Pred upniki pobegnil v Dubaj, sodišče bi ga kljub temu poslalo v osebni stečaj

Je po dveh letih konec skrivalnic med znanim poslovnežem in slovenskimi sodišči?

Avtor: Tomaž Modic
sreda, 27. 6. 2018, 10:27


Necenzurirano prenos
Roman Horvat
Mediaspeed

Danes je na Okrožnem sodišču v Ljubljani potekal narok za začetek osebnega stečaja poslovneža Romana Horvata, ki je širši javnosti znan kot življenjski sopotnik Simone Dimic, nekdanje vodje kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja.

Bil je tudi lastnik turistične agencije Escape, ki je na veliko poslovala z državo, posle pa je pozneje preusmeril na agencijo I.Fly.

Horvat se že najmanj od leta 2015 izogiba upnikom, ki od njega po zadnjih podatkih terjajo 1,6 milijona evrov. Največ je dolžan Novi Ljubljanki banki (NLB), Deželni banki Sloveniji (DBS) in Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki si ga že dalj časa prizadeva poslati v osebni stečaj.

Toda pri tem do zdaj niso bili uspešni.

Svoje stalno prebivališče je namreč Horvat preselil v Dubaj, kjer pa ni dosegljiv slovenskim pravosodnim organom. Po zakonu je vročanje pošiljk osebam v tem arabskem emiratu mogoče le po diplomatski poti ali prek posebnega pooblaščenca.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so se leta 2016 odločili za drugačno pot. Zaradi napake pri pošiljanju sodne pošte je višje sodišče razveljavilo že začeti postopek osebnega stečaja. Od takrat je Horvat prosto razpolagal s premoženjem.

Zdaj so na sodišču očitno le našli način, kako Horvata "najti" v Dubaju in mu sklepe vročiti v skladu s pravili.

Andrej Krašek bo branil interes Romana Horvata

Horvatu, ki ga z znanimi in vplivnimi slovenskimi gospodarstveniki pogosto videvajo na dogodkih v tujini, je na predlog upnika postavilo začasnega zastopnika.

Njegovo imenovanje dopušča zakon o pravdnem postopku, zlasti "če je tožena stranka (...) v tujini in se ni mogla opraviti vročitev". Začasni zastopnik je upravičen za sprejemanje sodne pošte in ima tudi vse pravice in dolžnosti zakonitega zastopnika.

DUTB je za začasnega zastopnika predlagala odvetnika Andreja Kraška, sicer nekdanjega prvega moža Agencije za varstvo konkurence (AVK).

sodišče kladivo
sodišče kladivo
STA

Z imenovanjem začasnega zastopnika je sodišče odpravilo glavno oviro, ki mu je preprečevala, da odloči o zahtevi DUTB in Horvata pošlje v osebni stečaj.

Še prej bo moralo odločiti o njegovem ugovoru. "Vabilo na (današnji, op. p.) narok je bilo začasnemu zastopniku dolžnika pravilno vročeno," so pojasnili na ljubljanskem sodišču.

Horvat je včeraj zaprosil za preložitev naroka. Sodišče mu je ugodilo in razpisalo nov narok, ki bo v juliju.

"Ni bil moj podpis"

Drugače je bilo leta 2016, ko se je Horvat pritožil na sklep o začetku postopka osebnega stečaja, vendar ga je sodišče zavrglo, češ da ni poravnal sodne takse.

Tedaj je Horvat vztrajal, da mu naloga za plačilo sodne takse nikoli niso vročili in da podpis na vročilnici Pošte Slovenije ni njegov. Na dan, ko naj bi prevzel poštno pošiljko, je bil namreč v Grčiji, je pojasnjeval sodišču.V Dubaju pa nima nikogar, ki bi bil pooblaščen, da zanj prevzame pošto.

Poleg tega se mu sodna pisanja vročajo v poštni predal, ki ne obstaja in ga kot naslov stalnega prebivališča ni nikoli navedel, se je branil.

Ni hotel razkriti premoženja

Pritožil se je tudi na sklep sodišča, po katerem bi moral predložiti poročilo o stanju svojega premoženja.

Stečajni upravitelj Ervin Novak, ki je Horvata zaman iskal na več naslovih v Ljubljani, je sicer o njegovem premoženju poizvedoval v slovenskih registrih in ugotovil, da ima v lasti stanovanje na Ledarski ulici v Ljubljani. Njegova tržna vrednost je ocenjena 350 tisoč evrov.

Horvat je bil v preteklosti tudi solastnik hiše v Murglah. Zaradi njene sporne obnove se je znašel na zatožni klopi skupaj z nekdanjima vodilnima v Vegradu Hildo Tovšak in Matejem Košičem.

Hišo so domnevno obnavljali Vegradovi delavci, čeprav za to ni bilo ustrezne pogodbe, da zanjo ne bo izdan noben račun in da dela ne bodo plačana. Očitali so jim zlorabo položaja in napeljevanje k njej, a jih je sodišče prve stopnje konec leta 2016 oprostilo obtožb.

Horvat že dlje časa ni dosegljiv za komentar.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net