Nemci so črpali sto tisoče evrov na mesec iz Adrie Airways

Tožilska preiskava spornih poslov v Adrii Airways je potrdila, kar smo leta razkrivali. Tudi zato je družba bankrotirala.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 13. 5. 2021, 09:30


Holger Kowarsch
Ko je Holger Kowarsch, glavni direktor Adrie Airways, sprožil stečaj družbe, je bila v njenem kapitalu najmanj 50 milijonov evrov velika luknja. Tudi zaradi spornih svetovalnih poslov.
STA

Leto dni in pol po propadu Adrie Airways, našega nacionalnega letalskega prevoznika, je specializirano državno tožilstvo vložilo zahtevo za sodno preiskavo proti nemškim lastnikom, ki so jo finančno izčrpali in poslali v stečaj.

Po naših informacijah so zlorabe položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju osumljeni štirje tuji državljani:

-       Arno Schuster, nekdanji glavni direktor Adrie Airways. Njeno vodenje je prevzel marca 2016, ko je nemški sklad 4K Invest od države kupil Adrio. Bil je tudi eden od direktorjev 4K Invest.

-       Holger Kowarsch, zadnji prvi mož Adrie Airways. Zamenjal je Schusterja, ki je februarja 2018 odstopil. Konec septembra 2019 je vložil zahtevo za stečaj Adrie.

-       Klaus Platzer, ki je bil od marca 2016 do decembra 2017 finančni svetovalec Adrie Airways, in

-       Eggo Laukamp, ki je bil v letih od 2014 do 2018 vodja nabave na skladu 4K Invest.

Tožilstvo je v dosedanji preiskavi po naših informacijah našlo dokaze, da je omenjena četverica s finančnim izčrpavanjem Adrie nezakonito pridobila za 3,5 milijona evrov premoženjske koristi. Do oškodovanja naj bi prišlo pri svetovalnih poslih, s katerimi so Nemci iz Adrie mesečno črpali od 100 do 165 tisoč evrov denarnih sredstev. Po končani sodni preiskavi se bo tožilstvo odločilo, ali bo proti osumljenim vložilo obtožnico.

Grafika prikazuje zapleteno mrežo, ki so jo Nemci zgradili okrog Adrie Airways. Še pred njenim stečajem se je začela operacija ugašanja podjetij in brisanja sledi.
Grafika prikazuje zapleteno mrežo, ki so jo Nemci zgradili okrog Adrie Airways. Še pred njenim stečajem se je začela operacija ugašanja podjetij in brisanja sledi.
necenzurirano.si

Preberite še:
Za drobiž kupili Adrio, jo potopili in izginili

Že pred stečajem začeli brisati sledove za seboj

V seriji zgodb o propadu Adrie Airways smo razkrivali, da je nemški sklad 4K Invest z Adrio kmalu po prevzemu leta 2016 sklenil več škodljivih svetovalnih pogodb, ki so mu prinesle več milijonov evrov. Adria je domnevne storitve plačevala na račun nemškega podjetja 4K Invest International. Kako so Nemci utemeljili visoka izplačila, ni znano. Vanje pa niso bile zajete plače vodilnih v Adrii, ki so dodatno bremenile poslovanje družbe. Podatkov o nakazilih za svetovalne posle Nemci več let niso razkrivali v letnih poročilih Adrie.

Ko je nemški sklad 4K Invest prevzel Adrio Airways, se je hvalil, da mu je uspelo poslovno in finančno prestrukturiranje številnih podjetij.
Ko je nemški sklad 4K Invest prevzel Adrio Airways, se je hvalil, da mu je uspelo poslovno in finančno prestrukturiranje številnih podjetij.
posnetek zaslona

Organi pregona imajo velike težave pri iskanju izginulih milijonov iz Adrie. Že v času, ko je bilo jasno, da je stečaj Adrie neizbežen, so Nemci začeli brisati sledove za seboj. Tako so enega za drugim ugašali podjetja iz verige, ki je segala od Velike Britanije do Nemčije in Luksemburga ter se končala na Malti. Že takrat je bilo jasno, da je bila nepregledna mreža podjetij namenjena ne le davčni optimizaciji in prikrivanju dejanskega lastništva, ampak tudi oteževanju sledenja denarnim tokovom.

Kmalu po stečaju Adrie Airways je spletna stran nemškega sklada prenehala delovati.
Kmalu po stečaju Adrie Airways je spletna stran nemškega sklada prenehala delovati.
posnetek zaslona

Investicijski sklad 4K Invest, ki naj bi imel za sabo več kot 20 let izkušenj in skoraj 200 uspešnih primerov prestrukturiranja podjetij, je tako v nekaj tednih po stečaju Adrie dobesedno izginil iz poslovnih registrov več držav. Vse sledi o dejavnosti skupine 4K Invest in povezanih podjetij so bile izbrisane s svetovnega spleta. V omrežju skupine 4K Invest ni bilo več mogoče najti Kowarscha, Schusterja in drugih ključnih posameznikov. Njegove ključne naložbe pa so prevzeli partnerji v 4K Invest.

Preberite še:
Izginuli milijoni Adrie končali v Južni Ameriki?

Zavarovalna polica obstaja, a je ne najdejo

Vse to je oteževalo tudi delo stečajnemu upravitelju Adrie Janezu Pustatičniku, ki je iskal sledi za premoženjem, s katerimi bi poplačali več deset milijonov evrov vredne dolgove Adrie do upnikov.

Že več kot leto dni poteka revizija oziroma forenzični pregled poslovanja, ki so ga zaupali revizorski hiši Ernst & Young. Ta je potrdila sume nepravilnosti in morebitno odškodninsko odgovornost nekdanje uprave. Toda Pustatičnik ima veliko težavo. Adria je plačevala zavarovalno premijo za odškodninsko odgovornost tedanje uprave, in sicer hčerinski družbi nemškega sklada 4K, lastnika Adrie. Vendar zavarovalne police v dokumentaciji Adrie ni. "Predstavnik zavarovalnice je doslej zavračal posredovanje zavarovalnih polic. Od nekdanjega poslovodstva police doslej niso bile pridobljene, zato se angažira ustrezna pomoč pravnikov iz Nemčije," je v zadnjem rednem poročilu opozoril Pustatičnik.

Arno Schuster, nekdanji prvi mož Adrie Airways
Arno Schuster, nekdanji prvi mož Adrie Airways
Adria Airways

Po naših informacijah bo letos znano, ali bo upniški odbor Adrie, v katerem so največji upniki, soglašal z vložitvijo odškodninskih tožb proti nekdanjemu vodstvu. Predvsem zaradi vprašanja visokih stroškov, ki bi jih morali kriti za sodne postopke.

Zaradi domnevno spornih dejanj nekdanjega vodstva in nemških lastnikov Adrie bo oškodovanih okoli 2900 upnikov, ki so v stečaju Adrie prijavili za več kot 150 milijonov evrov terjatev. Stečajni upravitelj jih je priznal za okoli 88 milijonov evrov. Poplačilo upnikov bo pičlo. Adria ima namreč na računu 2,6 milijona evrov denarnih sredstev, neunovčena stečajna masa pa po ocenah znaša 4,3 milijona evrov.

Preberite še:
Državo prosijo za denar, iz Adrie pa črpajo milijone

Nekdanji lastniki v Južni Ameriki gojijo govedo in "čudodelne rastline"

Medtem ko slovenski in tuji organi pregona iščejo izginule milijone iz Adrie Airways, so njeni nekdanji nemški lastniki in vodilni zaživeli na novo.

Arno Schuster je junija 2018 zapustil 4K Invest in se preselil na enega od vodstvenih položajev v ameriški družbi Alix Partners. Ta je leto prej postala ključni svetovalec tedanjega izrednega pooblaščenca hrvaške vlade v Agrokorju Anteja Ramljaka. Pomagala mu je pri pripravi načrta prestrukturiranja. Nekdanji lastnik Agrokorja Ivica Todorić je Ramljaka obtožil, da je bila Alix Partners le krinka za izčrpavanje Agrokorja. Schuster je v začetku lanskega leta prevzel vodenje Alix Partners. Po javno dostopnih podatkih je tudi direktor kitajskega letalskega prevoznika Suparna Airlines.

Eggo Laukamp in Klaus Platzer, ki sta imela eno ključnih vlog v 4K Investu in Adrii, sta medtem prevzela vodstvene položaje v nemškem proizvajalcu poliesterskih proizvodov TWD Fibres, ki ima 510 zaposlenih in ustvari 78 milijonov evrov prihodkov. Podjetje je leta 2015 prišlo v roke 4K Invest, v začetku leta 2019 pa sta večinski lastniški delež prevzela Laukamp in Platzer. V istem času je 4K Invest zaradi Adrie že ugašal. Platzer je bil sicer v preteklosti tudi vodja financ v finskem prodajalcu pohištva Antilla, ki ga je prevzel 4K Invest, a je podjetje kmalu zatem končalo v stečaju.

Ključna oseba v ozadju mreže podjetij, ki je segala od Velike Britanije do Nemčije in Luksemburga ter se končala na Malti, je bil Martin Vorderwülbecke (desno).
Ključna oseba v ozadju mreže podjetij, ki je segala od Velike Britanije do Nemčije in Luksemburga ter se končala na Malti, je bil Martin Vorderwülbecke (desno).
beefcentral.com

Martin Vorderwülbecke, ki je bil ključna oseba v nemškem skladu, se je medtem lotil novih dobičkonosnih projektov na drugi strani sveta. Tik preden je šla Adria v stečaj, je bilo v središču Münchna ustanovljenih več podjetij: Chacomoo, Azadivine, Bebelus in Guanako Energy. Sedež so prijavila v poslovni stavbi, kjer je prej več let posloval sklad 4K Invest. Uradno je podjetja ustanovil Laurenz Vorderwülbecke, sorodnik Martina Vorderwülbeckeja. Novonastala podjetja se ukvarjajo z najmanj dvema projektoma v Južni Ameriki:

-       gojenjem vrhunske južnoameriške govedine na več kot 12.000 hektarjih v Paragvaju, Argentini in Boliviji.

-       gojenjem "čudodelne rastline" Nim (ang. Neem), ki naj bi pozdravila več kot 100 različnih bolezni. Gojili naj bi jo na 5000 hektarjih prej neobdelanih zemljišč v Paragvaju.

O tem, kaj danes počne Kowarsch, ni podatkov.

Preberite še:
Koliko od Adrie Airways terjajo njeni pogrebniki