Notranje čiščenje v SDS #analiza #foto

Dolgoletni vplivni kadri SDS se med čiščenjem vrst umikajo novemu omrežju, s katerim bo stranka zavladala državnemu gospodarstvu.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 3. 6. 2021, 05:55


BeFunky-collage
V senci kadrovskih bitk je prišlo tudi do čiščenja v vrstah SDS. Novi kadri SDS večinoma prihajajo iz vzhodnih delov Slovenije, kjer je stranka izrazito močna
STA/Bobo/Mediaspeed

V začetku aprila je vodenje Pošte Slovenije prevzel 33-letni Tomaž Kokot. Šlo je za popolnega neznanca v gospodarskih krogih, ki se je do zdaj preživljal kot samostojni podjetnik in izvršni direktor družinskega podjetja za informacijske rešitve. Velikega podjetja nikoli ni videl od znotraj. Kljub temu ga je nadzorni svet Pošte Slovenije imenoval na čelo državne družbe, ki ima skoraj 6000 zaposlenih, sedel pa bo še v nadzornem svetu Intereurope. 

Kokot, nekdanji občinski svetnik in kandidat SDS za župana Poljčan, je le eden od kadrov stranke, ki so v času tretje Janševe vlade doživeli velikanske karierne preskoke. 36-letni Iztok Černoša je inženir iz Šoštanja, ki je bil še dobro leto dni zaposlen kot nadzornik gradenj v lokalnem gradbenem podjetju. Danes ni le član uprave podjetja 2TDK za gradnjo drugega tira, ampak še predsednik nadzornega sveta Telekoma Slovenije in član nadzornega sveta Istrabenz Turizma. Cvetko Sršen, nekdanji kandidat SDS za župana Krškega, vodi upravo Telekoma Slovenije in nadzorni svet Gen Energije, solastnico krške nuklearke. Pred tem je bil na čelu celjske območne enote Pošte Slovenije. Še en kader SDS Franc Dover, do zdaj direktor mariborske Snage, vodi upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke, in nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). 

Vsi našteti so člani novega omrežja, s katerim želi SDS v tretjem Janševem mandatu zavladati državnemu gospodarstvu. V njem ni več nekaterih prvoborcev stranke in dolgoletnih vplivnih strankarskih kadrov iz obdobja prvih dveh Janševih vlad. V senci kadrovskih bitk je namreč prišlo tudi do "čiščenja" znotraj vrst SDS. Na političnem polju je Janša ta teden dokončno prekrižal nekdanjega vodjo poslanske skupine SDS Jožeta Tanka, dolgoletni poslanec Branko Grims pa očitno izgublja bitko za premierjevo naklonjenost, ki jo že več let bije z Žanom Mahničem, državnim sekretarjem za nacionalno varnost. Na gospodarskem polju pa smo zamenjavi strankarske elite priča že več mesecev. 

Prvi mož Slovenskega državnega holdinga (SDH) Janez Žlak ne razkriva, ali je še vedno član SDS, od koder prihaja tudi novi direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot.
Prvi mož Slovenskega državnega holdinga (SDH) Janez Žlak ne razkriva, ali je še vedno član SDS, od koder prihaja tudi novi direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot.
/

Franc Dover iz Slovenskih Konjic in Cvetko Sršen iz Krškega sta del omrežja novih kadrov SDS.
Franc Dover iz Slovenskih Konjic in Cvetko Sršen iz Krškega sta del omrežja novih kadrov SDS.
/

Koga ni več v kadrovski eliti SDS

Najbolj odmeven je bil padec Borisa Novaka, dolgoletnega direktorja Pošte Slovenije, ki je 15 let veljal za zvest Janšev kader. Toda moral je oditi, saj kot šef upravnega odbora DUTB ni želel izpeljati prisilne poravnave telekomunikacijskega operaterja T-2, s katero bi se ta rešil dolgov. Prav tako se je upiral pritisku na nekatere lastnike medijev. 

Že februarja je Novaka na DUTB zamenjal Dover. Izvršni direktor je postal Dimitrij Piciga, direktor novogoriškega Hita v času prve Janševe vlade. Tudi on je moral oditi zaradi enakih razlogov kot Novak. Nasledil ga je Robert Rožič, dolgoletni kader SDS, ki je s predsednikom vlade tudi osebno povezan. Leta 2005 je namreč od pozneje propadlega gradbinca Imos odkupil stanovanje v Ljubljani, kjer je pred tem živel Janša. To je bil eden od členov v verigi Janševih nepremičninskih transakcij, zaradi katerih je specializirano državno tožilstvo proti njemu vložilo obtožnico. Rožič ima dobre odnose tako z generalnim sekretarjem SDS Borutom Dolancem kot lobistom Markom Pogorevcem, ki sodi v krog NSi. 

Prav tako na kadrovskem zemljevidu SDS ni več Boruta Petka, nekdanjega tajnika v Janševem kabinetu. Z Novakom je veljal za temelj "mariborske naveze" SDS, ki je bila najbolj vplivna v času prve Janševe vlade. Velik del Petkove vloge je prevzel Rok Snežič, Janšev osebni prijatelj in svetovalec za področje davkov, ki ima kot eden redkih tudi neposredni dostop do predsednika vlade. Trenutno ga preiskuje Nacionalni preiskovalni urad (NPU) zaradi njegove vloge v mednarodni mreži, ki je od leta 2016 v več državah obrnila 22 milijonov evrov denarja. Ker so preiskovalci na Snežiča usmerili luč, naj bi v ospredje vse bolj stopal Sebastjan Vežnaver, podjetnik iz Kopra, ki po naših informacijah opravlja vse več operativnih poslov za interesne kroge, povezane s SDS. 

Od starih sil SDS, ki so v času dveh Janševih vlad obvladovale državna podjetja, so tako "preživeli" le redki. Ob Rožiču še recimo Peter Ješovnik, državni sekretar na ministrstvu za finance, zadolžen za Slovenski državni holding (SDH) in DUTB, in Peter Kavčič, nekdanji nadzornik Nove KBM, ki je bil zdaj imenovan med nadzornike Zavarovalnice Triglav.

Branko Bračko bo nadzoroval Zavarovalnico Triglav, Iztok Černoša pa Telekom Slovenije in Istrabenz Turizem.
Branko Bračko bo nadzoroval Zavarovalnico Triglav, Iztok Černoša pa Telekom Slovenije in Istrabenz Turizem.
/

Franci Matoz ni več le hišni odvetnik SDS in Janeza Janše, ampak tudi kader stranke za položaje v državnih podjetjih.
Franci Matoz ni več le hišni odvetnik SDS in Janeza Janše, ampak tudi kader stranke za položaje v državnih podjetjih.
/

Ubogljivi kadri iz vzhodnih delov Slovenije

Kdo so torej novi "šerifi v mestu"? Če odštejemo Mateja LahovnikaFrancija Matoza, Ivana Simiča in Jurija Toplaka, ki so nadzorniške položaje v Krki, Slovenskih železnicah, SDH in Telekomu dobili kot nagrado za njihovo dosedanje politično in drugo delo za SDS ali Janšo osebno, je edini kriterij lojalnost. Po pričevanjih številnih virov so novi obrazi v gospodarskem omrežju SDS vojaki, ki delujejo na daljinski upravljavec. Če kot novinar želite izjavo Franca Doverja o delovanju nadzornega sveta HSE, vas bo napotil na upravo, ki bi mu morala biti formalno podrejena. Tam se boste morali obrniti na Ksenijo Koren, vrsto let ključno Janševo medijsko operativko, ki je v tej družbi zadolžena za odnose z javnostmi. 

Novi kadri SDS večinoma prihajajo iz vzhodnih delov Slovenije, kjer je stranka izrazito močna. Za razliko od predhodnikov, kot je bil Novak, so se očitno pripravljeni podpisati pod vsako, še tako sporno poslovno odločitev. Uprava Telekoma je tako nedavno zaustavila razpis za prodajo hčerinske družbe TS Media, lastnice portala Siol.net, čeprav je imela na mizi skoraj pet milijonov evrov vredno ponudbo United Group. Toda na vsak način jo je želela prodati vnaprej izbranemu kupcu - madžarskemu oligarhu Jozsefu Vidi, ki je že pred tem od Telekoma kupil Planet TV. 

Vse to povečuje verjetnost za ponavljanje zgodb iz obdobja 2004-2008, ko so Janševi kadri s slabimi naložbami v Sloveniji in na Balkanu finančno izčrpali državna podjetja. Nekatera (Petrol, Luka Koper) so si zaradi poznejšega okrevanja gospodarstva opomogla, druga (Telekom, Intereuropa, Hit) posledice nosijo še danes. Tudi zdaj se vzorec ponavlja. Slišati je mogoče za načrte o novih zalednih terminalih za Luko Koper v Sloveniji. V ozadju zamenjave oblasti v Pošti Slovenije pa naj bi bili interesi, povezani z nepremičninami Intereurope v Srbiji. 

Bi Aleksander Zupančič prišel v nadzorni svet Petrola, če ne bi bil vodja kabineta ministra Andreja Vizjaka?
Bi Aleksander Zupančič prišel v nadzorni svet Petrola, če ne bi bil vodja kabineta ministra Andreja Vizjaka?
/

Jurij Toplak prihaja v nadzorni svet Telekoma Slovenija, Radovana Cerjaka pa je SDS poslala v nadzorni svet Slovenske tiskovne agencije (STA): .
Jurij Toplak prihaja v nadzorni svet Telekoma Slovenija, Radovana Cerjaka pa je SDS poslala v nadzorni svet Slovenske tiskovne agencije (STA): .
/

Ljudje brez izkušenj in z lažnimi izjavami 

Na najpomembnejše položaje v državnem gospodarstvu prihajajo ljudje brez ustreznih izkušenj in znanj, ki jih zasebni lastniki tja nikoli ne bi nastavili. V upravi Telekoma imajo po naših informacijah precejšnje težave z znanjem angleščine. Sršen je za prvo finančnico skupine, ki ima slabih 700 milijonov evrov letnih prihodkov, s Pošte Slovenije pripeljal strokovno koordinatorico za kadrovske zadeve Barbaro Galičič Drakslar. Še vedno je članica nadzornega odbora občine Šenčur, kjer župan Ciril Kozjek vlada s podporo SDS. 

Kadrovske operacije v državnih podjetjih uradno vodi SDH, ki ga vodi Janez Žlak, dolgoletni član SDS iz Trbovelj, od koder prihaja tudi Borut Dolanc, generalni sekretar stranke. A institucija, ki bi morala uveljavljati načela korporativnega upravljanja, postaja le še kulisa za politična kadrovanja. Najbolj v nebo vpijoč je primer Branka Bračka, nekdanjega člana izvršilnega odbora SDS. Bračko je v postopku kandidature za nadzornika Petrola predložil lažno izjavo, da ni več funkcionar stranke. Šele po našem razkritju je s položaja v Petrolu odstopil. Ne le, da SDH proti njemu ni ukrepal, ampak ga je celo predlagal v nadzorni svet Zavarovalnice Triglav, kamor je bil Bračko prejšnji mesec tudi imenovan. 

Tudi kazenski postopki očitno niso ovira. Proti novemu nadzorniku Petrola Aleksandru Zupančiču, sicer vodji kabineta ministra za okolje Andreja Vizjaka (SDS), je vložen obtožni predlog zaradi kaznivega dejanja kršenja temeljnih pravic delavcev iz obdobja, ko je vodil brežiško komunalo.

Kdo vse bo na udaru v prihodnjih mesecih

Konec meseca se mandat začne štirim novim članom nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav, ki so bili imenovani na nedavni skupščini. Po neuradnih informacijah se kmalu zatem obetajo spremembe v upravi. Trenutno naj bi bil relativno varen le položaj njenega predsednika Andreja Slaparja, ne pa tudi ostalih članov. Podobna zgodba naj bi bila v Luki Koper, kjer bo po zamenjavi nadzornega sveta le še vprašanje časa, kdaj bosta morala oditi člana uprave Irma Gubanec in Metod Podkrižnik. Prvi mož Luke Koper Dimitrij Zadel naj bi imel podporo NSi, a je vprašanje, ali bo v upravi zadržal položaj predsednika. Po nekaterih informacijah so na udaru tudi komaj imenovani novi člani nadzornega sveta Save Re, saj naj bi jih želela vladajoča stranka že v prihodnjih mesecih zamenjati na novi skupščini. To naj bi država skušala doseči tudi z dogovorom s hrvaškim Adrisom, drugim največjim lastnikom Save Re.