Prodaja T-2 je začetek spopada Šolaka in čeških lastnikov Pop TV

Analiziramo prodajo T-2: zakaj bo zatresla same temelje slovenskega medijskega trga? Kaj ta posel pomeni za Pop TV? In kaj če Telemach, ki ga obvladuje Dragan Šolak, ne dobi zelene luči varuha konkurence za nakup?

Avtor: Primož Cirman
četrtek, 15. 8. 2024, 05:55


17313X0054
Lastnica Telemacha, skupina United Group, ki jo vodi Dragan Šolak, v Sloveniji nikoli ni skrivala želje, da bi imela lastno televizijo. Njena prva tarča je bila prav družba Pro Plus, izdajateljica Pop TV in Kanala A, a za nakup ni dobila soglasja varuha konkurence.
Mediaspeed

Saga o usodi telekomunikacijskega operaterja T-2 je za zdaj končana. Včeraj so namreč iz Slovenskega državnega holdinga (SDH) sporočili, da so po desetih letih s poravnavo zaključili sodni boj s T-2 glede poplačila dolga do države. V T-2 bodo tako morali državi poplačati 90 milijonov evrov.

To pomeni, da se je T-2 dokončno rešil grožnje stečaja, ki ga je v zadnjih mesecih zahteval SDH. Poravnava je odprla pot tudi do prodaje T-2. Isti dan so namreč iz Telemacha sporočili, da so z Jurijem Krčem, lastnikom T-2, podpisali pogodbo o nakupu tega operaterja. Cena posla za zdaj ni znana. Pričakovati pa je, da bo prav Telemach družbi zagotovil velik del denarja za poravnavo dolga do SDH. Seveda pod pogojem, da bo za prevzem dobil soglasje agencije za varstvo konkurence.

Toda pri tem se utegne zaplesti. Prodaja T-2 je namreč eden najpomembnejših poslov v Sloveniji v tem desetletju. Temeljito bo spremenila razmerja na dveh trgih: telekomunikacijskem in medijskem. S prodajo T-2 pa se očitno tudi v Sloveniji začenja spopad med skupino United Group, ki jo vodi Dragan Šolak, in češkimi lastniki Pop TV.

Preberite še:
Šolak bi kupil T-2, ki se rešuje pred stečajem. Pomaga mu vplivna lobistka

Pretresi na trgu operaterjev – in medijev

S prodajo T-2 je obdobja, ko so telekomunikacijski trg obvladovali štirje veliki igralci, nepreklicno konec. Ostali bodo le še trije: ob združenem Telemachu in T-2 še državni Telekom Slovenije in A1, pri čemer bo po novem najpomembnejši prvi. Telemach in T-2 po podatkih agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) skupaj obvladujeta:

-        35 odstotka trga naročnikov mobilne telefonije,

-        39 odstotkov priključkov storitev IP televizije,

-        skoraj 55 odstotkov priključkov fiksnega širokopasovnega dostopa do interneta,  

-        62 odstotkov priključkov IP telefonije.

-        več kot 90 odstotkov trga kabelske televizije.

Tržni deleži aktivnih uporabnikov mobilne telefonije.
Tržni deleži aktivnih uporabnikov mobilne telefonije.
AKOS

Kako bi krčenje konkurence vplivalo na dobrobit kupcev, kakovost storitev in širjenje omrežij, v tem trenutku ni mogoče oceniti. Junija, ob sklenitvi prvega sporazuma o nameravanem nakupu, so iz Telemacha sporočili, da ta "prinaša znatne koristi tako končnim kupcem kot slovenskemu gospodarstvu v celoti".

A vse to je le en del zgodbe. Operaterji imajo izrazito pomembno vlogo še na enem trgu – medijskem. So ključni za poslovanje televizij, saj jim s plačevanjem nadomestila za prenašanje programov oziroma kabelsko retransmisijo zagotavljajo ključni vir prihodkov.

Za kako veliko denarja gre, lepo ponazorijo naslednje številke. Po naših podatkih je imel Telekom Slovenije kot največji operater v zadnjih letih sklenjenih več kot sto pogodb za plačevanje. Med letoma 2019 in 2022 je za kabelsko retransimisijo skupaj plačal več kot 80 milijonov evrov. Po ugotovitvah računskega sodišča pri tem ni imel vnaprej določenih jasnih kriterijev in izdelane metodologije za oblikovanje cene.

Preberite še:
Šolak ima novo tarčo. Po T-2 kupuje še televizijo

Je prodaja T-2 slaba novica za Pop TV?

Največji del tega denarja dobi družba Pro Plus, izdajateljica Pop TV in Kanala A, ki je v lasti češke skupine PPF. Za paket njenih programov ji Telekom Slovenije mesečno plačuje tri evra nadomestila za priključek. To ob 170 tisoč Telekomovih uporabnikih letno znese dobrih šest milijonov evrov, kar je dobra polovica lanskega dobička Pro Plusa. K temu gre prišteti še nadomestila, ki jih družbi plačujejo ostali operaterji.

Juriju Krču je še enkrat več uspelo rešiti T-2 pred stečajem. A kaj se bo zgodilo, če Telemach ne dobil soglasja varuha konkurence za prevzem T-2?
Juriju Krču je še enkrat več uspelo rešiti T-2 pred stečajem. A kaj se bo zgodilo, če Telemach ne dobil soglasja varuha konkurence za prevzem T-2?
T-2

Toda s Telemachovim prevzemom T-2 bi lahko Pro Plus dobil precej bolj težavnega sogovornika. Telemach bi imel v tem primeru precej večjo pogajalsko moč kot zdaj. Kot operater, ki obvladuje skoraj 40 odstotkov priključkov, bi lahko Pro Plusu sam postavljal pogoje za višino nadomestila. To bi Pro Plus pahnilo v položaj, ki ga zaradi svojega dominantnega položaja na trgu, na katerem dobi daleč največji del oglaševalskega kolača, ni vajen.

Že v preteklosti je bilo med Šolakovo United Group in PPF odprtih več front. Pred tremi leti sta se spopadla v Srbiji, kjer so imeli Čehi v lasti telekomunikacijskega operaterja Telenor. Ta se je takrat povezal z državnim Telekomom Srbije, ki ga obvladuje srbska oblast na čelu z Aleksandrom Vučićem, pri izrinjanju Šolakove skupine s tamkajšnjega trga. Lani se je nova fronta odprla v Bolgariji, kjer je United Group prevzela enega od operaterjev, v PPF pa so temu javno nasprotovali.

Pri televizijah sta obe skupini konkurenta tudi na Hrvaškem. Tam ima PPF v lasti televizijo RTL, kamor v zadnjih letih usmerja pomemben del dobička Pro Plusa.

Tudi sicer United Group nikoli ni skrivala želje, da bi imela v Sloveniji lastno televizijo. Njena prva tarča je bil leta 2017 prav Pro Plus, a za nakup ni dobila soglasja varuha konkurence. Nato se je Šolakova skupina začela zanimati za nakup Planet TV, a ga je Telekom Slovenije v času zadnje vlade Janeza Janše prodal Madžarom.

Preberite še:
Dvojna vloga svetovalca ministrice Prevolnik Rupel. Kaj počne pri Bitencu?

Telemach kupuje. Kdo pa bo kupil Telemach?

Po neuspelem nakupu Siola je United Group leta 2021 tudi v Sloveniji zagnala portal N1. Pod istim imenom v Srbiji, BiH in na Hrvaškem delujejo njene televizije.

Toda takšni ali drugačni načrti, povezani s televizijo v Slovenijo, so ostali. Po zamenjavi oblasti so znova izbruhnile informacije, da se United Group zanima za nakup Planet TV. Sočasno s kupovanjem T-2 je od družine Vladimirja Voduška kupila podjetje Topnews.si, izdajatelja Top TV in Info TV. S tem je dobila dovoljenje za predvajanje dveh televizijskih programov in zajeten arhiv.

S Telemachovim prevzemom T-2 bi lahko družba Pro Plus, lastnica Pop TV in Kanala A, dobil precej bolj težavnega sogovornika pri pogajanjih o plačevanju nadomestila za predvajanje.
S Telemachovim prevzemom T-2 bi lahko družba Pro Plus, lastnica Pop TV in Kanala A, dobil precej bolj težavnega sogovornika pri pogajanjih o plačevanju nadomestila za predvajanje.
Arhiv Svet24

Poročali smo že, da je eno od znamenj, ki bi lahko kazalo na Šolakove načrte, dogajanje okrog nove medijske zakonodaje. Trenutno velja, da operaterji, torej tudi Telemach, ne morejo biti izdajatelji radijskega ali televizijskega programa. Toda ta omejitev je iz predloga novega zakona, ki so ga spomladi pripravili na ministrstvu za kulturo, izginila.

V celotni zgodbi je sicer še precej neznank. Prva in najpomembnejša: kaj se bo zgodilo, če Telemach soglasja za prevzem T-2 ne dobi? Bo T-2 v tem primeru lahko zbral denar za poplačilo dolgov do SDH? 37 milijonov evrov so iz T-2 plačali že včeraj, preostalih 53 milijonov evrov pa bodo morali nakazati do julija 2027. Ta znesek je po navedbah SDH, ki ga vodi Žiga Debeljak, "ustrezno obrestovan in zavarovan z nepogojno bančno garancijo”.

Preberite še:
To je lobistka, ki je Čehom pomagala do Alpine. Bila je v rednih stikih z Matozom

Prav tako ni jasno, kako bo na vse skupaj vplivalo dejstvo, da se trenutno prodaja tudi Telemachov lastnik. Britanski sklad BC Partners, ki obvladuje večinski delež United Group, zanj trenutno zbira nezavezujoče ponudbe.

Med najresnejšimi kandidati se omenjata operaterja iz Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov, investicijska družba Warburg Pincus, finančni sklad Apax Partners, ki se je pred desetletjem in pol zanimal za Novo Ljubljansko banko (NLB) ... Vrednost posla je ocenjena na okrog osem milijard evrov.