Korupcija ministra: račun za hotel mu je plačalo podjetje, ki toži državo

Nova razkritja v zgodbi o brezplačnem dopustovanju kmetijskega ministra Jožeta Podgorška. Družba, za katero naj bi posredoval v sodnem sporu z državo, ga postavlja na laž.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 19. 4. 2022, 13:30


Jože Podgoršek
Jože Podgoršek
STA

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek in kandidat stranke NSi za poslanca državnega zbora, ni sam plačal 800 evrov visokega računa za januarski oddih v Bohinju, kot je zadnje dni prepričeval javnost. To je namesto njega naredila kmetijska družba KŽK, ki je že več let v sodnem sporu z državo zaradi kmetijskih zemljišč in je potrebovala ministrovo pomoč pri njegovem urejanju.

To so nam danes priznali v KŽK, ki je bila do nedavnega v lasti kriptomilijonarja Damiana Merlaka. Ta je tudi lastnik hotela Bohinj, v katerem je brezplačno s soprogo dopustoval kmetijski minister. V KŽK zatrjujejo, da Podgoršek v zgodbi ne govori resnice. Še več, od hotela naj bi zahteval, da račun za sobo, ki ga je že poravnal KŽK, stornirajo. To pomeni, da je minister prejel neupravičeno korist oziroma je ravnal v nasprotju s protikorupcijsko zakonodajo, ki funkcionarjem prepoveduje sprejemanje daril.

Na te navedbe se je danes v imenu Podgorška odzvalo ministrstvo, ki "ostro zavrača kakršne koli povezave s KŽK in namigovanji, da je to podjetje urejalo njegovo zasebno bivanje v Hotelu Bohinj. Tako minister zavrača tudi trditve KŽK, ki so bile danes posredovane z njihove strani v javnost". Podgoršek vztraja pri tem, da je račun na podlagi prejete ponudbe hotela poravnal sam in svojimi sredstvi.

"V zvezi s tem še pojasnjujemo, da je bil minister preteklo nedeljo v zvezi z njegovim bivanjem v Hotelu Bohinj žrtev izsiljevanja (kot kaže s strani oseb, povezanih s KŽK). To je nemudoma prijavil kriminalistični policiji in tudi predložil dokaze. Ker je kriminalistična preiskava v teku, je bil minister zaradi interesa preiskave in zaščite postopka s strani policije naprošen, da do nadaljnjega zadeve ne komentira," so dodali na ministrstvu.

Preberite še:
Dopusti ministra Podgorška: kdo je njegova povezava do kriptomilijonarja?

"Minister nikoli ni izrazil želje, da bi račun plačal sam"

Kot smo v petek razkrili na necenzurirano.si, je minister Jože Podgoršek konec januarja letos s soprogo dopustoval v hotelu Bohinj, pri čemer 800 evrov visokega računa ob odhodu ni poravnal. Podgoršek vztraja, da je prišlo do napake in bi mu moral hotel naknadno poslati račun, vendar se to ni zgodilo. Sam pa je nato v obilici obveznosti na plačilo pozabil in da Merlaka sploh ne pozna. Račun iz Bohinja je tako plačal šele pred tednom dni - več kot dva meseca po tistem, ko je tam bival.

Damian Merlak (desno), lastnik hotela Bohinj, in Jure Repanšek (levo), direktor podjetja Alpinia, ki upravlja z njim.
Damian Merlak (desno), lastnik hotela Bohinj, in Jure Repanšek (levo), direktor podjetja Alpinia, ki upravlja z njim.
Žiga Intihar

Toda minister očitno ni govoril resnice. Njegova zgodba je polna lukenj. Našli smo tudi osebo, ki je vezni člen med Merlakom in Podgorškom, slednjemu pa naj bi urejala dopustovanje. To je David Poštrak iz Slovenskih goric, ki velja za tesnega Merlakovega sodelavca in je od jeseni 2015 kot njegova podaljšana roka nadzoroval KŽK. Danes so to potrdili tudi v KŽK.

"Minister Podgoršek je Davidu Poštraku dal vedeti, da si želi preživeti vikend v omenjenem hotelu, in Poštrak mu je uredil rezervacijo. Minister nikoli ni izrazil želje ali namere, da bi stroške bivanja poravnal osebno, to je storil šele štiri mesece kasneje po izbruhu medijske afere in potem, ko je od hotela zahteval, da že plačani račun stornirajo," so pojasnili v KŽK.

"Glede na to, da je bil KŽK v odnosu do ministra v povsem podrejenem položaju in ker je bilo potrebno račun plačati, so nam ga iz hotela posredovali in mi smo ga tudi plačali," so poudarili. "K temu ravnanju nas je dodatno vzpodbudil strah, da ne izgubijo še kakšnega zemljišča. Tako smo v KŽK pokrili stroške za uporabo hotelskih storitev ministra Jožeta Podgorška, pri čemer z vso odgovornostjo trdimo, da v zameno nismo ne zahtevali, ne dobili nobenih njegovih uslug ali privilegijev," so dodali.

/
/
Booking.com

Preberite še:
Minister NSi v hotelu kriptomilijonarja. Kdo vse mu plačuje račune?

Ko se vmeša minister in zamenja direktorico sklada

Spomnimo, KŽK ima že od nekdaj v najemu 630 hektarjev zemljišč na Gorenjskem, ki so v lasti sklada kmetijskih zemljišč. Do težave je prišlo, ker naj bi KŽK del zemljišč brez soglasja oddajal v podzakup kmetom, s čimer je kršil pogodbo. Sklad je zato odpovedal pogodbo, kar bi pomenilo finančni zlom KŽK. Zato so v KŽK leta 2019 vložili tožbo in začasno preprečili odvzem zemljišč.

/
/
Booking.com

/
/
MountVacation

Merlak, ki živi v Dubaju, je vztrajal, da podzakupa državnih zemljišč sploh ni bilo. Kmetje, ki so obdelovali del zemljišč, so trdili nasprotno. Popustili niso niti na skladu kmetijskih zemljišč, sodišče pa bi moralo konec lanskega leta končati s sojenjem in izdati sodbo. Toda vmešal se je Podgoršek. Konec novembra, nekaj tednov pred obravnavo, je sklad ostal brez direktorice Irene Majcen. Vlada jo je zamenjala čez noč, pri čemer so ji očitali nevestno, nepravilno in malomarno delo. Sama je vztrajala, da so jo razrešili zaradi sodnega spora s KŽK. Minister naj bi od Majcnove zahteval, naj se poravna s KŽK, a ga ni poslušala in bila razrešena.

Sodni spor se kljub vsemu ni razpletel po željah KŽK. Neuspešni so bili namreč tudi poskusi Podgorška, da bi se spor končal z izvensodno poravnavo, po kateri bi KŽK obdržal veliko večino zemljišč. Tista, ki jih je dajal v podzakup, pa bi neposredno in mimo javnega razpisa oddali kmetom.

V KŽK medtem vztrajajo, da Podgoršek nikoli ni deloval v njihovo korist. Nasprotno, pomagal naj bi nasprotni strani. "Iz celotnega dogajanja je očitno, da je (Podgoršek, op.p.) lobiral za skupino privilegiranih gorenjskih kmetov, ki si z njegovo pomočjo v zadnjih letih lastijo kmetijska zemljišča, do katerih niso upravičeni," so poudarili.

Preberite še:
Tajne poti denarja za hišni zavod NSi

KŽK: Minister je zagovarjal interese kmetov

Do novembra 2019 je bil lastnik KŽK Damian Merlak, ki je tedaj svoj 100-odstotni lastninski delež prodal BK Agro. Pozneje se je sicer vrnil v lastništvo in prevzel tretjinski delež, ki ga je konec lanskega leta prodal.

"Tudi po prihodu novega lastnika je KŽK še naprej poslovno sodeloval z gospodom Davidom Poštrakom, ki je tesen Merlakov sodelavec, zato so se tudi novi lastniki uprli na njegovo pomoč," so pojasnili v KŽK. Po njihovih besedah je Poštrak zelo dobro seznanjen s celotnim dogajanjem in razmerjem med KŽK in skupino gorenjskih kmetov, "ki so s samoprijavo, organiziranimi napadi in plačanimi medijskimi objavami skušali uničiti KŽK kot edinega resnega konkurenta na Gorenjskem". Zato je po vloženi tožbi na sodišče Poštrak bil deležen številnih pritiskov in tihih groženj, ki so prihajali iz krogov omenjenih gorenjskih kmetov.

Sklad kmetijskih zemljišč je KŽK odpovedal pogodbo za najem 630 hektarjev državnih zemljišč. Zato je KŽK proti skladu vložil tožbo.
Sklad kmetijskih zemljišč je KŽK odpovedal pogodbo za najem 630 hektarjev državnih zemljišč. Zato je KŽK proti skladu vložil tožbo.
KŽK Kmetijstvo

Opozorili so, da "minister Podgoršek nikoli in v ničemer ni vplival na potek spora v našo korist". "V resnici je minister Podgoršek ves čas zagovarjal interese privilegiranih gorenjskih kmetov in lobiral, da bi sklad družbi KŽK odvzel zajeten del zakupljenih zemljišč. Njegovo vztrajanje na tem, da priviligiranim kmetom zagotovi vsaj 250 hektarjev zemljišč, je bil tudi eden glavnih razlogov neuspeha sodne poravnave," so pojasnili v KŽK. "V ta namen je kot minister celo dvakrat zaprosil za mnenje pri državnem odvetništvu z očitnim ciljem, da bi pridobil pravno podlago za to, da zemljišča, odvzeta od KŽK, neposredno in brez razpisa dodeli v zakup priviligiranim kmetom. Odgovor državnega odvetništva je bil po naših informacijah negativen," so dodali.