Afera Podgoršek: po našem razkritju jo preiskuje tožilstvo

Aprila lani smo razkrili, da je račun za dopustovanje tedanjega ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška poravnala družba, ki toži državo. Zdaj je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ugotovila, da gre za sume kaznivega dejanja in primer predala tožilstvu.

Avtor: Primož Cirman
sreda, 31. 5. 2023, 11:28


Jože Podgoršek
Leto dni po našem razkritju, da so mu plačali račun za dopust v Bohinju, je nekdanji minister za kmetijstvo Jože Podgoršek v preiskavi zaradi suma kaznivega dejanja.
STA

Aprila lani, nekaj dni pred parlamentarnimi volitvami, smo na necenzurirano.si razkrili afero tedanjega ministra za kmetijstvo iz vrst NSi Jožeta Podgorška. Ta je namreč januarja lani s soprogo dopustoval v hotelu Bohinj, pri čemer je 800 evrov visok račun za počitnice plačala kmetijska družba KŽK, ki je bila pred tem v lasti kripto milijonarja Damiana Merlaka. V istem času je bila družba KŽK že več let v sodnem sporu z državo zaradi kmetijskih zemljišč, pri njegovem reševanju pa je potrebovala pomoč ministra. 

Podgoršek je več dni zatrjeval, da je pri plačilu računa prišlo do napake, saj da bi mu ga morali poslati naknadno. Toda na laž so ga postavili v družbi KŽK. Podgoršek naj bi od uslužbencev hotela celo zahteval, da stornirajo račun za sobo, ki ga je družba že plačala. Pozneje je zadevo obžaloval. S položaja ministra je odstopil, a je funkcijo opravljal do izteka mandata prejšnje vlade. 

Vse o aferi Podgoršek preberite na:

Dosje: počitnice ministra Podgorška

Že takrat smo zapisali, da je minister ravnal v nasprotju s protikorupcijsko zakonodajo, ki funkcionarjem prepoveduje sprejemanje daril, saj je prejel neupravičeno korist. To je v poznejšem postopku potrdila tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), je danes poročala spletna stran 24ur.com. Ugotovila je, da iz zadeve izhajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja, zato prijave v delu, ki se nanaša na sprejemanje daril, ni sprejela v nadaljnjo obravnavo, pač pa jo je odstopila v pristojno reševanje tožilstvu.

Pozneje smo na našem portalu razkrili, da se je Podgoršek z družbo KŽK dogovarjal tudi o nakupu skoraj sto let stare nepremičnine v Srednji vasi pri Kamniku. Želel jo je prodati po visoki ceni, za več kot 200.000 evrov. Hišo je leto dni pred tem podedovala Podgorškova soproga in je nujno potrebna obnove. Do dogovora med ministrom in KŽK na koncu sicer ni prišlo. Toda vse to je potrjevalo informacije, da je bil Podgoršek več mesecev v rednih stikih s predstavniki KŽK. 

Več o aferi Podgoršek preberite na:

Korupcija ministra: račun za hotel je plačalo podjetje, ki toži državo
Objavljamo račun, ki so ga za Podgorška plačali Merlakovi