Noč dolgih nožev na Telekomu

Kaj se skriva v ozadju odhoda Cvetka Sršena in zamenjav na vrhu Telekoma Slovenije?

Avtor: Primož Cirman
petek, 2. 9. 2022, 08:00


20211018-01089491
Namesto, da bi počakal na nove nadzornike in razrešitev, je Cvetko Sršen pohitel. Z odhajajočimi nadzorniki se je dogovoril za sporazumni odhod. Koliko denarja bo še dobil kot odpravnino, ni znano.
STA

V Telekomu Slovenije, enem od največjih podjetij v državni lasti, je ponoči nepričakovano prišlo do sprememb v vodstvu, ki jim je sledil tudi obračun znotraj uprave.

Nadzorni svet družbe, ki ga vodi Iztok Černoša (SDS), je včeraj malo pred polnočjo objavil, da se dosedanja predsednik uprave Cvetko Sršen in članica uprave Barbara Galičič Drakslar sporazumno poslavljata s položaja. Odšla naj bi najpozneje do konca oktobra oziroma že prej, če bi zanju našli zamenjavo. Nadzorniki, ki so bili imenovani v času prejšnje vlade Janeza Janše, so hkrati krivdno razrešili podpredsednika uprave Tomaža Jontesa, ki velja za kader NSi.

Več informacij o tem, zakaj so se tako odločili, nadzorniki niso razkrili. Po naših informacijah pa sta se Sršen, nekdanji kandidat SDS za župana Krškega, in Galičič-Drakslarjeva, ki jo je Sršen pripeljal s Pošte Slovenije, želela izogniti krivdni razrešitvi. Čez manj kot teden dni bo namreč skupščina Telekoma, na kateri bodo zamenjali vse nadzornike. Nato bi zelo verjetno sledila menjava uprave. Toda Sršen in Galičič-Drakslarjeva sta jih prehitela. Z nadzorniki, ki so na izhodnih vratih, sta sklenila sporazum. Kolikšno odpravnino sta si zagotovila, še ni znano.

V upravi Telekoma medtem ostajata delavska direktorica Špela Fortin in Mitja Štulardolgoletni kader SDS. Znan je kot nekdanji predsednik programskega sveta RTV Slovenija in kot sodni izvedenec, ki je s svojim pričanjem na sojenju razbremenil Milka Noviča, osumljenega umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika.

Preberite še:
Kako je šef Telekoma povozil sodelavce pri 30-milijonskem poslu

Obračun zaradi spornega 30-milijonskega prevzema

Prav tako ni uradno znano, zakaj so nadzorniki krivdno razrešili Jontesa. Ena od možnih razlag pa je, da so hoteli Jontesu pred skorajšnjo zamenjavo nadzornega sveta preprečiti kasnejšo kandidaturo za predsednika uprave Telekoma. To mu namreč onemogoča ravno krivdna razrešitev.

Po naših informacijah so se proti Jontesu obrnili ostali trije člani uprave na čelu s Sršenom. Očitali so mu, da je v javnost spravil dokumente o spornem, 30 milijonov evrov vrednem nakupu informacijskega podjetja Actual I.T. O tem naj bi nadzornikom predložili celo pisno izjavo. Znano je, da je bil Jontes, odgovoren za področje komericale, eden od redkih v vrhu Telekoma, ki je zaradi sumov nepravilnosti ves čas nasprotoval nakupu podjetja Actual I.T.

V upravi Telekoma ostaja Mitja Štular (levo), še en dolgoletni kader SDS.
V upravi Telekoma ostaja Mitja Štular (levo), še en dolgoletni kader SDS.
STA

Gre sicer za največji posel mandata Sršenove uprave. Kot smo razkrili poleti, je sklenitev dogovora sledila burnemu zakulisnemu dogajanju v tej državni družbi. Poslu je ob dveh članih uprave nasprotovalo več nadzornikov, saj je po njihovem preplačan in negospodaren. Prav tako v Telekomu nikoli niso opravili zunanjega komercialnega, tehničnega in kadrovskega pregleda podjetja Actual I.T., zato sploh niso imeli na voljo dovolj podatkov, da bi lahko odločali o nakupu. 

Kljub temu je uprava Telekoma s preglasovanjem tik pred volitvami potrdila nakup. Sršen je sicer vodenje Telekoma prevzel lani spomladi.

Preberite še:
Kultura strahu na Telekomu: kdo je pritiskal na zaposlene?