilna zaščita pod vodstvom Srečka Šestana je večino mask že razdelila med občine, ko so jih iz blagovnih rezerv obvestili, da jih ne smejo uporabljati.
Civilna zaščita pod vodstvom Srečka Šestana je večino mask že razdelila med občine, ko so jih iz blagovnih rezerv obvestili, da jih ne smejo uporabljati.
STA

Preberite še:
Kako je Počivalškov sekretar reševal posel izbrancu za maske

Naknadno izvedeli, da "se maske ne uporabljajo"

Z novim odlokom je bila namreč pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih obvezna uporaba ali zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2. O higienskih maskah v odloku ni nobene besede, kar pomeni, da niso bile več primerne za uporabo. Toda do takrat so na upravi za zaščito in reševanje na podlagi prejšnjega sklepa vlade že razdelili velik del zaščitne opreme. Po podatkih ministrstva za obrambo je:

- 173 občin prevzelo 1.688.000 higienskih mask,

- 133 državnih organov pa še dodatnih 539.600. 

Skupaj je torej ministrstvo oddalo več kot 2,2 milijona higienskih mask. Kaj je bilo z njimi narobe? Kot so pojasnili na ministrstvu, "del mask, ki se sproščajo (higienske maske za splošno uporabo), po veljavnem odloku trenutno ne ustreza kriterijem iz odloka". In to kljub temu, da so kvalitetne maske primerne za splošno uporabo, "saj so testi pokazali, da imajo izjemno učinkovitost filtracije delcev, hkrati so trislojne, nekatere celo štirislojne". 

Zavod za blagovne rezerve je zato občine in državne organe pozval, naj higienskih mask ne delijo ali uporabljajo med trajanjem odloka. Vlada sicer v več kot mesecu dni odloka ni spremenila, zato v javnih prostorih še naprej velja prepoved uporabe higienskih mask. 

Preberite še:
Kako je vlada nagrajevala strokovno skupino za covid-19 #dokumenti

Počivalšek še pred meseci enake maske delil podjetnikom

O nesmiselnosti tega priča tudi dejstvo, da je država konec lanskega in v začetku letošnjega leta podjetnikom razdelila na milijone istih mask. 

Še pred nekaj meseci je minister Zdravko Počivalšek iste maske delil podjetnikom.
Še pred nekaj meseci je minister Zdravko Počivalšek iste maske delil podjetnikom.
STA

Ministrstvo za gospodarstvo je namreč konec lanskega leta prek Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) samozaposlenim in mikro podjetjem začelo ponujati brezplačne maske za splošno uporabo brez certifikata. S tem jim je želelo omogočiti poslovanje in pri tem preprečiti širjenje okužb s koronavirusom. Organizirali so tri javne pozive, na katerih so podjetnikom razdelili okoli deset milijonov higienskih mask. Sprva je lahko posamezno podjetje za vsakega zaposlenega prejelo največ 150 mask, na koncu pa petkrat več, torej skupaj do 750 mask na zaposlenega.

Toda marsikateri podjetnik je pomoč države, zaradi katere je prihranil tudi po več sto evrov, pozneje obžaloval. Kljub temu, da je maske dobil brezplačno, jih je moral šteti kot prihodek. Toda ne po vrednosti, ki je takrat veljala na trgu in je v primeru škatle 50 mask znašala manj kot 10 evrov. Škatla mask, ki so jih podjetniki prejeli od države, je bila na papirju vredna trikrat več, kar 26 evrov. Po takšni ceni so jih namreč blagovne rezerve kupile marca lani, v času največjega pomanjkanja zaščitne opreme.