Miru Senici dobro kaže: nič več ravsa med lastniki banke

Lastniških razprtij v Lonu bo kmalu konec. Ključni nasprotniki njene uprave so obupali.

Avtor: Tomaž Modic
torek, 23. 10. 2018, 04:00


Necenzurirano prenos
Katarina Kresal, Miro Senica
STA

Irski Kylin Prime Fund, ki naj bi upravljal denar azijskih vlagateljev, bo že v kratkem postal večinski lastnik Lona, druge najmanjše bančne ustanove pri nas.

Kylin, ki deluje prek podjetja s sedežem v Švici, v Sloveniji pa ga zastopa znani odvetnik Miro Senica, je dosegel dogovor o odkupu delnic z več pomembnimi delničarji, s katerimi se je prej več mesecev boril za prevlado v lastništvu banke.

Pogodbe o prodaji delnic so po naših informacijah že podpisali finančnik in lastnik ljubljanskega Koloseja Sergej Racman, igralničar Jože Kojc in nekaj drugih domačih poslovnežev. Ti so dlje časa opozarjali na domnevne nepravilnosti v Lonu in si prizadevali za zamenjavo prvega moža Lona Jake Vadnjala in prvega nadzornika Janka Medje, nekdanjega predsednika uprave NLB.

Kljub temu je bil njihov umik iz Lona po porazu na julijski skupščini, ko je novi član nadzornega sveta postal Tone Rop, le še vprašanje časa.

Prevzem bi jih lahko stal 14 milijonov evrov

Trenutno naj bi bil Kylin dogovorjen za nakup več kot 50 odstotkov delnic Lona, ki so bile tudi že prenesene na fiduciarni račun pri znanem ljubljanskem notarju Miru Košaku.

Sergej Racman
Sergej Racman
STA
Po naših informacijah bo Kylin plačal 145 evrov na delnico, skupaj več kot osem milijonov evrov. Če bo tudi vsem preostalim delničarjem plačal enako ceno, pa bi jih lahko prevzem stal do 16 milijonov evrov.

S tem bo irski Kylin pridobil večinski delež in prevzel nadzor nad banko. Uradno že ima dobrih osem odstotkov delnic, v rokah prijateljskih delničarjev pa je še okoli 12 odstotkov delnic.

Zakaj se zapleta na Banki Slovenije?

Pred koncem prevzema banke bosta morala Kylin in Senica pridobiti ustrezna dovoljenja bančnega regulatorja, kjer pa bi se lahko zapletlo.

Kylin je že v začetku julija zaprosil za soglasje za pridobitev kvalificiranega, več kot 50-odstotnega deleža v Lonu, kar bi mu omogočalo dokončanje prevzema.

Banka Slovenije
Banka Slovenije
STA
Toda v več kot treh mesecih dovoljenja Banke Slovenije niso dobili. Po neuradnih informacijah so morali vlogo večkrat dopolnjevati. Tega v Banki Sloveniji zaradi zaupnosti postopkov niso želeli komentirati.

Glede na to, da je Lon bančna ustanova v Evropski uniji, ki upravlja prihranke varčevalcev, je Banka Slovenije pri preverjanju družbe Kylin pod drobnogled vzela:

- finančno sposobnost, da tudi v obdobju krize zagotavlja kapitalsko trdnost banke,

- izvor denarja za nakup delnic.

Pri obeh vprašanjih bi lahko imel kupec Lona velike težave.

Tujcem pomagajo do poslovnega vizuma

O ozadju irske družbe, njenih naložbah in obsegu sredstev v upravljanju namreč ni mogoče najti skoraj nobenih podatkov.

Naše raziskovanje je pokazalo, da se je Kylin specializiral predvsem za pomoč tujim vlagateljem pri pridobivanju statusa stalnega bivališča in državljanstva v državah Evropske unije.

Kai Dai, prvi mož Kylin Prime Fund
Kai Dai, prvi mož Kylin Prime Fund
Ousheng
Poleg tega naj bi njegovi skladi na Cipru, Irskem in v Veliki Britaniji namenjali sredstva predvsem za nakup poslovnih stavb, razvoj nepremičninskih projektov in infrastrukturne projekte.

Kai Dai, prvi mož Kylin Prime Fund, je v začetku lanskega leta v Ljubljani odprl svetovalno podjetje Ousheng capital. Prek njega pomaga vlagateljem pri vsakem koraku, od ustanovitve podjetja do oddaje vloge za pridobitev poslovnega vizuma.

Na spletni strani sicer navajajo, da tudi sami preverjajo izvor denarja vlagateljev in pri tem upoštevajo vse smernice za preprečevanje pranja denarja.

Slabi rezultati in pomanjkanje kapitala

Lon je že več kot leto dni talec boja za oblast med domačimi vplivneži.

Več pomembnih delničarjev, ki jih vodil Racman in so nezadovoljni s poslovnimi rezultati banke, je opozarjalo:

- da rezultati poslovanja močno zaostajajo za načrti, ki jih je potrdil nadzorni svet,

- da so stroški, ki se povečujejo hitreje od prihodkov, neobvladljivi,

- na neuspešno prestrukturiranje in

- neuspešno unovčenje nepremičninskih naložb, kar je vodilo do slabitev in kapitalske neustreznosti.

Poleg vsega tega je imel Lon težave ne le s pomanjkanjem kapitala, ampak je Banka Slovenije ugotovila tudi številne kršitve bančne zakonodaje na več področjih.

Janko Medja, predsednik nadzornega sveta Lona, in Jaka Vadnjal, predsednik njegove uprave
Janko Medja, predsednik nadzornega sveta Lona, in Jaka Vadnjal, predsednik njegove uprave
STA

S pomočjo Senice ubranili napade

Toda predsednik uprave Jaka Vadnjala in prvi nadzornik Lona Janko Medja sta njihove napade vedno znova uspešno odbila.

Pri tem jim je pomagal predvsem novi lastnik, ki ga je Senica v Lon pripeljal po tem, ko je od namere po lastniškem vstopu odstopil Petrol.

Hranilnica LON
Hranilnica LON
STA
Dokumenti, s katerimi razpolagamo, nakazujejo na povezanost uprave in novega lastnika. V istem obdobju sta se Miro Senica in Katarina Kresal z Lonom dogovarjala o najetju 450 tisoč evrov posojila. Na koncu je Lon družini Kresal oziroma njuni odvetniški pisarni tudi odobril posojilo, kot zavarovanje pa vpisal hipoteko na nepremičninah, ki so v lasti Kresalove.

Ves čas je šla zdajšnji upravi in nadzornemu svetu Lona na roko tudi Banka Slovenije, ki kljub očitkom o nepravilnostih ni ukrepala in jim je celo dovolila, da sami poiščejo novega, bolj primernega lastnika.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net