Na slabi banki frči perje, Furs se krepi s simpatizerji SDS

Kadrovske menjave. Novi spopadi v vrhu slabe banke. Kam odhaja član vodstva Komisije za preprečevanje korupcije (KPK)?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 20. 7. 2021, 17:45


20245X9263
Franc Dover odhaja z vrha DUTB, uradno zaradi osebnih razlogov.
Mediaspeed

Zadnji dnevi tečejo v znamenju odstopov kadrov desnice. Po tem, ko je včeraj zaradi spora z ministrom za pravosodje Marjanom Dikaučičem odstopil njegov državni sekretar Anže Erbežnik, je danes položaj zapustil še Franc Dover, predsednik upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke. Vlada ga je na ta položaj v kvoti SDS imenovala pred petimi meseci. 

Gre za prvi epilog razhajanj v vrhu DUTB, ki smo jih razkrili že v začetku meseca. Po naših informacijah je tik pred odhodom tudi član upravnega odbora Marko Tišma, ki velja za poslovnega zaupnika prvaka SMC Zdravka Počivalška. Do odstopov iz vrha DUTB prihaja v času, ko bi moral upravni odbor odločati o imenovanju glavnega izvršnega direktorja s polnim mandatom, torej prvega operativca. Na tem položaju je od aprila začasno Robert Rožič (SDS), ki se je prijavil na razpis, a po naših informacijah za imenovanje ni imel podpore v upravnem odboru. V njem tako ostajata le še dva neizvršna direktorja, Aleksander Lozej in Alenka Urnaut Ropoša (NSi), ki sama novega glavnega izvršnega direktorja ne moreta imenovati. Kdo vse se je prijavil na razpis, uradno ni znano. Ob Rožiču naj bi prijavo oddal še vodja oddelka upravljanja nepremičnin Andrej Lazar.

Preberite še:
Koalicijska vojna za skrite zaklade slabe banke

Že v začetku julija smo razkrili, da vrh slabe banke več tednov pretresajo spori. V ozadju gre za boj za obvladovanje institucije, ki ima še vedno v lasti za več kot pol milijarde evrov nepremičnin, lastniških deležev v podjetjih in drugega premoženja. Rožič naj bi tako že pred časom od upravnega odbora neuspešno zahteval, naj razreši Pirca, nekdanjega šefa Slovenskega državnega holdinga (SDH) v času vlade Alenke Bratušek, ki zdaj spada v kvoto SMC. Zaradi različnih mnenj do glasovanja o Pirčevi razrešitvi sploh ni prišlo. 

"Veliko govora je bilo, ali so posamezni ljudje v vodstvu kompatibilni. Pomembni so rezultati, ki jih ni. Marsikaj se govori, a v tem trenutku je naš cilj narediti izhodno strategijo, ki bo omogočila prenehanje delovanja DUTB do konca prihodnjega leta," nam je takrat dejal Dover, ki zdaj uradno odhaja zaradi osebnih razlogov. Še vedno pa ostaja predsednik nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), SDH pa ga je imenoval tudi v nadzorni svet zreškega Uniorja. Pri obračunavanjih okrog DUTB gre tudi za nadaljevanje trenj med omrežji v SDS, o katerih smo poročali že pred časom.

Preberite še:
Notranje čiščenje v SDS #analiza #foto

Danes je iz vodstva Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) odstopil Uroš Novak. Po naših informacijah se vrača na Finančno upravo (Furs), kjer naj bi prevzel vodenje finančnega urada v Kopru.

Uroš Novak
Uroš Novak
STA

Novak je na KPK prišel leta 2018. Pred tem je bil dolgoletni vodja preiskovalno-analitskega oddelka v sektorju za nadzor na Generalnem davčnem uradu. Koordiniral je tudi delovanje Fursa v zadevah Janković in Čista lopata. Tudi zaradi tega je že vrsto let dobro zapisan v SDS. Furs od začetka junija vodi Ivan Simič.