Piarovka vodne direkcije je bila z Janšo na Mavriciju

Zakaj je ključna državna institucija na področju boja proti poplavam izplačala 47 tisoč evrov nekdanji tesni sodelavki Janeza Janše?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 16. 8. 2023, 05:55


20060614-00008741
Katja Ujčič (levo) je bila nekoč osebna predstavnica za odnose z javnostmi Janeza Janše (desno). Ko je ta leta 2020 znova prevzel vodenje vlade, se je v državne strukture vrnila tudi Ujčičeva.
STA

Državna direkcija za vode je ključna institucija na področju zaščite pred poplavami. Vodi največje investicije v najbolj ogroženih občinah, kot so izgradnja suhih zadrževalnikov, nasipov in regulacij. Četudi za mnoge projekte nima dovolj denarja, se je v njej v preteklosti našel prostor za kadre, povezane z nekdanjo vladajočo stranko.

Tam je tako v času nekdanje vlade leto dni preživela tudi Katja Ujčič, nekdanja osebna predstavnica za odnose z javnostmi Janeza Janše. Njena kariera je že več kot 20 let tako ali drugače prepletena s prvakom SDS.

Leta 2003, ko je bila še zaposlena na stranki, je tako Janšo spremljala tudi na golf počitnicah na otoku Mavricij v Indijskem oceanu. Tam sta Janši ob poslovnežu Stanislavu Petku družbo delala še lobist Božo Dimnik in lastnik IT podjetja Marand Andrej Marčič. Oba sta že vrsto let med največjimi dobavitelji v slovenskem zdravstvu.

Kmalu zatem, ko je oblast prevzela prva Janševa vlada, je prevzela vodenje stikov z javnostmi v njegovem premierskem kabinetu. Od tam je jeseni 2006 odšla na Petrol, ki ga je takrat vodil Dimnikov nečak Marko Kryžanowski, pozneje pa v družbo DSU, naslednico Slovenske razvojne družbe (SRD), ki jo je že vodil član SD Marjan Podgoršek.

Na fotografiji je mogoče videti Janšo, Dimnika in Marčiča, ki se pogovarja z uslužbencem golf resorta. Z njimi je bila na Mavriciju tudi Katja Ujčič, takrat še predstavnica SDS za odnose z javnostmi.
Na fotografiji je mogoče videti Janšo, Dimnika in Marčiča, ki se pogovarja z uslužbencem golf resorta. Z njimi je bila na Mavriciju tudi Katja Ujčič, takrat še predstavnica SDS za odnose z javnostmi.
necenzurirano.si

Preberite še:
Tako so v SDS nagradili šefa Telekoma, ki je pomagal Nova24TV

"Gospa, zadolžena za PR, tega ni mogla več početi"

Ko je Janša leta 2020 ponovno prevzel oblast, se je v državne strukture vrnila tudi Katja Ujčič.

Kot so pojasnili na direkciji, ki jo zdaj vodi Neža Kodre, so Katjo Ujčič oziroma njen s.p. v začetku leta 2021 izbrali za "zagotavljanje PR storitev". Med nalogami je bilo "vzpostavljanje in vzdrževanje odnosov z mediji, zunanjo ter notranjo javnostjo". Za to je mesečno prejemala 3000 evrov (brez DDV).

Izbrali so jo v okviru evidenčnega javnega naročila. K oddaji ponudbe so povabili tri ponudnike, na direkciji pa so prejeli dve pravočasni in popolni ponudbi. Od teh je najboljšo dala Katja Ujčič.

Zakaj so jo najeli? "Gospa, ki je na direkciji zadolžena za PR, je rekla, da tega ne more več početi. Zato smo morali poiskati nekoga drugega. Katjo Ujčič mi je priporočila piarovka na ministrstvu za okolje, pred tem je nisem poznal. Z njo sem imel dva razgovora in zdela se mi je najboljša," nam je pojasnil nekdanji direktor direkcije Roman Kramer, ki je maja 2020 prevzel vodenje direkcije, na položaju pa je ostal do lanskega septembra.

Roman Kramer zagotavlja, da Katje Ujčič prej ni poznal. Zdela se mu je najbolj primerna kandidatka.
Roman Kramer zagotavlja, da Katje Ujčič prej ni poznal. Zdela se mu je najbolj primerna kandidatka.
Direkcija RS za vode

Preberite še:
Logar uredil državno službo piarovki kampanje

Ko izgubi službo pri Černaču, dobi novo na direkciji

Pri tem je Kramer zagotovil, da mu najetja storitev Katje Ujčič "ni sugeriral nihče, še posebej ne iz politike".

Toda dejstva nakazujejo drugače. Prav v času, ko je direkcija potrebovala novo predstavnico za odnose z javnostmi, je namreč Ujčič ostala brez zaposlitve v službi vlade za razvoj in kohezijsko politiko, ki jo je takrat vodil Zvonko Černač (SDS). Maja 2020 se je pri njem zaposlila kot svetovalka za odnose z javnostmi. Po šestih mesecih pa se ji je pogodba iztekla.

Takoj se ji je nova priložnost na direkciji, ki sodi pod okrilje okoljskega ministrstva. Takrat ga je vodil Andrej Vizjak (SDS), ki je na čelo direkcije imenoval Kramerja. Konec decembra 2020, na vrhuncu drugega vala covid-19, so tako na direkciji pohiteli z javnim naročilom, ki je bil, kot kažejo tudi Kramerjeva pojasnila, pripravljen posebej zanjo.

Tudi plačilo, o katerem se je Ujčičeva dogovorila z direkcijo, je bilo praktično enako kot pri Černaču. Tam je bila kot sekretarka uvrščena v 50. plačni razred in prejemala okoli 3000 evrov bruto osnovne plače. Direkciji je medtem mesečno izstavljala 3000 evrov visok račun. Ker je to počela prek s.p., ji je po plačilu davkov in prispevkov ostalo nekoliko več kot prej pri Černaču. Pogodba je bila sklenjena 6. januarja 2021 in je veljala dvanajst mesecev. V tem času je Ujčičeva prejela 37.225 evrov.

Nekdanja Janševa piarovka se je najprej zaposlila pri Zvonku Černaču.
Nekdanja Janševa piarovka se je najprej zaposlila pri Zvonku Černaču.
STA

Preberite še:
Kako so Ruparju našli službo pri Janševem šefu Pošte

Izobraževala vodilne zaposlene o kriznih situacijah

Katja Ujčič je sicer z direkcijo sodelovala v času priprave načrta za okrevanje in odpornost, s katerim je prejšnja vlada želela pridobiti več kot 300 milijonov evrov denarja EU za protipoplavne ukrepe. Kot smo že poročala, vsi prijavljeni projekti zamujajo, zaradi česar bo iz Bruslja prišlo bistveno manj denarja.

Z direkcijo je sodelovala tudi konec lanskega leta. Kot so nam pojasnili, je oddala ekonomsko najugodnejšo ponudbo na javnem naročilu "Usposabljanje s področja upravljanje kriznih situacij ter priprava strokovnih besedil in uredništvo spletne strani DRSV ter optimizacija in uvajanje izboljšav pri vzdrževanju spletnih vsebin".

Pripravila je tudi dokument o upravljanju odnosov v kriznih situacijah in organizirala praktično usposabljanje - osem delavnic za vodilne zaposlene na direkciji. Za vse to je do maja letos prejela nekaj manj kot deset tisoč evrov.