So šefa največjega dobavitelja zdravil izsiljevali?

Uradno: policija je po napadu na direktorja največjega dobavitelja zdravil v državi kazensko ovadila osebo, ki jo sumi izsiljevanja.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 26. 5. 2023, 05:55


1676459889-fgbtgg-43-1676459824519
Po mnenju policije je bil Žiga Hieng žrtev izsiljevanja.
Marko Vavpotič

Konec aprila je skupina neznanih oseb napadla Žigo Hienga, predsednika uprave Salusa, največjega trgovca z zdravili v državi. Pred domačo hišo naj bi ga ustrahovali, nekatere od oseb pa so z njim poizkušale tudi fizično obračunati. Še več dni zatem je bilo pred hišo mogoče opaziti varnostnike. Hieng je dogodek prijavil policiji, ki je zdaj končala s preiskavo.

Na policiji so tako za necenzurirano.si potrdili, da so v tej zadevi okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani kazensko ovadili znanega osumljenca. Osumljen je kaznivega dejanja izsiljevanja, za katerega je po zakonu predvidenih do pet let zaporne kazni. Drugih podrobnosti na policiji niso želeli razkriti.

Toda že zdaj je jasno, da je napad na Hienga povezan s Salusovimi posli. Kdo je osumljenec, uradno ni mogoče izvedeti. Po informacijah iz več virov pa gre za lastnika in zastopnika enega od nekdanjih Salusovih dobaviteljev. Ta oseba je bila po nekaterih informacijah celo navzoča pri samem dogodku pred hišo. Že takrat naj bi jo Hieng prepoznal. Te informacije potrjuje tudi dejstvo, da je policija preiskavo končala v rekordno hitrem času. 

Preberite še:
Pred hišo napadli šefa največjega trgovca z zdravili v državi

Neuradno: osumljeni je nekdanji Salusov dobavitelj 

Salus je tako pred leti poslovno sodeloval s podjetjem, ki je v Sloveniji tržilo enega od prehranskih dopolnil. Te je prodajalo tudi prek drugih distributerjev. Toda kmalu zatem je podjetje zašlo v finančne težave. Dogovor s poslovnim partnerjem iz tujine je propadel, zato je podjetje ostalo brez zastopstva, s tem pa tudi brez osnovne dejavnosti. Upniki so začeli vlagati izvršbe tudi na premoženje sorodnikov osebe, ki jo je policija ovadila. 

Salus je največji domači veletrgovec z zdravili in medicinskimi pripomočki.
Salus je največji domači veletrgovec z zdravili in medicinskimi pripomočki.
STA

Eno od podjetij, prek katerega je ovadeni deloval, je po naših podatkih že končalo v stečaju. Drugo je brez bančnega računa in na seznamu davčnih dolžnikov. Več deset tisoč evrov je dolgovalo tudi Salusu, a se je njen lastnik s to družbo dogovoril, da ji bo poplačal le manjši del tega zneska. 

V istem času se je ta oseba vrnila na trg prehranskih dopolnil. Razvila je lastno linijo, ki jo danes ponuja prek nekaterih lekarn. Toda med njenimi partnerji še vedno ni ne Salusa ne drugih večjih distributerjev oziroma dobaviteljev. 

Preberite še:
Mega posel z zdravili: kako so si razdelili 270 milijonov evrov

Spor zaradi preteklih dolgov ali bodočega sodelovanja?

Na neki točki je v dogovorih med Hiengom in to osebo očitno prišlo do spora. Ali se je to zgodilo zaradi poplačila preteklih dolgov ali dogovarjanj o bodočem sodelovanju med Salusom in njegovim nekdanjim dobaviteljem, ni znano. V Salusu izjav o dogodku ne dajejo, potrdili so le, da je do napada prišlo. "Pričakujemo pa, da bodo pristojne institucije zadevo obravnavale skrajno resno," so v začetku meseca poudarili v družbi.  

Le nekaj dni pred napadom je sicer več medijev objavilo imena najbolje plačanih slovenskih menedžerjev. Med njimi je tudi Hieng, ki je lani kot prvi mož Salusa prejel več kot pol milijona evrov neto, hkrati pa je lastnik štirih odstotkov delnic družbe.

Po naših informacijah je policija med preiskavo zaslišala tako Hienga kot osebo, ki je osumljena izsiljevanja. Hieng jo je prijavil zaradi kaznivega dejanja zoper premoženje, mednje pa po kazenskem zakoniku sodi tudi izsiljevanje. Medtem so nam viri blizu osumljenca zatrjevali, da "ima vsaka zgodba dve plati" in da do napada nikoli ni prišlo. 

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična.
S. R./ M24

Salus je sicer največji trgovec z zdravili in medicinskimi pripomočki v državi. Njegovi kupci so vsi členi domače zdravstvene verige: od bolnišnic in zdravstvenih domov do lekarn. Posluje tudi z ministrstvom za zdravje. Med epidemijo covid-19 mu je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) prepustil vso logistiko, povezano z dostavo, prepakiranjem in pobiranjem ostankov cepiv. 

Salus je na prevzemnem pohodu

Lani je skupina Salus zaposlovala 480 ljudi in ustvarila rekordnih skoraj pol milijarde evrov prihodkov od prodaje. Od tega je več kot 400 milijonov evrov prejela od javnih naročnikov v Sloveniji, kot so Lekarna Ljubljana, UKC Ljubljana, UKC Maribor in Onkološki inštitut Ljubljana.

V zadnjih letih je Salus na prevzemnem pohodu. Leta 2018 je postal lastnik Sanolaborja, ki ima specializirane prodajalne po vsej državi. Zanj je plačal 17 milijonov evrov. 

V zadnjih mesecih je začel intenzivno prevzemati konkurente. Januarja je Salus podpisal dobrih sedem milijonov evrov vredno pogodbo o nakupu veletrgovca z medicinsko opremo Meditrade. Kmalu zatem se je dogovoril še o prevzemu konkurenta Farmadent, za katerega bo štajerskim občinam plačal okrog 8,5 milijona evrov. Posel mora odobriti še varuh konkurence.

Že lani bi moral Salus prevzeti tudi družbo Medicoengineering, ki trenutno sodeluje pri večini največjih investicij v slovenskem zdravstvu. V zadnjih treh letih je od ministrstva za zdravje s Kolektor Kolingom ločeno ali skupaj dobila za več kot 50 milijonov evrov poslov pri gradnji in opremljanju novih zmogljivosti v bolnišnicah. Salus se je z dosedanjima lastnikoma Medicoengineeringa, Igorjem Zabretom in Tanjo Frantar Zabret, dogovoril, da bo plačal kupnino, višjo od štirih milijonov evrov, a je pogodba "zaradi nekaterih neizpolnjenih odložnih pogojev" prenehala veljati. 

Necenzurirano prenos
V štirih letih je skupina Salus podvojila obseg prihodkov od prodaje. Večino proda javnim zavodom.
ebonitete.si