Neuradno: NPU ovadil poslanca SDS in župana Velenja

Nova kazenska ovadba v zadevi TEŠ6, eni največjih korupcijskih afer v zgodovini Slovenije. Kdo so osumljenci? In koliko milijonov evrov so po ugotovitvah kriminalistov poizkušali oprati prek družb v tujini?

Avtor: Primož Cirman
petek, 22. 12. 2023, 14:25


1685097976-frghtsjk-43-1685097940957
Franc Rosec (na fotografiji) je leta 2010 kot edini od treh članov nadzornega sveta TEŠ nasprotoval razrešitvi Uroša Rotnika. Tudi po tem, ko se je Rotnik znašel v več predkazenskih postopkih, ga je Rosec branil.
Marko Vavpotič

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v tem tednu na specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper sedem slovenskih državljanov zaradi utemeljenega suma, da so storili tri kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Po naših informacijah gre za sporne posle trboveljskega inženirskega podjetja Rudis, najpomembnejšega domačega dobavitelja pri projektu TEŠ6. Med ovadenimi so neuradno nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) Uroš Rotnik in njegova naslednika: sedanji poslanec SDS Franc Rosec in sedanji velenjski župan Peter Dermol, sicer član stranke SD, ki sta krajši čas vodila TEŠ.

Kot so pojasnili na policiji, je do kaznivih dejanj prišlo s sklenitvijo "dveh preplačanih pogodb in aneksa k pogodbi, s katerimi so na škodo gospodarske družbe izvajalcem pridobili protipravno premoženjsko korist v skupnem znesku nekaj čez 30 milijonov evrov".

Večino tega denarja, dobrih 21 milijonov evrov, naj bi skušali oprati in zakriti nezakoniti izvor. "Pri tem so se poslužili tudi v tujini registriranih gospodarskih družb, ki so jih vključili v verigo sklepanja različnih delno ali v celoti fiktivnih pogodb, dejansko namenjenih ustvarjanju videza korektnega in zakonitega gospodarskega poslovanja ter s tem zakritju izvora umazanega denarja," so povedali in dodali, da so pri tem sodelovali tudi štirje državljani Švice in Bosne in Hercegovine (BiH).

Eden od slovenskih osumljencev "si je z opisanimi posli zagotovil pridobitev provizije v znesku okoli 2,4 milijona evrov".

Peter Dermol je bil nekaj časa direktor TEŠ. Kaj spornega naj bi takrat po mnenju kriminalistov naredil, ni znano.
Peter Dermol je bil nekaj časa direktor TEŠ. Kaj spornega naj bi takrat po mnenju kriminalistov naredil, ni znano.
Sašo Radej

Preberite še:
Pahor, Lahovnik & co. oprani vseh sumov pri zadevi TEŠ6

Ena zadnjih skrivnosti zgodbe o TEŠ6

Dogajanje v Rudisu je ena zadnjih preostalih nepojasnjenih skrivnosti zgodbe o TEŠ6. Rudis je pri gradnji projekta TEŠ6 sodeloval pri dveh poslih, skupaj vrednih več kot 110 milijonov evrov: napravi za razgradnjo žveplenih plinov, ki jo je izdelal z velenjskim Esotechom in nemškim podjetjem Engineering Doberšek, in dobavi hladilnega sistema.

Oba posla je Rudis dobil v času, ko je TEŠ vodil Uroš Rotnik. Povzročila sta rekordno rast prihodkov Rudisa. Med letoma 2011 in 2013 so ti zaradi poslov s TEŠ presegli 40 milijonov evrov. To je recimo enkrat več od prihodkov, ki jih je podjetje ustvarilo leta 2015.

Prav v času, ko je posel s TEŠ Rudisu omogočil rekordne prihodke, je podjetje dobilo novega lastnika. Tedaj že propadajoči gradbeni velikan Primorje ga je prek domačih poslovnežev Marka Moharja in Tomaža Satlerja prodal švicarskemu podjetju Cottagon, ki je registrirano v tamkajšnji davčni oazi Zug. Njegov uradni lastnik je bil Franz Scheitz, poslovnež iz Liechtensteina.

Po naših informacijah so kriminalisti preiskovali, kako je Rudis prišel do poslov v TEŠ in ali je denar za lastninjenje Rudisa prišel iz Slovenije. To naj bi potrjevali podatki o nekaterih finančnih transakcijah, ki naj bi jih pridobili iz tujine. Že takoj po prevzemu je sicer Rudis, ki ga je takrat vodil Andrej Gorjup, novemu uradnemu lastniku začel poplačevati kupnino. V Švico je posodil pol milijona evrov. Rudis pa je moral od podjetja Cottagon kmalu zatem kar sam odkupiti svoj četrtinski lastniški delež, za kar mu je moral plačati dobra dva milijona evrov.

Nova ovadba zoper Uroša Rotnika (desno), ki je bil že pred tem obtožen zlorabe položaja pri pripravi 1,41 milijarde evrov vrednega projekta šestega bloka.
Nova ovadba zoper Uroša Rotnika (desno), ki je bil že pred tem obtožen zlorabe položaja pri pripravi 1,41 milijarde evrov vrednega projekta šestega bloka.
Bobo

Preberite še:
Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Franc Rosec branil Uroša Rotnika

Na tej točki sta v zgodbo vstopila Franc Rosec in Peter Dermol.

Konec leta 2012 je Rudis od TEŠ zahteval dodatna plačila pri projektu naprave za razžvepljevanje dimnih plinov v termoelektrarni. Tedanji direktor TEŠ Simon Tot jih je zavrnil. Na začetku leta 2013, ko je bila na oblasti še vlada Janeza Janše, je odstopil s položaja. Zamenjal ga je Rosec, tega pa nekaj mesecev pozneje Dermol. V TEŠ so nato z aneksom Rudisu plačali dodatna dva milijona evrov. To potrjuje tudi zadnji investicijski načrt za TEŠ6. Končna cena omenjene naprave je namreč znašala 84 milijonov evrov. To je 2,2 milijona evrov več od cene iz predhodnega investicijskega načrta, ki ga je podpisal še Tot.

Rosec je imel sicer pomembno vlogo pri projektu TEŠ6. Ko je elektrarno vodil Rotnik, je bil član tehnične komisije, ki je pregledovala ponudbe za opremo. Leta 2010 je kot edini od treh članov nadzornega sveta TEŠ nasprotoval Rotnikovi razrešitvi. Tudi po tem, ko se je Rotnik znašel v več predkazenskih postopkih, ga je Rosec branil.

Še novembra 2016 je sodišču v Celju poslal izjavo, v kateri je zapisal, da "je bila odločitev o zamenjavi Rotnika politična, in ne strokovna". "Do novembra 2010, ko je bil odstavljen Rotnik, je na projektu TEŠ6 delala zelo dobra in uigrana ekipa strokovnjakov. Bili smo predani nalogi in smo projekt šteli kot veliko korist za TEŠ, za celo Šaleško dolino, pa tudi za Slovenijo," je takrat poudaril Rosec.

Po mojem osebnem mnenju smo delali zelo dobro, pravilno in pošteno, kar bodo na koncu pokazale tudi vse policijske preiskave in finančne revizije, ki so še v teku," je poudaril Rosec.

Septembra 2014 je Rosec ustanovil podjetje Enras razvoj, ki ga je izbrisal le sedem mesecev pozneje. Registriral ga je za svetovanje na področju energetike in varstva okolja. Junija letos je bil kot član SDS izvoljen za poslanca.

Preberite še:
Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo