Izginuli milijoni Adrie končali v Južni Ameriki?

Na pogorišču nemškega sklada 4K Invest, ki je finančno izčrpaval in na koncu potopil Adrio Airways, so čez noč nastala nova podjetja. Iskali smo sledi za projekti, kjer bi lahko končal tudi denar iz bankrotiranega slovenskega letalskega prevoznika.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 6. 3. 2020, 05:55


52698789_2217189181879658_8142952831494651904_o
So se zaslužki nemških lastnikov Adrie prelivali v pašnike v Paragvaju?
Chacomoo

Podjetja, prek katerih je nemška skupina 4K Invest obvladovala Adrio Airways, so po propadu našega največjega letalskega prevoznika začela ugašati drugo za drugim. Sklad, ki naj bi imel za sabo več kot 20 let izkušenj in skoraj 200 uspešnih primerov prestrukturiranja podjetij, je zgolj v nekaj tednih dobesedno izginil iz poslovnih registrov več držav in s svetovnega spleta.

Nemški lastniki so torej izbrisali vse sledi za seboj. Verjetno tudi v strahu, ker je več predstavnikov države zahtevalo preiskavo spornih poslov, s poudarkom na večmilijonskih svetovalnih poslih. Napovedovali so tudi forenzično revizijo dogajanja, ki je pripeljalo do bankrota Adrie.

Že od leta 2016, ko je 4K Invest od države za milijon evrov kupil Adrio, so se pojavljala opozorila, da gre za slabega kupca in da Adria prehaja v last netransparentne mreže podjetij, kjer sploh ni končnega lastnika. Kasnejša preiskava je pokazala, da je ključna oseba v ozadju mreže, ki sega od Velike Britanije do Nemčije in Luksemburga ter se konča na Malti, Martin Vorderwülbecke.

Nemške posle v Adrii Airways bodo preverjali posebni revizorji.
Nemške posle v Adrii Airways bodo preverjali posebni revizorji.
STA

Posle prenesli na sorodnike

Ko smo si v Sloveniji belili glavo, kako rešiti Adrio Airways pred bankrotom in ohraniti povezanost s svetom, so njeni nemški lastniki na drugi strani sveta v polnem zanosu delali na novih dobičkonosnih projektih. Našli smo najmanj dva projekta, kjer bi utegnili končati tudi milijoni iz Adrie.

Še preden je nemško vodstvo Adrie Airways septembra lani na sodišče vložilo zahtevo za stečaj družbe in končalo večmesečno agonijo, je bilo namreč v središču Munchna ustanovljenih več podjetij: Chacomoo, Azadivine, Bebelus in Guanako Energy. Sedež so prijavila v poslovni stavbi, kjer je prej več let posloval sklad 4K Invest. 

Uradno je podjetja ustanovil Laurenz Vorderwülbecke, sorodnik nekdanjega prvega moža 4K Invest Martina Vorderwülbeckeja. V istem mesecu je prevzel tudi enega vodilnih položajev v HDI Vier CE, enem od najpomembnejših in najstarejših podjetij znotraj izginule skupine 4K Invest.

Gojili bodo živino in čudodelne zeli

Po informacijah, ki smo jih v zadnjih dneh zbrali in analizirali v uredništvu, se bodo novonastala podjetja ukvarjala z najmanj dvema projektoma v Južni Ameriki, natančneje v državi Paragvaj:

- prvi je projekt ChacoMoo. Kot so se pohvalili v predstavitvenem prospektu, naj bi na več kot 12.000 hektarjih v osrčju Južne Amerike, ki vključuje dele Paragvaja, Argentine in Bolivije, gojili in prodajali vrhunsko južnoameriško govedino. Imeli naj bi že več kot 6000 glav živine.

/
/
Chacomoo

- drugi je Neem project, ki se ukvarja z gojenjem "čudodelne rastline" Nim (ang. Neem). Gre za zimzeleno drevo z belimi cvetovi in plodovi, podobnimi olivami. Trdijo, da naj bi pozdravila več kot 100 različnih bolezni. Po njihovih besedah jo gojijo na 5000 hektarjih prej neobdelanih zemljišč v Paragvaju.

V zadnjih letih naj bi bila Nim ena najbolj raziskovanih rastlin na svetu. Imela naj bi izjemne zdravilne lastnosti, uporabljala pa naj bi se tudi v ayurvedski medicini.
V zadnjih letih naj bi bila Nim ena najbolj raziskovanih rastlin na svetu. Imela naj bi izjemne zdravilne lastnosti, uporabljala pa naj bi se tudi v ayurvedski medicini.
Neem project

Vse povezave pri teh poslih vodijo do Martina Vorderwülbeckeja, ki je skupaj s sodelavci kupil, izčrpaval in potopil Adrio Airways. Novoustanovljena podjetja so po dostopnih podatkih zgolj prevzela projekte, ki so jih pred tem vodili nekdanji partnerji v 4K Investu.

Martin Vorderwülbecke, ki se je po stečaju Adrie formalno umaknil iz vseh podjetij, povezanih s skladom 4K Invest, je konec lanskega leta ustanovil podjetje HDS 35. S čim se bo ukvarjalo, ni znano. V zadnjem času je sicer med drugim predaval članom Katoliške študentske zveze v Freiburgu o skladih zasebnega kapitala.

Več deset milijonov dolgov in prazna stečajna masa

Ta teden je stečajni upravitelj Adrie Janez Pustatičnik okrožnemu sodišču v Kranju poročal, da je izbral revizijsko hišo za izvedbo posebne revizije poslov, ki so pripeljali do bankrota slovenskega letalskega prevoznika. 

Cilj posebne revizije je predvsem v ugotovitvi morebitnih nepravilnosti pri vodenju poslov in potencialnega oškodovanja družbe, takšne ugotovitve revizorja pa lahko predstavljajo podlago za sprožitev postopkov zoper člane organov vodenja in nadzora družbe.

Martin Vorderwülbecke (desno) se je novembra mudil na sejmu v Avstraliji, kjer so mu predstavili tehnologijo za pomoč pri gojenju govedi. Predstavili so ga kot obiskovalca iz Paragvaja.
Martin Vorderwülbecke (desno) se je novembra mudil na sejmu v Avstraliji, kjer so mu predstavili tehnologijo za pomoč pri gojenju govedi. Predstavili so ga kot obiskovalca iz Paragvaja.
beefcentral.com

Po naših podatkih je imela Adria še pred stečajem za najmanj 60 milijonov evrov obveznosti do dobaviteljev, lizinških družb, letališč, zaposlenih in drugih upnikov. Samo zaradi plačanih letalskih kart za neizvedene lete je Adria okoli pet milijonov evrov dolžna banki Intesa Sanpaolo, ki je po pogodbi procesirala in tudi vračala denar za kupljene letalske vozovnice. 

Premoženja v stečajni masi, s katerim bodo poplačevali upnike, je medtem bistveno manj. Pomemben del bo šel za plačilo stroškov stečajnega postopka. Po ocenah upravitelja bodo samo do priprave otvoritvenega poročila, torej popisa premoženja, porabili skoraj tričetrt milijona evrov.

Kje so milijoni iz svetovalnih poslov?

Stečajno maso so izpraznili tudi svetovalni posli, ki jih Adria sklepala s svojim lastnikom iz Nemčije. Po naših informacijah je namreč podjetje 4K Invest International kmalu po prevzemu slovenskega letalskega prevoznika v letu 2016 z njim sklenilo več svetovalnih pogodb, ki so mu prinesle najmanj štiri milijone evrov. Za kakšne svetovalne storitve je šlo, ni znano. 

Adria je bila v lasti netransparentne mreže podjetij.
Adria je bila v lasti netransparentne mreže podjetij.
/

Po naših podatkih v ta plačila niso zajete plače vodilnih v Adrii, ki so dodatno bremenili poslovanje družbe. Tudi v času, ko je ta ustvarjala rekordno slabe rezultate. Gre sicer za podatke, ki so jih Nemci več let prikrivali. Podjetje 4K Invest International je v postopku likvidacije in bo v kratkem izbrisano. To pomeni, da bodo morebitne odškodninske tožbe verjetno neuspešne.