To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in državna podjetja

Medtem ko je odhajajoča Janševa vlada pritiskala na medije in njihove lastnike, so največje piarovske agencije in lobisti v tem obdobju ustvarjali rekordne prihodke.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 27. 5. 2022, 05:55


piarovci lobisti-2
Lastniki največjih piarovsko-lobističnih agencij v državi. Na fotografiji od leve zgoraj do desne spodaj: Primož Pusar, Franci Zavrl, Aleš Razpet in Marko Vičič.
Mediaspeed/Bobo

Če je obdobje tretje vlade Janeza Janše za večino slovenskih medijev pomenilo številne pritiske in poizkuse finančnega discipliniranja, se je povsem drugače godilo tistim na drugi strani - piarovcem in lobistom, ki so zadolženi za "urejanje" odnosov oblasti z mediji in prikrivanje njenih nečednosti pred javnostjo.

Tako je večina podjetij, ki se uradno ukvarjajo s strateškim komuniciranjem in zakupom oglasov v medijih, v ozadju pa pogosto sodelujejo pri večmilijonskih poslih državnih podjetij, v lanskem letu ustvarila rekordne poslovne rezultate. 

Po tem merilu lahko kot največje zmagovalce Janševe vlade označimo: 

-  Francija Zavrla, verjetno najvplivnejšega lobista v državi,

-  Marka Pogorevca, nekdanjega prvega policista in svetovalca uprave na Telekomu Slovenije,

-  Nevenko Črešnar Pergar, nekdanjo generalno sekretarko Foruma 21, zdaj funkcionarko na Ameriški gospodarski zbornici (AmCham), ki je v času Janševe vlade postala članica nadzornega sveta Luke Koper,

-  Andreja Drapala, nekdanjega partnerja na Pristopu, in

-  Sebastjana Jeretiča, zdaj že nekdanjega ključnega političnega svetovalca gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Najbolje je torej šlo tistim, ki so dobro zapisani pri strankah odhajajoče vladne koalicije. Nekateri so dolga leta čakati na priložnost, ki so jo zagrabili z obema rokama. Spet drugi so cveteli že v času vseh prejšnjih vlad.

/
/
Ajpes

Preberite še:
Zakaj Madžari iz Save skrivajo, da zanje dela Pristop?

Vlade se menjujejo, Franci Zavrl je večen 

Za enega glavnih in najbolje plačanih igralcev na domačem lobističnem parketu velja Franci Zavrl. V času dveh prejšnjih Janševih vlad je po navidez nerazumno visokih cenah kupoval podjetja od Rajka Janše, brata donedavnega predsednika vlade in prvaka SDS. Med večjimi posli, ki jih je pomagal izpeljati, je bila prodaja Mercatorja hrvaškemu Agrokorju, ko ga je vodil še Ivica Todorić

Zavrl je bil tedaj še solastnik in partner v Pristopu, a se je leta 2013 iz te agencije umaknil in šel na svoje. Ustanovil je agencijo Stratkom, ki je v času te vlade ustvarila več kot milijon evrov letnih prihodkov in okoli 200.000 evrov dobička. Leta 2020, v času epidemije, je z več partnerji zagnal še agencijo Herman & Partnerji, ki je v lanskem letu zaposlovala že 34 ljudi in ustvarila 7,5 milijona evrov prihodkov. 

Med večjimi Zavrlovimi naročniki so bila v zadnjih dveh letih podjetja iz državne energetike: Eles, Holding Slovenske elektrarne (HSE), Dravske elektrarne Maribor (DEM), trgovec z elektriko E3, ki ga je kupil Petrol, in Adriaplin, ki je v italijansko-avstrijsko-slovenski lasti. Dobro omrežen je bil tudi v odhajajoči vladi. Imel je neposredni dostop do Janše. Visoko na seznamu uporabnikov njegovih storitev je bilo ministrstvo za šolstvo, ki ga je vodila Simona Kustec. Na politični sceni je veljal za enega ključnih svetovalcev ministra za zdravstvo Janeza Poklukarja.

Francija Zavrla z Janezom Janšo povezuje njegov brat Rajko Janša. Od njega je po nerazumno visokih cenah odkupoval podjetja.
Francija Zavrla z Janezom Janšo povezuje njegov brat Rajko Janša. Od njega je po nerazumno visokih cenah odkupoval podjetja.
Primož Lavre

Preberite še:
To so skriti zmagovalci državnih poslov z zaščitno opremo

Zmagovalec minulega mandata je Pristop 

Še bolje kot Zavrlu je šlo pod odhajajočo Janševo vlado agenciji Pristop, ki jo lastniško obvladujeta Primož Pusar in Aleš Razpet. Njuna medijsko-komunikacijska skupina med vsemi še vedno ustvari največ prometa in zaposluje največ ljudi.

Uradnih podatkov o poslovanju Pristopa za lansko leto še ni. V letu 2020, ko je z delom začela Janševa vlada, pa so povezane družbe Pristop Media, Renderspace in Digitalna agencija skupaj ustvarile več kot 30 milijonov evrov prihodkov. Če sklepamo po poslih, ki so jih lani dobivale od javnih agencij, države in njenih podjetij, so najmanj ohranile obseg poslovanja. 

Med večjimi naročniki Pristopa v zadnjih dveh letih so bili Telekom Slovenije, ki ga vodi član SDS Cvetko Sršen, Zavarovalnica Triglav pod vodstvom Andreja Slaparja, Petrol, kjer je na čelu uprave Nada Drobne Popovič, in Holding Slovenske elektrarne (HSE), ki ga vodi Viktor Vračar, izbranec nekdanje SMC. Že pred tem je Pristop sodeloval s Slovenskimi železnicami, kjer je direktor Dušan Mes, in Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znano kot slabo banko. Dars, ki ga vodi nekdanji podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak, ga je izbral za skoraj pol milijona evrov vreden posel za marketinške in komunikacijske aktivnosti pri promociji e-vinjete. Na razpisu je bil edini ponudnik. Še v času ministra za obrambo Karla Erjavca pa je Pristop dobil oglaševalsko kampanjo za Slovensko vojsko.

Madžari so želeli osvojiti Savine hotele, pri tem jim je pomagal Pristop.
Madžari so želeli osvojiti Savine hotele, pri tem jim je pomagal Pristop.
Bobo

V času prejšnje vlade je Pristop uspel splesti tesne politične vezi s SDS, NSi in Zdravkom Počivalškom. Med njegovimi naročniki so bila ministrstva za gospodarstvo, delo, družino in socialne zadeve, okolje in prostor, kmetijstvo ... Sodeloval je tudi pri neuspelem naskoku na Savo, največjo domačo turistično skupino, ki jo je želel kupiti Istvan Tiborcz, zet predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana, pri čemer so Madžari Pristopovo vlogo pri poslu skušali prikriti. Po naših informacijah je Pristop uradno delal za francoskega poslovneža, lastnika projektnega podjetja, ki bi bil uradni kupec hotelov.

Preberite še:
Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti #kolumna

Pogorevc v pokoju z rekordnim dobičkom

Pristopove družbe imajo po zadnjih podatkih za skoraj sedem milijonov evrov obveznosti do bank. Teh naj bi se v veliki meri rešile s prodajo 35 stanovanj v nekdanjih poslovnih prostorih agencije na Trubarjevi ulici v Ljubljani. Zaradi epidemije se je projekt močno zamaknil, z njihovo prodajo pa naj bi predvidoma začeli v teh dneh.

Izjemno uspešno leto je tudi za agencijo Futura DDB, ki se je po prometu že približala rekordnemu letu 2008. Takrat je ustvarila skoraj 13 milijonov evrov prometa, v lanskem letu pa le nekaj sto tisoč evrov manj. Od večjih javnih naročnikov velja omeniti Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ključno institucijo v boju proti epidemiji covid-19. 

Podjetja Marka Pogorevca na vsakih 100 evro prihodkov ustvarijo kar 58 evrov dobička.
Podjetja Marka Pogorevca na vsakih 100 evro prihodkov ustvarijo kar 58 evrov dobička.
STA

Manj prihodkov, a največ dobička med vsemi, je ustvaril Marko Pogorevc, nekdanji generalni direktor policije in še vedno eden najvplivnejših lobistov na slovenski desnici, predvsem v vrstah NSi in cerkve. Njegova podjetja zaposlujejo le nekaj ljudi, a so v lanskem letu ustvarila 1,2 milijona evrov prometa in več kot 700.000 evrov dobička. Pogorevc je od julija lani uradno v pokoju, pred tem je bil 17 let zaposlen v Telekomu Slovenije oziroma nekdanjemu Mobitelu.

Preberite še:
"Vizjak-leaks": vrata ministra na stežaj odprta lobistom

Vsi posli dvornega Počivalškovega svetovalca

Zelo dobro so zadnji dve leti poslovno unovčili tudi Nevenka Črešnar Pergar, Andrej Drapal in Sebastjan Jeretič. Največji skok je uspel Jeretiču, nekdanjemu vodji službe za odnose z javnostmi v SD in svetovalcu bivšega župana Kopra Borisa Popoviča. Še v letu 2019 je imel Jeretič dobrih 80 tisoč evrov prihodkov. V prvem letu Janševe vlade je bilo teh že za sto tisoč evrov, lani pa za rekordnih 184 tisoč evrov.

Za to se lahko Jeretič zahvali predvsem Počivalšku, s katerim se je dva meseca pred parlamentarnimi volitvami razšel. Pred tem je Jeretič delal za SMC, javno hvalil Janševo vlado in nastopal na Nova24TV. Ministrstvo za gospodarstvo je bilo eden največjih naročnikov storitev njegovega podjetja Neurovirtu. Delal je tudi za ministrstvo za finance, državno revizijsko komisijo in Komunalo Kranj. Od Javne agencije za knjigo, ki jo od lani vodi Dimitrij Rupel, je Jeretič v zadnje pol leta dobil že sedem tisoč evrov za izvedbo analize in komunikacijske strategije države na mednarodnem sejmu v Frankfurtu prihodnje leto. 

Sebastjan Jeretič (na fotografiji) je v Počivalšku našel pot do zaslužka.
Sebastjan Jeretič (na fotografiji) je v Počivalšku našel pot do zaslužka.
Primož Lavre

Visokih, okoli 161 tisoč evrov, je lani zaslužilo podjetje Neuroagencija, ki je v lasti Igorja Vlačiča, dolgoletnega Jeretičevega sodelavca in prijatelja. Med njegovimi največjimi naročniki sta bila UKC Ljubljana in državna DRI, sodeloval naj bi tudi z Geneplanetom, državnim dobaviteljem medicinskih ventilatorjev med prvim valom epidemije. Jeretič je bil do leta 2014 tudi lastnik Neuroagencije.

Preberite še:
Janševe golf počitnice na eksotičnem otoku z dobavitelji zdravstva

Rekordno leto za Nevenko Črešnar Pergar, sanjski posel za Drapala

Najvišje prihodke v zadnjih petih letih je uspelo ustvariti tudi podjetju NP Consulting, ki ga obvladuje Nevenka Črešnar Pergar. Za koga vse je delala, ni znano, se je pa v zadnjih dveh letih zelo zbližala z nekdanjimi vladnimi strankami. Lani poleti je postala članica nadzornega sveta Luke Koper. Izbrana je bila iz kvote NSi. Februarja lani je javno podprla poziv k "družbenemu premirju in sodelovanju", v katerem so podporniki Janševe vlade svarili pred morebitnimi predčasnimi volitvami. Kot prvi ga je podpisal Mark Boris Andrijanič, poznejši minister za digitalizacijo. 

Nevenka Črešnar Pergar se je v zadnjih dveh letih zelo zbližala s strankami Janševe koalicije.
Nevenka Črešnar Pergar se je v zadnjih dveh letih zelo zbližala s strankami Janševe koalicije.
STA

Med tistimi, ki so pomembno izboljšali poslovanje, velja izpostaviti še podjetje Consensus, prek katerega deluje nekdanji partner v Pristopu Andrej Drapal. Njegova ključna naročnika sta Gen Energija in Eles, pri čemer mu je ravno konec lanskega leta uspel veliki met. V zameno za skoraj 1,4 milijona evrov (brez DDV) bo v naslednjih dveh letih v imenu Gen Energije skrbel za komunikacijsko podporo za projekt drugega bloka nuklearke v Krškem.