Kako so Ruparju našli službo pri Janševem šefu Pošte

Razkrivamo: Pavel Rupar, ki zdaj vodi shode upokojencev, je v času zadnje Janševe vlade delal za podjetje, tesno povezano s SDS.

Avtor: Primož Cirman
petek, 10. 3. 2023, 05:55


1677687097-daefag-87-1677687031339
Pavel Rupar, ki organizira upokojence proti vladi, zagotavlja, da nima nič s SDS. Toda službo je dobil prav v njenem omrežju.
Marko Vavpotič

Nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar, ki zdaj vodi proteste upokojencev pred državnim zborom, ves čas javno zatrjuje, da ni več povezan s stranko Janeza Janše. Tako govori kljub temu, da avtobuse za prevoz ljudi na Ruparjeve shode urejajo člani SDS, na njih pa je mogoče opaziti iste transparente kot na drugih protestih, ki jih je v zadnjem času organizirala stranka. Toda za Ruparja so še pred njegovo vrnitvijo v domačo politično areno očitno poskrbeli prav v SDS.

Do zdaj v javnosti ni bilo znano, kaj je do letos počel Rupar in s čim se je preživljal. Januarja letos, pred prvim shodom v Ljubljani, je poudarjal, da sam "še ni upokojen". Kje je torej zaposlen Rupar, ostaja skrivnost. Po naših informacijah pa je še do lani delal za podjetje FlawlessCode, ki je tesno povezano s SDS. Vrsto let ga je vodil Tomaž Kokot, nekdanji kandidat stranke za župana Poljčan, ki je bil pod zadnjo Janševo vlado imenovan za generalnega direktorja Pošte Slovenije, četudi za ta položaj ni imel primernih izkušenj. To podjetje pa je bilo tako ali drugače vpleteno še v dva sporna posla nekdanje vlade. 

Uradnih informacij o tem, ali in kaj je za podjetje FlawlessCode delal Rupar, ni mogoče dobiti. Sam Rupar tega ni ne potrdil ne zanikal. Ko smo ga vprašali, ali je tam še zaposlen oziroma kako drugače sodeluje s podjetjem, nam je v odgovoru zaželel le lep dan. Primož Kokot, lastnik podjetja, njegov sedanji direktor in brat Tomaža Kokota, za pojasnila ni bil dosegljiv.

Tomaž Kokot, ki velja za dolgoletnega vidnega člana SDS, je v času prejšnje vlade vodil Pošto Slovenije, enega ključnih državnih podjetij.
Tomaž Kokot, ki velja za dolgoletnega vidnega člana SDS, je v času prejšnje vlade vodil Pošto Slovenije, enega ključnih državnih podjetij.
Youtube/posnetek zaslona

Preberite še:
Kdo vam laže? Pavel Rupar. #analiza

Podjetje z zvezami v vrhu Janševe oblasti 

Toda neuradno smo izvedeli, da je Rupar za podjetje FlawlessCode začel delati kmalu po začetku mandata zadnje Janševe vlade. Po nekaterih informacijah naj bi bil v podjetju, ki se ukvarja z informacijskim inženiringom, uradno zadolžen za trženje. Eden od virov nam je zatrdil, da je bil Rupar dejansko zgolj na plačilnem seznamu podjetja. Kot že omenjeno, tega uradno ni mogoče preveriti. 

Marca 2021 je sicer Rupar pridobil tudi status samostojnega podjetnika. Takrat je registriral dejavnosti poslovnega svetovanja in posredništva pri prodaji izdelkov. Ugasnil ga je junija lani, takoj po zamenjavi vlade. 

V času, ko je Rupar delal za podjetje FlawlessCode, je imelo to odlične zveze v vrhu oblasti. Tomaž Kokot je veljal za kader generalnega sekretarja SDS Boruta Dolanca. Bil je eden od najbolj vidnih članov omrežja, ki je imelo nekaj časa v rokah vse ključne funkcije v državnem gospodarstvu. Takoj po zamenjavi oblasti je postal predsednik nadzornega sveta Pošte Slovenije. Je tudi član strokovne komisije SDS za gospodarstvo in zunanje zadeve. Njegov dober prijatelj in nekdanji poslovni partner je Marjan Dikaučič, ki je bil v času Janševe vlade minister za pravosodje. Na naslovu stalnega prebivališča Primoža Kokota pa je v preteklosti domoval tudi občinski odbor SDS Poljčane. 

Upokojenci so na protestu v Ljubljani nastopali z istimi transparenti, ki so jih le nekaj dni pred tem uporabili na shodu SDS za 3. razvojno os na Koroškem.
Upokojenci so na protestu v Ljubljani nastopali z istimi transparenti, ki so jih le nekaj dni pred tem uporabili na shodu SDS za 3. razvojno os na Koroškem.
Posnetek zaslona

Shod sta pomagala organizirati poslanca SDS Alenka Helbl in Jožef Jelen (na fotografiji desno zgoraj).
Shod sta pomagala organizirati poslanca SDS Alenka Helbl in Jožef Jelen (na fotografiji desno zgoraj).
Facebook

Preberite še:
Zakaj RTV prenaša Ruparjeve shode, Jenullovih pa ni #komentar

Sporna posla: Telekom Slovenije in Lendava

Vse to bi lahko pojasnilo, zakaj se je poleti 2021 za nakup podjetja FlawlessCode začel zanimati tudi državni Telekom Slovenije, ki ga je takrat že vodil član SDS Cvetko Sršen. Vrednost načrtovanega posla je znašala okrog osem milijonov evrov. Toliko denarja bi torej od Telekoma Slovenije prejeli člani Kokotove družine. Toda nakupu so se uprle notranje službe, saj so ocenjevale, da bi ga državni telekomunikacijski operater za nekajkrat preplačal. 

Nekaj mesecev pozneje je bila v igri že nova kombinacija. Podjetje FlawlessCode bi za isti znesek prešlo v roke družbe Actual IT, ki jo je za 30 milijonov evrov nameraval prevzeti Telekom Slovenije. Pogodba je bila podpisana konec lanskega marca, mesec dni pred parlamentarnimi volitvami. Toda posel je padel v vodo, ker niso pravočasno dobili soglasja varuha konkurence. Na necenzurirano.si smo takrat objavili zapisnike sej, iz katerih je bilo razvidno, da so mu nasprotovali celo nekateri člani uprave in nadzornega sveta, v Telekomu pa so prezrli številna opozorila o previsoki ceni in negospodarnosti nakupa.

Precej bolje se je za podjetje FlawlesCode razpletel odmeven nepremičninski posel na drugem koncu Slovenije. Za skoraj 600.000 evrov je namreč uspelo občini Lendava, ki jo vodi član SDS Janez Magyar, prodati del zemljišča za gradnjo večnamenske športne dvorane. Lendavski župan je takrat smelo obljubljal, da "bo boljša od Stožic". Toda projekt, ocenjen na skoraj 18 milijonov, je danes na mrtvi točki, saj še vedno nima zagotovljenega financiranja. Po prvotnih načrtih bi morala dvorana stati že lani, a dela se še vedno niso niti začela. 

Pavel Rupar je s pozivi k 20-odstotnem dvigu pokojnin na Trgu republike uspel zbrati okoli sedem tisoč ljudi.
Pavel Rupar je s pozivi k 20-odstotnem dvigu pokojnin na Trgu republike uspel zbrati okoli sedem tisoč ljudi.
Marko Vavpotič

Preberite še:
Golobu smo dali mandat za čiščenje "janšizma" #kolumna

Ruparjev inštitut domuje v Piranu 

Je torej vrh SDS Ruparja začasno "parkiral" v podjetje, ki je bilo odlično zapisano v stranki, in to zato, da ga po potrebi spet politično aktivira? "Za mano ni nobena SDS, nobena stranka. Ne delam za politiko, gre za upokojence," je še konec januarja zatrjeval Rupar, ki je bil do leta 2018 lastnik podjetja Effectus. To se je uradno ukvarjalo z lobiranjem, iz poslovnega registra pa je bilo izbrisano, ker Rupar kot direktor ni oddajal bilanc. Med njegovimi strankami so bile Mestna občina Koper, ki jo je takrat vodil Boris Popovič, Vegrad Hilde Tovšak in Cestno podjetje Ljubljana.

Ruparju je sicer pred dnevi v Piranu uspelo registrirati društvo Inštitut 1. oktober, ki je uradni organizator shodov upokojencev. To mu bo olajšalo tudi pridobivanje sredstev za politično delovanje. Inštitut domuje v poslovnih prostorih, ki so v lasti lokalnega podjetja Igorja Černoge, podpredsednika društva in enega od vidnejših ljudi, ki so v zadnjih tednih upokojence vabili na proteste. Gre za nekdanjega člana stranka Piran je naš, ki velja za gorečega privrženca SDS.