Milan Krek išče pot do opozicije

Politični manevri direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje za čas po volitvah.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 9. 9. 2021, 05:55


milan krek
Milan Krek se boji, da se bo takoj po odhodu aktualne vlade moral posloviti od položaja direktorja NIJZ.
STA

Pol leta pred državnozborskimi volitvami je direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek očitno začel razmišljati o lastni karierni prihodnosti. 

Po naših informacijah namreč Krek, ki ga je vlada Janeza Janše na položaj imenovala aprila lani, v zadnjih tednih intenzivno išče stike do posameznih voditeljev opozicije. Tako naj bi si že nekaj časa prizadeval ločeno sestati s predsednico Socialnih demokratov (SD) Tanjo Fajon. V tej stranki so zanikali, da bi se Fajonova kadarkoli srečala s Krekom. Toda več virov nam je potrdilo, da jo Krek tekoče obvešča o dogajanju v zvezi z epidemijo in ji pošilja različna gradiva. Pri tem se sklicuje tudi na svoje poreklo, saj naj bi vidnim predstavnikom SD razlagal, da prihaja iz "partizanske družine" in da nikoli ni bil simpatizer aktualne vlade. 

Še leto dni nazaj je bil odnos Kreka do Fajonove precej bolj odklonilen. Oktobra lani je Fajonova vlado pozvala, naj resno razmisli o zamenjavi Milana Kreka z "osebo, ki bo povrnila strokovno avtoriteto te ključne institucije". Opozarjala je na "zaskrbljujoče informacije o razmerah v NIJZ" in nujnost, da se stroki vrne glas pri upravljanju krize". Krek ji je takrat odgovoril, da "s svojimi sodelavci dela v skladu z javno zdravstveno medicinsko stroko". "Z ljudmi komuniciram na način, da bi razumeli, da gre za resno pandemijo, ki ima lahko resne posledice za celo državo in posameznika. Zato ocena Fajonove kaže na njen način razmišljanja, ki je vzet iz preteklosti, ker ona mojega strokovnega dela pač ne more ocenjevati," se je odzval Krek. 

Milan Krek intenzivno išče pot do posameznih voditeljev opozicije, predvsem do Tanje Fajon.
Milan Krek intenzivno išče pot do posameznih voditeljev opozicije, predvsem do Tanje Fajon.
STA

Preberite še:
Obvezno cepljenje bi sprožilo upor #intervju

Šarec bi Kreka čimprej zamenjal

Takrat je Krek SD očital, da "je bila v vladi, ki je NIJZ odvzela velik del proračunskih sredstev".

Toda v zadnjih mesecih, ko je SD v javnomnenjskih anketah prevzela vodstvo na levi sredini, Krek pri Fajonovi išče podporo za to, da bi na položaju direktorja NIJZ ostal tudi po morebitni zamenjavi oblasti. Na Kreka namreč tudi v četrtem valu epidemije letijo številne kritike zaradi njenega vodenja.

Medtem ko sam poudarja pomen cepljenja, vanj do poletja ni uspel prepričati skoraj polovice zaposlenih na NIJZ. Informacijsko pooblaščenko je obtožil, da je odgovorna za zastoj pri uveljavitvi aplikacije za cepljenje. Protivladne protestnike je pozival, naj "prevzamejo odgovornost, če se bo komurkoli kaj zgodilo", saj "se covid-19 s kričanjem še bolj širi". Nato je sredi julija Krek prebivalce Slovenije pozval, naj se do 15. avgusta vrnejo z dopusta v tujini. To je številne začudilo, saj lani, ko je Krek ljudi prav tako nagovarjal k prihodu domov, še ni bilo cepiv proti covid-19. Čeprav je bilo do zdaj polno cepljenih več kot 920.000 prebivalcev Slovenije, je Krek pred mesecem dni napovedal ponovno zaprtje države, "če ne bo drugega izhoda". 

Vsaj do zdaj je bilo jasno, da je Krek po morebitni zamenjavi oblasti eden prvih v vrsti za zamenjavo. Najglasneje so do njega kritični v LMŠ. "Do nas ni prišel. Če bi, bi se mu zahvalili za sodelovanje, saj je naše stališče, da ga je treba čimprej zamenjati," je na vprašanje, ali so v stikih s Krekom, odgovoril predsednik stranke Marjan Šarec. V Levici in Stranki Alenke Bratušek so Kreka k odstopu pozivali že lani, ko se je eni od novinarskih konferenc izkazalo, da celo sam ni poznal navodil NIJZ glede nošenja mask in uporabe drugih zaščitnih ukrepov. 

Predsednik LMŠ Marjan Šarec bi takoj zamenjal Milana Kreka.
Predsednik LMŠ Marjan Šarec bi takoj zamenjal Milana Kreka.
STA

Preberite še:
Poklukar spoznal lastno zmoto: PCT za obisk zdravnika je napaka

Kam je izginil Jelko Kacin? 

Kreku politično manevriranje otežujejo tudi vse bolj ohlajeni odnosi med najbolj znanimi obrazi vladnega boja proti epidemiji. Že od začetka četrtega vala epidemije tako na vladnih novinarskih konferencah ni več mogoče zaslediti Jelka Kacina, državnega sekretarja v Janševem kabinetu, ki je zadolžen za koordinacijo cepljenja. Vse bolj se jih izogiba tudi vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović, nekdanja vodja vladne strokovne skupine za covid-19, ki od februarja vodi zdravniško zbornico.

Tudi zaradi tega naj bi se Krek v zadnjih tednih odločil manj pojavljati v javnosti. To se je spremenilo šele po tem, ko smo v soboto na necenzurirano.si objavili intervju z Ivanom Erženom, Krekovim predhodnikom na čelu NIJZ, ki je bil zelo kritičen do vodenja epidemije. Takoj zatem je Krek na nekem spletnem portalu, ki ga merilniki branosti sploh ne zaznavajo, objavil daljše besedilo, v katerem je poudaril, da so imeli epidemiologi pred njegovim prihodom na NIJZ v rokah le svinčnik in papir v času svetovne digitalizacije. Na več mestih je obračunal tudi z Erženom, ki je v intervjuju opozoril na številne napake v času Krekovega mandata . Posebej je poudaril, da epidemije v Sloveniji ne vodijo epidemiologi, ki so za to najbolj usposobljeni, ampak infektologi, ki se ukvarjajo z zdravljenji nalezljivih bolezni pri posameznikih, a veščin za obvladovanje epidemije nimajo. 

Po informacijah več virov naj bi se Krek v zadnjih tednih večinoma zadrževal v prostorih NIJZ in redko hodil na uradne dogodke. Tudi zaradi incidenta, do katerega naj bi nedavno prišlo na Trubarjevi v Ljubljani blizu sedeža NIJZ, kjer naj bi Kreka oštela ena od mimoidočih. Od takrat naj bi zunaj prostorov NIJZ pri sebi nosil hladno orožje. Tudi sicer naj bi Kreka pogosto spremljal šofer oziroma varnostnik.

Preberite še:
Kdo služi milijone s hitrimi testi

Poklukar: Krek se trudi po najboljših močeh

V času vodenja epidemije je sicer Krek "zaslovel" s številnimi ponesrečenimi izjavami in javnimi nastopi, zaradi česar ga je vlada vsake toliko časa umikala iz javnosti. Med lanskim prvim valom epidemije je dajal katastrofične napovedi o 90.000 mrtvih, svaril pred kresovanji in "prvomajskimi žuri, ki lahko privedejo do katastrofe". Dajal je nasprotujoče izjave o nošenju mask in pred začetkom drugega vala RTV Slovenija očital, da ne bi smela snemati gala prireditve Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), na kateri so bili vsi udeleženci brez mask. 

Nihče ne ve, kam je izginil Jelko Kacin, državni sekretar, zadolžen za koordinacijo cepljenja.
Nihče ne ve, kam je izginil Jelko Kacin, državni sekretar, zadolžen za koordinacijo cepljenja.
STA

Oktobra, ko se je epidemija razmahnila, je brez zaščitne maske na bencinskem servisu točil gorivo, kar je pripisal lastni utrujenosti. Februarja je razlagal, da "število okuženih v zadnjih tednih sicer pada, a je opazna tudi rast". 

Pod Krekom je vladno strokovno skupino za covid-19 dvakrat zapustil prvi epidemiolog NIJZ Mario Fafangel. Krek ga nikoli ni javno zaščitil. Nazadnje je to priložnost izpustil maja, ko je z njim javno obračunal Kacin. NIJZ je bil pri projektu cepljenja sprva zadolžen za distribucijo in logistiko cepiv. Nato je moral pod Kacinovim pritiskom celotno logistiko prenesti na podjetje Salus. Krek je molčal tudi, ko je Kacin sredi maja razglasil, da NIJZ zaganja kampanjo za promocijo cepljenja, čeprav ta teče že več mesecev. 

"Jaz verjamem, da se trudi po najboljših močeh. Vem tudi, da so tudi pred njim ostali direktorji skušali po svojih najboljših močeh upravljati NIJZ na način, da bi bil tudi pripravljen na take izzive, kot je epidemija, med njimi je bil tudi Eržen," je včeraj minister za zdravje Janez Poklukar odgovoril na vprašanje, ali Krek po njegovem dobro opravlja svoje delo. "Bi lahko epidemijo na mojem mestu nekdo peljal bolje? Ali pa na mestu gospoda Kreka? Vsaj za ta čas tega ne bomo nikoli izvedeli. Verjetno pa bodo imeli tudi drugi za nami priložnosti in bodo lahko še nadgrajevali sistem," je dodal Poklukar.