Na muhi srbskega tajkuna že tri slovenske banke

AIK Banka Miodraga Kostića je tudi uradno presegla prevzemni prag v Gorenjski banki. Prevzemna zakonodaja ji nalaga, da v treh delovnih dneh objavi namero za prevzem banke. Če tega ne bo storila, jo doletijo sankcije. Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) bo morala izdati odločbo, po kateri ji bodo mirovale glasovalne pravice v Gorenjski banki.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
petek, 25. 1. 2019, 10:41


Necenzurirano prenos
Miodrag Kostić in Gorenjska banka.
STA

Po naših podatkih je AIK Banka v zadnjih dneh kupila večji paket delnic Gorenjske banke in ima po zadnjih podatkih v lasti 33,82 odstotka vseh delnic. S tem je presegla prevzemni prag, določen pri eni tretjini delnic. 

Ravno ta teden se je sicer izteklo enoletno obdobje, v katerem zaradi kršitve prevzemne zakonodaje ni smela objaviti ponudbe za nakup vseh delnic. Prepoved je bila posledica kršitve prevzemne zakonodaje, saj objavi prevzemne namere za nakup vseh delnic pred božičnimi prazniki leta 2017 ni sledila prevzemna ponudba v zakonsko predpisanih 30 dnevih.

Zaradi zaupnosti postopkov v tem trenutku ni jasno, ali je AIK Banka sploh že začela postopek pred ATVP in zaprosila za potrditev prevzemnega prospekta.

ATVP ukrepa vselej, ko ugotovi kršitev obveznosti objave prevzemne ponudbe, in sicer tako, da prevzemniku, v tem primeru AIK Banki, odvzame oziroma prepove uporabo glasovalnih pravic v ciljni družbi. Nezakonito preseganje prevzemnega praga na ATVP štejejo tudi kot prekršek, tako da lahko prevzemniku naloži plačilo globe.

Junija lani se je Miodrag Kostić z državo dogovoril o nakupu še dodatnih 37,65 odstotka delnic pod odložnim pogojem. Sava in Abanka kot fiduciarna lastnica Gorenjske banke sta pridobili opcijo, ki začne teči 15. februarja. V tem času mora Kostić odkupiti delnice. Če ne bo objavil prevzemne ponudbe, pa lahko Sava zahteva njihov odkup.

Miodrag Kostić ima sicer že več kot pol leta v rokah vse niti upravljanja v Gorenjski banki, kar je nemo spremljala Banka Slovenije.

Do banke, še preden je dobil dovoljenje

Najbogatejši srbski tajkunje sicer več kot petino delnic Gorenjske banke obvladoval, še preden mu je to dovolila Banka Slovenije, regulator domačega bančnega trga.

Svojo tarčo je naskakoval prek delniških parkirišč, s katerimi je prikrival, koliko delnic je imel v resnici v lasti. To mu je omogočilo, da je začel predčasno prevzemati upravljavske vajeti v banki, Banka Slovenije pa ga ni sankcionirala.

Še več, v medvladju, ki je trajalo zaradi dolgotrajnega postopka imenovanja novega guvernerja Boštjana Vasleta, je AIK banki in njej nadrejenim družbam dovolila povečati delež v Gorenjski banki nad 50 odstotkov.

Kostić že kupuje z denarjem Gorenjske banke?

Medtem marsikdo z začudenjem spremlja zadnje aktivnosti Miodraga Kostića na slovenskem trgu. 

Z oglasnimi sporočili v izbranih medijih najavlja pol milijarde evrov vredne investicije v Srbiji in regiji. Poleg turistične dejavnosti se v tem trenutku bori za kar tri slovenske banke oziroma finančne institucije.

Po neuradnih podatkih je oddal najvišjo nezavezujočo ponudbo za Abanko, ki naj bi jo država v skladu z zavezami do Evropske komisije prodala v prvi polovici letošnjega leta. Postopek prodaje vodi SDH na čelu z Lidio Glavino

Nezavezujočo ponudbo je po naših podatkih oddal tudi za nakup slovenske družbe Heta Asset Resolution, slabe banke nekdanje Hypo Alpe-Adria-Bank v Sloveniji. V postopku se je razkrilo, da naj bi Heto kupoval s sredstvi AIK Banke in Gorenjske banke, torej tudi banke, v kateri ima uradno le tretjino delnic.

Na prodaj je kreditni portfelj v višini 551 milijonov evrov in portfelj več tisoč nepremičnin v vrednosti 110 milijonov evrov. Avstrijci po naših informacijah za slovenski portfelj pričakujejo ponudbe v vrednosti od 175 do 200 milijonov evrov.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net