Razhod dveh ključnih lastnikov Pristopa

Premiki v največji domači oglaševalsko-lobistični agenciji: zakaj sta se Primož Pusar in Aleš Razpet razšla kot solastnika?

Avtor: Primož Cirman
torek, 3. 1. 2023, 18:00


primoz pusar sta
Primož Pusar, največji lastnik in direktor komunikacijske družbe Pristop
STA

Tik pred iztekom lanskega leta je v lastništvu Pristopa, ki velja za največjo oglaševalsko-lobistično agencijo pri nas, prišlo do tektonskih premikov.

Dolgoletna partnerja Primož Pusar in Aleš Razpet sta se namreč razšla kot solastnika Pristopa. Na zadnji delovni dan minulega leta je tako Razpet prodal svoj 44-odstotni delež v podjetju Imo Invest, prek katerega sta s Pusarjem vrsto let obvladovalo Pristopovo lastniško verigo. Kupil ga je Pusar, ki ima po novem v lasti 88-odstotni delež podjetja Imo Invest. Preostalih 12 odstotkov imajo še vedno v rokah trije sedanji in nekdanji partnerji: 

-       direktorica tržnega komuniciranja Ula Spindler, sicer soproga Primoža Pusarja, 

-       član uprave Sašo Dimitrievski in 

-       kreativni direktor Aljoša Bagola, ki je Pristop zapustil leta 2020. 

Umik Razpeta iz lastništva Pristopa pomeni konec desetletnega obdobja, v katerem sta skupaj s Pusarjem prevzela in pozneje obvladovala to družbo. 

Aleš Razpet
Aleš Razpet
Mediaspeed

Preberite še:
To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in državna podjetja

Skupaj izplačala Zavrla, zdaj se razhajata

To se je začelo leta 2013, kmalu po koncu mandata druge vlade Janeza Janše, ko je Pristop dokončno zapustil njegov "oče" Franci Zavrl in skupaj z Dejanom Verčičem ustanovil podjetje Stratkom. Tri leta pozneje sta Pusar in Razpet postala uradna lastnika večine Pristopa. Od tedanjega največjega uradnega lastnika, luksemburške družbe Marbo, ki naj bi jo vrsto let obvladoval Zavrl, sta odkupila 42-odstotni delež. Kmalu zatem se je iz lastništva umaknil še Andrej Drapal kot zadnji prvotni ustanovitelj Pristopa.

Razpet je na različnih vodstvenih položajih deloval več kot dvajset let. V skupini je skrbel za več največjih strank, med drugim Telekom Slovenije, ki je že vrsto let tesno prepleten s Pristopom. Zakaj se je Razpet odločil izstopiti iz lastništva Pristopa, za zdaj ni znano. Prav tako ne, kolikšen znesek mu je plačal Pusar. 

Podjetje Imo Invest sta sicer Pusar in Razpet ustanovila leta 2016 in to prav za lastninjenje Pristopa. Delež v družbi Pristop Skupina je leta 2019 zastavilo za štiri milijone evrov vredno posojilo pri Novi KBM, ki zapade marca letos. Podjetje Imo Invest je imelo na zadnji dan leta 2021 skupaj za šest milijonov evrov dolgov. 

Franci Zavrl
Franci Zavrl
STA

V Sloveniji praktično ni državnega podjetja, ki ne bi najemalo storitev Pristopa. Med njegovimi največjimi strankami so Telekom Slovenije, Zavarovalnica Triglav, Petrol, Holding Slovenske elektrarne (HSE), Slovenske železnice in zdaj že nekdanja Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). V mandatu nekdanje vlade Janeza Janše je tako Pristop od državne Družbe za avtoceste (Dars) dobil skoraj pol milijona evrov vreden posel za marketinške in komunikacijske aktivnosti pri promociji e-vinjete. Na razpisu je bil edini ponudnik.

Preberite še:
Zakaj Madžari iz Save skrivajo, da zanje dela Pristop?

Gospodarji državnih oglasnih kolačev 

Predvsem v času prejšnje vlade je Pusar, precej bolj kot Razpet, veljal za osebo z odličnimi zvezami pri oblasti. Sodeloval je z ministrstvom za gospodarstvo, ki ga je takrat vodil Zdravko Počivalšek. Oddaja Tarča je razkrila njegovo vlogo pri poslih z zaščitno opremo. Pri neuspelem naskoku na Savo Turizem je Pusar pomagal skupini poslovnežev, za katero se je skrival zet madžarskega premierja Viktorja Orbana. Pristop je vodil tudi oglaševalsko kampanjo Slovenske vojske. Posel je dobil v zadnjih tednih mandata ministra za obrambo Karla Erjavca. Sodeloval je tudi z ministrstvom za okolje, ki ga je vodil Andrej Vizjak, še pred tem z ministrstvi za kmetijstvo, kulturo ... 

Kako posluje Pristop, je iz javno dostopnih podatkov težko ugotoviti, saj v skupini deluje množica podjetij iz Slovenije in Hrvaške. Relativno visoko zadolženost do bank želijo znižati z nepremičninskimi posli. Na nekdanjem sedežu Pristopa na Trubarjevi ulici v Ljubljani je namreč zraslo 35 stanovanj, za katere zdaj iščejo kupce. Trenutno za Pristop in njegova podjetja dela nekaj več kot 120 zaposlenih. 

/
/
STA

Po naših podatkih so ključna podjetja iz skupine Pristop leta 2021 skupaj ustvarila vsaj 40 milijonov evrov prometa, od tega približno polovica Pristop Media, ki se ukvarja z medijskimi zakupi. Prav ti dajejo Pristopu tako provizijo kot moč, da (ne)posredno odloča, kateri mediji bodo prejeli denar, ki ga državna podjetja namenjajo za oglaševanje, in koliko ga bo kdo od teh dobil. V času Janševe vlade so ta denar prejemali tudi mediji, tesno povezani s političnimi strankami nekdanje oblasti, četudi za to ni bilo nobenih ekonomskih kriterijev. 

Državna podjetja so v zadnjih letih pri Pristopu kupovala tudi storitve oglaševanja in komunikacijskega svetovanja. Javna skrivnost je, da so direktorji najemali Pristop tudi zaradi lobistične pomoči njegovih vodilnih pri branjenju svojih položajev in zagotavljanju miru v medijih.

Preberite še:
Pristop na Tarči #kolumna