Minister Aleš Hojs odstopil zaradi preiskav

Aleš Hojs je odstopil s položaja ministra za notranje zadeve. Premier Janez Janša je njegov odstop že sprejel.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 30. 6. 2020, 12:00


aleš-hojs
Aleš Hojs
STA

"Pooblastila mi ne dovoljujejo vmešavanja v delo policije ali NPU. Današnje preiskave so politično motivirano delo. Sprejemam politično odgovornost. Zato sem predsedniku vlade podal predlog za odstop s položaja ministra za notranje zadeve," je odstop komentiral Hojs.

Iz njegovih besedah lahko sklepamo, da je politični vrh želel ustaviti preiskavo poslov nabave zaščitne opreme, ki se je začela še v času, ko je Nacionalni preiskovalni urad vodil Darko Muženič.

Prvič v zgodovini samostojne Slovenije smo priča, da predsednik vlade sprejme odstop ministra zaradi konkretne policijske preiskave. 

S položaja je odstopil tudi generalni direktor policije Anton Travner.

Mediji, ki jih obvladuje stranka SDS, želijo že dva dni preusmeriti pozornost z današnjih preiskav, tako da jo poskušajo označiti kot zaroto globoke države. Naj opozorimo, da preiskave ne potekajo na podlagi ovadbe tednika Mladina. Napačne so tudi njihove informacije, da so bili novinarji komercialne televizije Pop TV včeraj pred domom ministra Počivalška.

Anton Travner je odstopil s položaja generalnega direktorja policije.
Anton Travner je odstopil s položaja generalnega direktorja policije.
DZ/Matija Sušnik

Informacijo o današnjih preiskavah so z namenom njihove diskreditacije posredovali tabloidu Škandal24, ki je v lasti SDS in več madžarskih podjetij. Škandal24 je namreč že sinoči objavil napoved današnjega dogajanja z natančno navedbo nekaterih podatkov iz zahteve za hišno preiskavo.

Takšno sprevračanje pozornosti gre pripisati temu, da so v zgodbe o zaščitni opremi vpleteni nekateri posamezniki z vrha SDS, o čemer smo v zadnjih tednih obširno poročali na necenzurirano.si.

Preberite še:

Darko Muženič (še) ni uspel. Novi šef NPU je lahko imenovan

Kaj je cilj Janše po ekspresnem prevzemu represije?

Mandat Aleša Hojsa: od sledenja telefonom do Thompsona

Hojsov mandat je sicer zaznamovalo več afer:

1. Že na prvi seji je vlada na njegov predlog zamenjala direktorico policije Tatjano Bobnar, od katere so poslanci SDS pred tem želeli izvedeti podatke o preiskavi financiranja stranke.

2. V prvi polovici aprila se je s položaja zaradi vožnje pod vplivom alkohola moral posloviti njegov državni sekretar Franc Breznik. Hojs je ves čas zatrjeval, da je za dogodek izvedel šele po objavi na POP TV.

3. Javno je pritiskal na ustavno sodišče, ki je pozneje zadržalo del odloka o omejitvi gibanja. Sam je v času, ko je veljala omejitev gibanja na občine, obiskal počitniško hišo v Beli Krajini. Branil se je, da je šel pomagat tašči pri delih.

4. V prvi paket »proti korona« ukrepov je vlada na Hojsov predlog vnesla predlog novih policijskih pooblastil, ki bi omogočala vstope v stanovanja in sledenje telefonom brez sodne odredbe. Informacijska pooblaščenka je v tem videla poizkus vzpostavitve policijske države.

5. Po prvih protestih je Hojs policijo pozval, naj za "prepoznavanje sodelujočih na protestnih shodih uporabi vse javno objavljene slike iz medijev in socialnih omrežij". V tem primeru bi policija obravnavala kot storilce kaznivih dejanj in ne prekrškov, pri čemer bi lahko šlo za "resen poseg v človekove pravice". 

6. Na videokonferenci ministrov za notranje zadeve EU, ki so razpravljali o varnostni situaciji v Evropi, sodelujoče "informiral tudi o boju medijev in levega političnega pola proti vladi, ki uspešno omejuje epidemijo". Za to ni imel podlage v nobenem sklepu vlade ali državnega zbora, ki določa politiko na področju notranjih zadev.

7. Hojsevo ministrstvo je razveljavilo odločbo mariborske upravne enote o prepovedi koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona, ki ne skriva simpatij do ustaškega režima. Zaradi tega je zahtevo za interpelacijo proti njemu vložila opozicijska SD.