Je protestnik, ki ga je iskala policija, "šolan provokator"?

Analiza posnetkov dogajanja na torkovih protestih krepi sume, da so bili v vrstah protestnikov tudi provokatorji, ki so policijo spodbujali k uporabi vodnega topa in solzivca.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 13. 10. 2021, 12:15


žuti1
Oseba, ki jo označujejo za provokatorja, je bila na protestih vselej v središču dogajanja.
Bobo

Na družbenih omrežjih je v zadnjih dneh zaokrožilo več različnih analiz dogajanja na protestih v Ljubljani minuli torek. Eno bolj natančnih je bilo mogoče prebrati na Twitter računu JeEnJeLe. Avtor je namreč na protestih opazil osebo, za katero je zapisal, da gre "za šolanega provokatorja pod zaščito".

Analizo je utemeljil na posnetkih protestov, ki so jih zabeležile kamere. Oseba, za katero je zapisal, da je provokator, je bila namreč velik del protestov v središču dogajanja. Toda policija se nanjo ni ozirala, četudi je v njeni neposredni bližini prevračala kontejnerje, oblečena pa je bila v opazni "hoodie" rumene barve. Šele po tem, ko je analiza s posnetki zaokrožila po spletu, je Policijska uprava Ljubljana zaprosila medije za objavo slik dveh osumljencev kaznivih dejanj, med katerimi je bila tudi fotografija omenjene osebe. Danes so iz Policije sporočili, da so ugotovili njeno identiteto.

Sledi analiza dogajanja pred pridržanjem raperja Zlatka:

Osebo v rumenem je pri analizi protestov opazila tudi uporabnica Twitterja Marija Hobotnica.