To je lobistka, ki je Čehom pomagala do Alpine. Bila je v rednih stikih z Matozom.

Razkrivamo: češki kupec Alpine je imel pred zadnjimi volitvami na plačilni listi svetovalko, ki je bila v rednih stikih s Francijem Matozom, prvim možem slabe banke, ki je takrat prodajala tovarno obutve iz Žirov.

Avtor: Primož Cirman
torek, 13. 8. 2024, 05:55


1711047733-dsc02923-1711047683396
Alpino je tik pred zamenjavo oblasti leta 2022 prodala državna slaba banka. Njen upravni odbor je takrat vodil Franci Matoz, ki je predsedoval tudi nadzornemu svetu Luke Koper. V njem je sedel skupaj z Nevenko Črešnar Pergar, ki je v istem času Čehom pomagala pri nakupu Alpine.
Jure Klobčar

Prodaja Alpine, nekoč enega paradnih konjev slovenskega gospodarstva, ki ga je od državne slabe banke spomladi 2022 kupila češka skupina K&H, dobiva nove razsežnosti.

Danes namreč razkrivamo, da so imeli Čehi v boju za nakup Alpine na plačilni listi tudi osebo, ki je bila v rednih stikih s Francijem Matozom, takratnim predsednikom upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke. Gre za Nevenko Črešnar Pergar, nekdanjo generalno sekretarko Foruma 21 in zdaj članico upravnega odbora Ameriške gospodarske zbornice (AmCham), ki ima v lasti svetovalno podjetje NP Consulting.

Podatek, da so Čehi za svetovanje in pomoč pri nakupu Alpine najeli Nevenko Črešnar Pergar, do zdaj ni bil znan javnosti. Njeno ime smo opazili v nekaterih dokumentih, ki smo jih dobili na vpogled. Toda podatek je pomemben, ker je imela Črešnar Pergar v času prodaje Alpine ves čas dostop do njenega takratnega prvega moža Francija Matoza. V letih 2021 in 2022 sta namreč skupaj sedela v nadzornem svetu državne Luke Koper, ki ga je vodil Matoz,  Črešnar Pergar pa je bila njegova namestnica. 

To pa odpira nova vprašanja o samem postopku prodaje Alpine Čehom, ki so pred tedni na ministrstvu za gospodarstvo preverjali možnosti pridobitve državne pomoči. Več virov nas je namreč v zadnjih dneh opozorilo, da je imel prav Matoz eno od ključnih vlog pri tem poslu. 

Preberite še:
Kako je Matozova ekipa prodala Alpino: Čehi imajo proste roke pri odpuščanjih

Kaj skrivajo zapisniki sej vrha slabe banke?

Uradnih informacij o takratnem dogajanju okrog Alpine, ki je že nekaj časa v težavah, ni mogoče dobiti. Matoz, dolgoletni odvetnik SDS in Janeza Janše, nas je že v začetku meseca za vsa pojasnila glede prodaje napotil na Slovenski državni holding (SDH), pravnega naslednika slabe banke. Po zakonu o informacijah javnega značaja smo zato zahtevali vse zapisnike sej, na katerih so člani upravnega odbora obravnavali prodajo Alpine.

Nevenka Črešnar Pergar sodelovanja s Čehi ni ne potrdila ne zanikala. "17 let prek svojega podjetja svetujem različnim, predvsem tujim investitorjem, ki so pripravljeni vlagati v Sloveniji. S svojimi partnerji imam sklenjene pogodbe o nerazkrivanju podatkov oziroma informacij," nam je sporočila. 

"S svojimi partnerji imam sklenjene pogodbe o nerazkrivanju podatkov oziroma informacij," je na vprašanje, ali je pri prodaji Alpine svetovala Čehom, odgovorila Nevenka Črešnar Pergar. Po naših podatkih se je s Čehi udeleževala sestankov o prodaji Alpine.
"S svojimi partnerji imam sklenjene pogodbe o nerazkrivanju podatkov oziroma informacij," je na vprašanje, ali je pri prodaji Alpine svetovala Čehom, odgovorila Nevenka Črešnar Pergar. Po naših podatkih se je s Čehi udeleževala sestankov o prodaji Alpine.
Primož Lavre

Po naših podatkih je opravljala delo svetovalke češkega kupca, ki je zagotovo vedel, da ima dostop do Matoza. V začetku poletja 2021 so namreč delničarji Luke Koper, med katerimi je daleč največji državni SDH (vodil ga je kader SDS Janez Žlak), na skupščini imenovali pet novih članov njenega nadzornega sveta. Med njimi sta bila tudi Matoz in Črešnar Pergar, ki je med nadzornike Luke Koper prišla v kvoti NSi.

Matoz in Črešnar Pergar sta skupaj sedela tudi v kadrovski komisiji nadzornega sveta Luke Koper, ki se je zgolj med julijem in decembrom 2021 sestala šestkrat. V istem času, avgusta 2021, je slaba banka, kjer je upravni odbor že vodil Matoz, začela postopke za prodajo Alpine.

Preberite še:
Alpina, ki jo je država rešila in prodala Čehom, spet prosi za pomoč

"Matoz se je intenzivno vpletal v posel"

Zanimanje za Alpino je bilo veliko. Že do januarja 2022, tri mesece pred parlamentarnimi volitvami, je šest interesentov opravilo skrbni pregled podjetja. Zavezujočo ponudbo so oddali trije: ob Čehih še begunjski Elan, ki je v lasti finske družbe KJK, in proizvajalec športne opreme Head.

Toda že marca 2022 se je slaba banka o prodaji pogajala le še s Čehi, ki z obutveno industrijo niso imeli nobenih izkušenj. Neuradno zato, ker ostala dva kandidata nista želela izboljšati ponudbe. A v posel se je, tako viri, intenzivno vpletal tudi Matoz, ki naj bi bil najbolj naklonjen Čehom. "V večino poslov se ni vpletal, v tiste, ki so ga zanimali, pa zelo. In Alpina je bila eden od teh," nam je dejal eden od sogovornikov, ki poznajo takratne razmere na DUTB.

Na koncu so v slabi banki res izbrali Čehe, ki so po takratnih pojasnilih "poleg najvišje kupnine ponudili tudi odlične pogoje za nadaljnji razvoj skupine Alpina". Kot že omenjeno, Matoz izjav ne daje. Tako uradno ni mogoče preveriti, ali in kolikokrat je o prodaji Alpine govoril z Nevenko Črešnar Pergar.

Protest delavcev Alpine leta 2016.
Protest delavcev Alpine leta 2016.
Necenzurirano.si

Pogodba, vredna 20 milijonov evrov, je bila podpisana sredi maja 2022, dva tedna pred zamenjavo oblasti. Določala je, da se bo končna kupnina šele naknadno izračunala po izbrani formuli. Že nekaj mesecev pozneje naj bi zato Čehi zahtevali znižanje prvotno predvidene kupnine, a do tega ni prišlo. 

Preberite še:
To je Slovenija. Če prodaš državno podjetje kot vrečo krompirja, se ti ne zgodi nič

Od Telemacha do največjega slovenskega tajkuna

Takrat Matoza ni bilo več na vrhu slabe banke, saj je takoj po zamenjavi vlade odstopil s položaja predsednika upravnega odbora. Kljub prvotno drugačnim zagotovilom pa imajo Čehi pri odločitvah o odpuščanju in selitvi proizvodnje povsem proste roke. Slaba banka še pod Matozom namreč od kupca ni ne zahtevala ne prejela nobenih zavez, ki bi ga pri tem omejevale.

Nevenka Črešnar Pergar je v zadnjih mesecih najbolj znana kot svetovalka Telemacha pri projektu nakupa telekomunikacijskega operaterja T-2, ki je v lasti Jurija Krča. V začetku julija smo razkrili, da ponovno sodeluje z Darkom Horvatom, največjim domačim privatizacijskim tajkunom in nekdanjim lastnikom Aktive Group, kjer je bila Črešnar Pergar pred leti izvršna direktorica. Je namreč članica upravnega odbora Horvatovega ameriškega podjetja Global AI.

To verjetno pojasni, zakaj s Horvatom po novem poslovno sodeluje tudi Matoz. Marca lani smo objavili fotografije njunega srečanja na Smledniku.

Največji privatizacijski tajkun Darko Horvat (desno) in Franci Matoz (levo) sta se marca lani srečala na Smledniku. Ena od stičnih točk med njima je prav Nevenka Črešnar Pergar.
Največji privatizacijski tajkun Darko Horvat (desno) in Franci Matoz (levo) sta se marca lani srečala na Smledniku. Ena od stičnih točk med njima je prav Nevenka Črešnar Pergar.
Primož Lavre

Po naših podatkih je Matoz eden od odvetnikov Horvata, proti kateremu specializirano državno tožilstvo vodi kazenski pregon zaradi spornih poslov Aktive, ki so za seboj pustili 170 milijonov evrov dolgov do bank. V začetku leta pa je Horvat na čelo svoje Fundacije Aktiva postavil Matozovo življenjsko sopotnico Nino Marin.

Svetovalno podjetje NP Consulting, ki je v lasti Nevenke Črešnar Pergar, je sicer najboljše poslovne rezultate ustvarilo prav v času prejšnje vlade. Leta 2022, ko so Čehi kupili Alpino, je imelo 322 tisoč evrov prihodkov, kar je približno 120 tisoč evrov več kot lani. V letih 2021 in 2022 je skupaj ustvarilo 168 tisoč evrov čistega dobička. Na zadnji dan lanskega leta pa je imelo za skoraj 600 tisoč evrov finančnih naložb.