Ministru smo plačali nasad kostanja. Vse je zakonito.

Ko je ministrstvo za kmetijstvo vodil Jože Podgoršek, mu je to plačalo 17.300 evrov, da si je lahko na svoji kmetiji postavil 129 dreves.

Avtor: Primož Cirman
ponedeljek, 5. 6. 2023, 05:55


Jože Podgoršek
Soproga Jožeta Podgorška je dobila denar od ministrstva za kmetijstvo v času, ko je bil ta minister.
STA

Ministrstvo za kmetijstvo je v času, ko ga je vodil Jože Podgoršek, njegovi soprogi izplačalo 17.300 evrov subvencije za postavitev trajnega nasada kostanjev na njuni kmetiji.

To je razvidno iz javno dostopnih podatkov o prejemnikih evropskih in javnih sredstev na področju kmetijstva. Informacijo so nam v petek potrdili tudi na agenciji za kmetijske trge in podeželje. Pojasnili so nam, da je Podgorškova soproga prejela sredstva za izvedbo naložbe v postavitev trajnega nasada in nakup mulčerja, stroja za mletje in stiskanje rastlin. "Posajenih je bilo 129 dreves, na površini 1,21 hektarja. Nasad je bil ograjen z žičnato ograjo," so nam pojasnili na agenciji.

Podgorškova soproga je denar prejela v proračunskem letu 2021, ko je ministrstvo že vodil njen mož. Prijavila se je na razpis za podporo naložbam, namenjenih prilagoditvi kmetijskih gospodarstev na podnebne spremembe. Za naložbe fizičnih oseb je bilo na voljo pet milijonov evrov, še dodatnih 500 tisoč evrov pa za nosilce majhnih kmetij. 

Razpis je bil objavljen v začetku avgusta 2020, ko je ministrstvo še vodila Aleksandra Pivec, Podgoršek pa je bil državni sekretar, takrat še iz kvote DeSUS. Rok za oddajo prijav se je iztekel v začetku novembra 2020. Tri tedne pred tem je Podgoršek zasedel položaj ministra.

Preberite še:
Korupcija ministra: račun za hotel mu je plačalo podjetje, ki toži državo

Se spomnite afere Stepišnik?

Gre za primer, domala enak aferi, ki je pred desetimi leti izbruhnila v vladi Alenke Bratušek. Takrat je ministrstvo za gospodarstvo, ki ga je vodil Stanko Stepišnik, na razpisu odobrilo 348 tisoč evrov državnega denarja za njegovo podjetje Emo Orodjarna. Stepišnik se je branil, da z razpisom ni imel ničesar. Po razkritju, da se je isto podjetje prijavilo še na en razpis ministrstva, je Stepišnik po dogovoru z Alenko Bratušek odstopil.

Podgorškova soproga je denar za nasad kostanjev prejela v proračunskem letu 2021, ko je ministrstvo že vodil njen mož.
Podgorškova soproga je denar za nasad kostanjev prejela v proračunskem letu 2021, ko je ministrstvo že vodil njen mož.
Vestnik

Pozneje v zadevi Stepišnik nihče od pristojnih organov ni ugotovil kakršnih koli nezakonitosti ali sumov kaznivih dejanj. Enako bi se utegnilo zgoditi pri Podgoršku.

Zakaj? Res je, da so za kmetijsko gospodarstvo družine Podgoršek in ministrovo soprogo, ki ima status samostojne podjetnice od septembra 2018, ko je Podgoršek postal državni sekretar, veljale omejitve poslovanja z državo. Toda te so predvidene le za javna naročila, ne pa za razpise, na katerih se deli državni in evropski denar. 

Preberite še:
Objavljamo račun, ki so ga za Podgorška plačali Merlakovi #dokument

Kaj pravijo na KPK

To so nam v petek potrdili tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), kjer o konkretnem primeru nimajo informacij. Na načelni ravni pa so nam pojasnili, da za subvencije, namenjene naložbam v kmetijstvo, velja zgolj relativna in ne absolutna omejitev poslovanja. V takšnem primeru so določeni posli dovoljeni, so poudarili na KPK, ki jo vodi Robert Šumi. "Seveda ob doslednem spoštovanju določb o dolžnem izogibanju nasprotju interesov," so dodali.

Prevedeno: ministri in drugi javni funkcionarji lahko za svojo kmetijo ali podjetje pridobijo denar z državnih in evropskih razpisov, če se vanje neposredno ne vtikujejo. 

Zasluga za to gre poslancem državnega zbora, ki so v času vlade Boruta Pahorja omehčali omejitve iz protikorupcijske zakonodaje. To so storili na predlog SLS, ki je želela županom in svetnikom v lokalnih okoljih omogočiti, da lahko navkljub funkciji še naprej prejemajo občinske subvencije za kmetovanje.

Domačija družine Podgoršek v Vodicah.
Domačija družine Podgoršek v Vodicah.
Primož Lavre

Preberite še:
Minister je plačniku hotelskega računa prodajal družinsko hišo

Podgorška že preiskuje tožilstvo

Ali se je kot minister kakorkoli vpletal v razpis, na katerem je do denarja prišla njegova soproga, bomo pri Podgoršku in agenciji preverili danes. Na čelu agencije za kmetijske trge, ki je pristojna za ukrepe skupne kmetijske politike, je od marca 2021 Miran Mihelič. Pred tem je bil kratek čas državni sekretar na ministrstvu, ki ga je takrat že vodil Podgoršek.

Kdaj se je Podgoršek odločil za naložbo v nasad kostanja in ali je morda računal, da lahko do denarja lažje pride s položaja državnega funkcionarja, ni znano. V zadnjih letih se sicer v slovenskem kmetijstvu povečuje število pridelovalcev kostanja, ki ga pobirajo ročno. Iz do zdaj objavljenih podatkov ni videti, da bi Podgorškova soproga denar prejela tudi na morebitnih drugih razpisih. 

Podgorška sicer že preiskuje tožilstvo. Aprila lani smo namreč razkrili, da mu je 800 evrov visok račun za dopust v hotelu Bohinj, kjer je bil skupaj s soprogo, plačala družba KŽK. Ta je bila pred tem z državo več let v sodnem sporu zaradi kmetijskih zemljišč, pri reševanju pa je potrebovala pomoč ministra. Podgoršek je več dni zatrjeval, da je pri plačilu računa prišlo do napake. Ko so ga na laž postavili v družbi KŽK, je odstopil, tekoče posle pa opravljal do konca mandata nekdanje vlade. 

Ko je ministrstvo za kmetijo vodila Aleksandra Pivec, je bil Jože Podgoršek njen državni sekretar. Ko so jo odnesle afere z neplačevanjem računov, jo je zamenjal Podgoršek. A se je tudi on zapletel v podobno afero.
Ko je ministrstvo za kmetijo vodila Aleksandra Pivec, je bil Jože Podgoršek njen državni sekretar. Ko so jo odnesle afere z neplačevanjem računov, jo je zamenjal Podgoršek. A se je tudi on zapletel v podobno afero.
STA

Preberite še:
Afera Podgoršek: po našem razkritju jo preiskuje tožilstvo

Bivši dekan šole, ki ji je v vladi uredil državni denar

Pred prihodom v politiko je Podgoršek kot dekan in predavatelj delal na Visoki šoli za upravljanje podeželja Grm iz Novega mesta. Vsa leta, ko je vodil šolo, si je Podgoršek prizadeval za njeno državno financiranje. 

Namera mu je uspela, ko je bil minister – in to tik po tem, ko je politični dres DeSUS zamenjal za NSi. Jeseni 2021 je namreč državni zbor sprejel odlok, ki Visoki šoli Grm omogoča, da letno od ministrstva za izobraževanje prejme 400.000 evrov.

Pozor: šlo je za praktično enak odlok, ki ga je Podgoršek sam štiri leta pred tem prinesel na ministrstvo za izobraževanje. Vlada Mira Cerarja ga je zavrnila, ker je ocenila, da tovrstne študijske vsebine obširno zagotovljata dve obstoječi javni univerzi. Nato sta njegov odlok v parlamentarno proceduro neuspešno vložila poslanca SDS Tomaž Lisec in Anja Bah Žibert.

V času ministrovanja je Podgoršek še okrepil povezave s SDS. Od 366 tisoč evrov, ki jih je Podgorškovo ministrstvo razdelilo v okviru kampanje "Skrbno z gozdom!", so tako kar tretjino prejeli mediji, ki jih obvladuje ta stranka.