Poklukar spoznal lastno zmoto: PCT za obisk zdravnika je napaka

Pol milijona prebivalcev Slovenije bi moralo po novem plačevati za obisk zdravnika.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 8. 9. 2021, 10:50


janez poklukar
Na ministrstvu za zdravje pod vodstvom Janeza Poklukarja naj bi že v kratkem spremenili sporni odlok in odpravili PCT pogoj za obisk pri zdravniku.
STA

Nov odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenosti in testiranja (PCT) za zajezitev okužb, ki je začel veljati v ponedeljek, hudo posega v pravice pacientov, zagotovljene z zakonom.

Tudi za obisk pri zdravniku je namreč od tega tedna pogojeno z izkazovanjem PCT. Zakon, ki ureja pravice pacientov, določa, da mora biti vsem pacientom zagotovljen enakopraven dostop do zdravstvene obravnave in preventivnih storitev. V zadnjih dneh naj bi zato tudi iz zdravstvenih vrst prišla številna opozorila, da odlok še dodatno zmanjšuje dostopnost do zdravstva.

Nekatere ljudi bi lahko tudi odvrnil od obiska zdravnika, sploh ob dejstvu, da morajo za hitri test plačati 12 evrov. Zakon o pacientovih pravicah predvideva tudi, da je potrebno kriti stroške zdravstvenih storitev pacientom, ki jih zaradi slabega socialnega položaja ne morejo plačati. In prav na najbolj socialno šibke, ki jim večkrat tedensko plačevanje hitrih testov lahko povzroči hude socialne stiske, so pisci pozabili. Postavili so jih v položaj, ko lahko brez pogoja PCT obiščejo živilsko trgovino, lekarno, banko in državno upravo, ne pa tudi zdravnika. Prav tako iz odloka ni natančno jasno, ali mora PCT pogoj izpolnjevati tudi odrasla oseba, ki otroka pelje k pediatru. 

V Sloveniji je še vedno 240.000 ljudi, starejših od 55 let, ki še niso cepljeni ali pa so prejeli le en odmerek. Od tega je kar 25.000 starejših od 80 let. Odlok je spisalo ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Janez Poklukar. Na Zdravniški zbornici Slovenije, ki jo vodi Bojana Beović, so ocenili, da je "pogoj PCT obvezen za vse paciente, ki želijo dostopati do zdravstvenih storitev, in druge osebe, ki so udeležene oziroma prisotne pri izvajanju zdravstvene dejavnosti".

Toda več članov vladne strokovne skupine za Covid-19, ki jo vodi Mateja Logar, naj bi v zadnjih dneh opozorilo, da bi morali odlok v več delih spremeniti. Predvsem v delu, ki pogoj PCT predpisuje za obisk pri zdravniku, saj je v zdravstvenih ustanovah že od začetka epidemije vzpostavljena triaža. To pomeni, da mora pacient ob obisku izpolniti vprašalnik o preverjanju zdravstvenega stanja v zadnjih 14 dneh, med drugim pa mu izmerijo tudi temperaturo. Po naših informacijah Beovićeve na ponedeljkovi seji, kjer je skupina dajala kritične pripombe na odlok, ni bilo. 

V prvem in drugem valu epidemije so zdravstvene ustanove praktično zaprle svoja vrata, številne programe pa izvajale v omejenem obsegu ali celo začasno zaustavile. Tudi zato je nova omejitev obiska pri zdravniku doživela buren odziv javnosti.
V prvem in drugem valu epidemije so zdravstvene ustanove praktično zaprle svoja vrata, številne programe pa izvajale v omejenem obsegu ali celo začasno zaustavile. Tudi zato je nova omejitev obiska pri zdravniku doživela buren odziv javnosti.
Twitter

Poklukar že napovedal spremembo odloka

Na ministrstvu naj bi zato odlok takoj po objavi začeli spreminjati. Ali naj bi odpravili PCT pogoj za obisk pri zdravniku, kar nam je danes potrdilo več virov, za zdaj ni jasno. Na odgovore ministrstva še čakamo. Da bo prišlo do popravka odloka, je včeraj na skupščini združenja zdravstvenih zavodov napovedal tudi njegov predsednik Marjan Pintar.

Slabša dostopnost do zdravstvenih storitev je ena najtežjih posledic epidemije. V prvem in drugem valu epidemije so zdravstvene ustanove praktično zaprle svoja vrata, številne programe pa izvajale v omejenem obsegu ali celo začasno zaustavile. Dostop je otežil tudi nov režim naročanja pri zdravnikih in povečane obravnave prek telefona. Prihajajo opozorila, da je skoraj tretjina bolnikov z rakom s procesom zdravljenja začela šele v četrtem stadiju bolezni, ne pa v drugem, kar se je lahko izkazalo za usodno. 

Kljub temu odlok, ki pogoj PCT predpisuje za obisk pri zdravniku, očitno ni prednostna tema odgovornih za vprašanja pacientovih pravic in etike. "Z etičnega vidika je potrebno narediti vse, kar se da, da se dostop do zdravstvenih storitev omogoči vsem pod enakimi pogoji," je poudaril predsednik komisije za medicinsko etiko Božidar Voljč. A v isti sapi dodal, da v času epidemije veljajo druga pravila. "Vsem je omogočeno, da izpolnijo pogoj PCT. Če niso cepljeni, se lahko testirajo in obiščejo zdravnika, če hočejo," je dodal.