Tako so v SDS nagradili šefa Telekoma, ki je pomagal Nova24TV

Le nekaj dni po tem, ko je nekdanji prvi mož državnega Telekoma Slovenije Cvetko Sršen s 83 tisoč evrov odpravnine odšel s položaja, mu je strankarski kolega našel službo v javnem podjetju.

Avtor: Primož Cirman
sreda, 28. 6. 2023, 05:55


CVETKO SRŠEN
Cvetko Sršen je za popotnico iz državnega Telekoma dobil bogato odpravnino. Takoj zatem se je zaposlil v javnem podjetju, ki ga vodi strankarski kolega.
STA

Cvetko Sršen je vidni član SDS, ki so mu med prejšnjo vlado zaupali vodenje Telekoma Slovenije. Njegova prva poteza po prihodu na položaj je bil premik obeh programov Nova24TV v shemi kanalov na visoko 7. in 8. mesto. Ustavil je tudi prodajo družbe TSmedia, ki izdaja portal Siol.net, saj so Madžari kot predvideni kupci zanjo ponudili manj od srbskega medijskega mogotca Dragana Šolaka. Po menjavi oblasti se je Sršen moral posloviti, toda za popotnico je prejel bogato odpravnino. Dobil jo je kljub temu, da ga je že čakala nova, dobro plačana služba.

Sršen je namreč takoj zatem postal vodja sektorja za investicije in razvoj v javnem podjetju Komunala Novo mesto. Njena večinska lastnica je novomeška mestna občina. Od leta 2021 je direktor komunale Bojan Kekec, ki vodi lokalni odbor SDS, njene barve pa brani tudi v občinskem svetu. Na zadnjih volitvah je SDS v Novem mestu podprla aktualnega župana Gregorja Macedonija, zdaj pa z njegovo listo tvori koalicijo.

Medtem ko Kekec na vodstvene položaje zaposluje kolege iz stranke, ima novomeška komunala velike težave pri poslovanju. Lani je prvič doslej ustvarila izgubo, več kot 400 tisoč evrov, zato so morali v Novem mestu občutno podražiti cene komunalnih storitev, ki jih plačuje več deset tisoč tamkajšnjih gospodinjstev.

Preberite še:
To so financerji SDS iz državnega gospodarstva

83.000 evrov v žepu in nova služba

Okoliščine zaposlitve Cvetka Sršena smo včeraj preverjali pri Kekcu in na Komunali Novo mesto. Tam so nam sporočili, da bodo na naša vprašanja odgovorili v zakonskem roku sedem delovnih dni.

Zaveznika: novomeški župan Gregor Macedoni in občinski svetnik Bojan Kekec iz vrst SDS.
Zaveznika: novomeški župan Gregor Macedoni in občinski svetnik Bojan Kekec iz vrst SDS.
STA

Toda po do zdaj znanih podatkih je bil razpis za delovno mesto, ki ga zaseda, namenjen posebej zanj. "Sporočilo o prostem delovnem mestu" so v prostorih in na spletnih straneh Zavoda za zaposlovanje objavili v petek, 7. oktobra lani. Le štiri dni prej se je končal Sršenov mandat v upravi Telekoma. V začetku septembra se je namreč z nadzornim svetom dogovoril za njegovo predčasno prekinitev. Kot izhaja iz letnega poročila Telekoma, je od odhodu prejel šest plač odpravnine, to je okoli 83 tisoč evrov bruto.

Že nekaj dni zatem se je prijavil na razpis podjetja, ki ga vodi njegov strankarski kolega. Koliko prijav so prejeli na Komunali Novo mesto, kako je potekal postopek in kdo je odločal o prijavah, ni znano. Prav tako ne, koliko znaša plača Cvetka Sršena. Po naših informacijah pa se je na Komunali Novo mesto zaposlil s 1. januarjem. Pred tem je bil Sršen prijavljen kot samostojni podjetnik.

Preberite še:
Javni denar za financiranje brezplačnika SDS #foto

Komunala zaposluje, cene pa rastejo

Sršen je sicer le eden od množice, ki so se v zadnjih dveh letih zaposlili na Komunali Novo mesto. Od leta 2021, ko je njeno vodenje prevzel Kekec, se je njihovo število povečalo s 125 na 155, torej kar za četrtino.

V Novem mestu so spomladi občutno podražili komunalne storitve.
V Novem mestu so spomladi občutno podražili komunalne storitve.
Komunala Novo mesto

To je v nasprotju s priporočili nadzornega odbora mestne občine Novo mesto, ki je leta 2020 v poročilu opozoril na povečevanje zaposlovanja in stroškov dela, vendar ga niso upoštevali. Še leta 2015 so v novomeški komunali za stroške dela porabili 3,7 milijona evrov, letos bodo že več kot 5,2 milijona evrov.

To pa seveda poslabšuje poslovni izid komunale. Letos naj bi po ocenah ustvarila nekaj več kot 40 tisoč evrov presežka prihodkov nad odhodki, vendar je to v celoti posledica povečevanja cen komunalnih storitev, torej vodarine, kanalizacije, odvoza in deponiranja odpadkov. V občinah osrednje Dolenjske jih je v aprilu dvignila za od 12 do 20 odstotkov. Posledično bo ustvarila več kot 20 milijonov evrov prihodkov oziroma 2,5 milijona evrov več kot lani.

Preberite še:
Janševi izbranci pred volitvami iskali račune šefa Pop TV

Pomagal Nova24TV in kupoval podjetje šefa Pošte

Bojan Kekec je tedaj podražitve opravičeval z zviševanjem večine stroškov. Tako so se stroški električne energije novomeške komunale v zadnjih dveh letih povečali za 1,6 milijona evrov, zrasle pa so tudi minimalne plače in cena najema komunalne infrastrukture. Če ne bi zvišali cen, bi jih čakale težave z likvidnostjo, je ocenil Kekec. Pred temi jih bodo rešile tudi visoke subvencije občin, lastnik komunale. Te ji bodo namreč namesto 400 tisoč evrov, kolikor jih je dobila lani, namenile trikrat toliko, kar 1,2 milijona evrov.

Ko je bil Cvetko Sršen šef Telekoma Slovenije, je programa Nova24TV premaknil v vrh njegove programske sheme.
Ko je bil Cvetko Sršen šef Telekoma Slovenije, je programa Nova24TV premaknil v vrh njegove programske sheme.
Primož Lavre

Sršen je bil za predsednika uprave Telekoma Slovenije imenovan marca 2021. Pred tem je vodil eno od območnih enot Pošte Slovenije. Takoj po njegovem prihodu je Telekom Slovenije oba programa Nova24TV, strankarske televizije SDS, premaknil v prvo deseterico v programski shemi. To pomeni, da sta bila dosegljiva z enim pritiskom na daljinec. V istem času je najbolj gledani komercialni televiziji Pop TV in Kanal A premaknil šele na 11. in 12. mesto.

Telekom je takrat Nova24TV začel plačevati tudi nesorazmerno visoko nadomestilo za distribucijo programov. V letu in pol so ji iz Telekoma skupaj nakazali skoraj 1,5 milijona evrov. Tudi po Sršenovem odhodu prvi program Nova24TV ostaja na visokem osmem mestu v Telekomovi programski shemi. V Sršenovem obdobju se je Telekom Slovenije zanimal tudi za osem milijonov evrov vreden nakup podjetja Flawlesscode, ki je v lasti brata Tomaža Kokota, nekdanjega generalnega direktorja Pošte Slovenije iz vrst SDS.

Po objavi članka smo od Komunale Novo mesto prejeli naslednja pojasnila:

"Cvetko Sršen se je v podjetju Komunala Novo mesto d.o.o. zaposlil s 1. januarjem letos. Razpis za to delovno mesto je bil objavljen že 7. oktobra 2022. Nanj so se prijavili trije kandidati. Končni izbor je bil opravljen 26. oktobra 2022 s strani strokovne kadrovske komisije. Cvetko Sršen zaseda položaj vodje sektorja za razvoj in investicije, njegov plačni razred in mesečni bruto prejemki so določeni skladno s Podjetniško kolektivno pogodbo podjetja, ki velja za vse zaposlene v podjetju Komunala Novo mesto d.o.o. Plačilni razredi vodij sektorjev v Komunalni Novo mesto d.o.o. so ekvivalentni 46. plačilnem razredu v javni upravi. Sektor za razvoj in investicije v podjetju obstaja že več kot 25 let, medtem se je skladno s potrebami delovnih procesov in organizacije dela zgolj preimenoval, vezano na dejavnosti/področja, ki jih podjetje izvaja v okviru svojega delovanja. Nazadnje je to delovno mesto zasedal delavec, ki je odšel v drugo komunalno podjetje. Mesto vodje pa so vedno zasedali strokovno usposobljeni delavci z večletnimi izkušnjami na vodilnih področjih. 

Cene komunalnih storitev se niso podražile zaradi izgube podjetja v letu 2022, ampak zaradi enormnega povečanja vhodnih stroškov, predvsem povišanja cen energentov, materialov in kemikalij. Cene se ne oblikujejo na podlagi poslovanja podjetja, ampak na podlagi metodologije, ki je predpisana s strani države (uredba MEDO). O cenah komunalnih storitev tudi ne odloča komunalno podjetje, temveč jih potrjujejo občinski sveti občin ustanoviteljic. Razporejanje dobička in izgube pa je določeno v Družbeni pogodbi Komunale Novo mesto d.o.o.
Razpis za to delovno mesto ni bil namenjen določeni osebi, pač pa izbiri najboljšega kandidata. Razgovore in predlog za izbor kandidata sta pripravila strokovna sodelavka za kadre in zunanji strokovnjak.
Trditev, da se je v podjetju, odkar ga vodi Bojan Kekec, število zaposlenih povečalo iz 125 na 155, ne drži. Leta 2021, ko je vodenje podjetja prevzel gospod Kekec, je bilo v podjetju 154 zaposlenih, leta 2022 pa 153 zaposlenih, tudi v letošnjem poslovnem načrtu ne načrtujemo novih zaposlitev.
Naj ob tem še poudarimo, da je v letu 2017 Komunala Novo mesto d.o.o. po odločitvi največjega ustanovitelja Mestne občine Novo mesto prevzela dejavnosti urejanja in čiščenja javnih in zelenih površin in s tem prevzela tudi 17 delavcev podjetja, ki je prej izvajalo te storitve. Zaradi tega se je tudi povečala masa plač. V letih 2021 in 2022 pa se masa plač ni spreminjala oz. se je celo znižala."

---

Po objavi članka smo od Mestne občine Novo mesto prejeli zahtevo za objavo popravka, ki ga objavljamo v nadaljevanju:

"V prispevku 'Tako so v SDS nagradili šefa Telekoma, ki je pomagal Nova24TV', objavljenega 28. 6. 2023 na portalu www.necenzurirano.si, so bili podani napačni podatki.

Trditev, da so v Novem mestu občutno podražili cene komunalnih storitev zaradi izgube Komunale Novo mesto, ni pravilna. Cene komunalnih storitev so se podražile predvsem zaradi višjih cen energentov (v zadnjih dveh letih za 1,6 milijona evrov), kot tudi zaradi višjih cen materiala, stroškov dela in podražitev izvedbe projektov prenove ter posodobitve komunalne oziroma predvsem vodovodne infrastrukture v zadnjih letih. Cene komunalnih storitev se ne oblikujejo na podlagi poslovanja podjetja, ampak metodologije, ki je predpisana s strani države (uredba MEDO).

V Mestni občini Novo mesto so tudi po podražitvah cene komunalnih storitev še vedno med najnižjimi v primerjavi z ostalimi mestnimi občinami."