Pred hišo napadli šefa največjega trgovca z zdravili v državi

Kdo je ustrahoval predsednika uprave Salusa? Policija potrdila, da je prejela prijavo zoper znano osebo.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 11. 5. 2023, 05:55


1676459889-fgbtgg-43-1676459824519
Žiga Hieng je bil lani med najbolje plačanimi menedžerji v državi.
Marko Vavpotič

Za zdaj neznane osebe so konec prejšnjega meseca napadle Žigo Hienga, predsednika uprave Salusa, največjega trgovca z zdravili v državi. Do dogodka je prišlo pred njegovo domačo hišo v Ljubljani. Skupina več oseb je Hienga ustrahovala, nekatere pa so z njim poizkušale tudi fizično obračunati. Še več dni pozneje je bilo pred hišo mogoče opaziti varnostnike.

V Salusu so včeraj za necenzurirano.si potrdili, da "je dejansko prišlo do dogodka, ki je po našem mnenju vseboval elemente kaznivega dejanja". "Ravno zaradi tega smo samo dejanje naznanili policiji," so dodali. Na Policijski upravi Ljubljana pa so zaradi varstva osebnih podatov potrdili le, da "policisti v zadevi obravnavajo prijavo suma kaznivega dejanja iz poglavja zoper premoženje, prijava oškodovanca pa je bila podana zoper znano osebo".

O tem, kdo stoji za napadom, uradno ni mogoče izvedeti ničesar. Po zakonu med kazniva dejanja zoper premoženje med drugim sodijo tudi izsiljevanje, tatvina in poškodovanje tuje stvari. Kot so nam pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, "glede tega nadaljujejo z zbiranjem obvestil". O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo. Tudi v Salusu "podrobnosti samega dogodka zaradi interesa preiskave ta trenutek ne bi želeli deliti z javnostjo". "Pričakujemo pa, da bodo pristojne institucije zadevo obravnavale skrajno resno," so poudarili v družbi. 

Policija dogodek še preiskuje.
Policija dogodek še preiskuje.
Marko Vavpotič/M24.si

Preberite še:
Mega posel z zdravili: kako so si razdelili 270 milijonov evrov

400 milijonov poslov z javnimi naročili v letu dni

Tako ni jasno, ali ni kako je dogodek povezan s Salusovimi posli v Sloveniji in tujini. Gre za največjega trgovca z zdravili in medicinskimi pripomočki v državi, Žiga Hieng pa ga vodi od leta 2018. Salusovi kupci so vsi členi domače zdravstvene verige: od bolnišnic in zdravstvenih domov do lekarn. Posluje tudi z ministrstvom za zdravje. Med epidemijo covid-19 mu je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) prepustil vso logistiko, povezano z dostavo, prepakiranjem in pobiranjem ostankov cepiv. 

Lani je skupina Salus zaposlovala 480 ljudi in ustvarila rekordnih skoraj pol milijarde evrov prihodkov od prodaje. Od tega je več kot 400 milijonov evrov prejela od javnih naročnikov v Sloveniji, kot so Lekarna Ljubljana, UKC Ljubljana, UKC Maribor in Onkološki inštitut Ljubljana.

V štirih letih je skupina Salus podvojila obseg prihodkov od prodaje.
V štirih letih je skupina Salus podvojila obseg prihodkov od prodaje.
ebonitete.si

Veliko večino prometa skupina Salus ustvari z bolnišnicami, zdravstvenimi domovi, lekarnami in drugimi javnimi zavodi.
Veliko večino prometa skupina Salus ustvari z bolnišnicami, zdravstvenimi domovi, lekarnami in drugimi javnimi zavodi.
ebonitete.si

V zadnjih letih je Salus na prevzemnem pohodu. Leta 2018 je postal lastnik Sanolaborja, ki ima specializirane prodajalne po vsej državi. Zanj je plačal 17 milijonov evrov. V zadnjih mesecih je začel intenzivno prevzemati konkurente. Januarja je Salus podpisal dobrih sedem milijonov evrov vredno pogodbo o nakupu veletrgovca z medicinsko opremo Meditrade. Kmalu zatem se je dogovoril še o prevzemu konkurenta Farmadent, za katerega bo štajerskim občinam plačal okrog 8,5 milijona evrov. Posel mora odobriti še varuh konkurence.

Preberite še:
Rekordi zasebnih klinik, kjer delajo zdravniki iz javnih bolnic

Dolgoletna skrivnost: kdo vse so lastniki Salusa? 

Že lani bi moral Salus prevzeti tudi družbo Medicoengineering, ki trenutno sodeluje pri večini največjih investicij v slovenskem zdravstvu. V zadnjih treh letih je od ministrstva za zdravje s Kolektor Kolingom ločeno ali skupaj dobila za več kot 50 milijonov evrov poslov pri gradnji in opremljanju novih zmogljivosti v bolnišnicah. Salus se je z dosedanjima lastnikoma Medicoengineeringa, Igorjem Zabretom in Tanjo Frantar Zabret, dogovoril, da bo plačal kupnino, višjo od štirih milijonov evrov, a je pogodba "zaradi nekaterih neizpolnjenih odložnih pogojev" prenehala veljati. 

Salus je največji domači veletrgovec z zdravili in medicinsko opremo.
Salus je največji domači veletrgovec z zdravili in medicinsko opremo.
STA

Pri tem je ena večjih skrivnosti, kdo vse so lastniki Salusa. Knjiga delničarjev namreč že vsaj dve desetletji ni javna. Posamezni lastniki se tako razkrijejo kvečjemu z udeležbo na skupščinah, kjer odločajo o delitvi dobička in večjih poslov. Po do zdaj znanih podatkih je največji posamični lastnik Salusa član uprave Gregor Jenko, ki ima v rokah okoli 17 odstotkov delnic. Dolgoletni predsednik nadzornega sveta Salusa Boris Šefman ima v lasti približno štiriodstotni delež, ki je na borzi trenutno vreden več kot pet milijonov evrov. 

Žiga Hieng je bil lani med najbolje plačanimi menedžerji v državi. Iz letnega poročila Salusa je razvidno, da je imel za več kot pol milijona evrov neto prejemkov. Poleg tega je tudi eden največjih delničarjev Salusa. Po zadnjih podatkih ima v lasti nekaj več kot štiri odstotke vseh delnic družbe. V upravi Salusa je pristojen za področje komerciale, logistike in kadrovskih zadev. 

Pred prihodom v družbo je bil Hieng svetovalec uprave in direktor Tosame, ki jo lastniško obvladuje Boštjan Nagode, kariero pa je začel kot upravljavec v družbi KD Skladi. Leta 2020 ga je Združenje Manager izbralo za mladega menedžerja leta.