Policija v lov za Nemci iz Adrie Airways

Kriminalisti na sedežu Adrie Airways, ki so jo nemški lastniki finančno izčrpali in poslali v stečaju.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 4. 6. 2020, 12:38


Na sedežu Adrie Airways na Brniku potekajo hišne preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) zaradi sumov zlorabe položaja. Osumljena sta dva tuja državljana, neuradno tudi nekdanji glavni izvršni direktor Adrie Holger Kowarsch.

Policija je pojasnila, da preiskujejo sume zlorabe položaja. Katere posle natančno, ni pojasnila. V preteklosti smo v seriji prispevkov razkrivali sistematično izčrpavanje Adrie. To je potekalo na več načinov, tudi preko milijonskih svetovalnih pogodb. Po naših informacijah je sklad 4K Invest kmalu po prevzemu slovenskega letalskega prevoznika v letu 2016 z njim sklenil več svetovalnih pogodb. Te so lastniku prinesle najmanj štiri milijone evrov, ki jih je Adria plačala na račun nemškega podjetja 4K Invest International.

Preiskovanje spornih poslov bo brez dvoma oteženo, saj je imela Adria zapleteno lastniško strukturo, transakcije pa so potekale prek več držav

Podjetja, prek katerih je nemška skupina 4K Invest obvladovala Adrio, namreč ugašajo drugo za drugim. V omrežju skupine 4K Invest ni več mogoče najti nekaterih posameznikov, ki so imeli pomembno vlogo pri nakupu in upravljanju Adrie. Spletna stran 4K Invest ne deluje več. Tudi na telefonski številki podjetij iz skupine ni mogoče priklicati nikogar.

Preberite še:

Za drobiž kupili Adrio, jo potopili in izginili

Investicijski sklad 4K Invest, ki naj bi imel za sabo več kot 20 let izkušenj in skoraj 200 uspešnih primerov prestrukturiranja podjetij, je tako zgolj v nekaj tednih dobesedno izginil iz poslovnih registrov več držav. Vse sledi o dejavnosti skupine 4K Invest in povezanih podjetij so zbrisane s svetovnega spleta.

Nemški lastniki z novimi posli v Južni Ameriki

Po domnevno spornih poslih bodo brskali tudi posebni revizorji. Stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik je namreč naročil izredno revizijo preteklega poslovanja družbe, pri čemer bodo preverjali predvsem morebitno odškodninsko odgovornost nekdanjega vodstva, torej glavnega izvršnega direktorja Holgerja Kowarscha.

Na pogorišču nemškega sklada 4K Invest, ki je finančno izčrpaval in na koncu potopil Adrio Airways, so sicer čez noč nastala nova podjetja.

Ko smo si v Sloveniji belili glavo, kako rešiti Adrio Airways pred bankrotom in ohraniti povezanost s svetom, so njeni nemški lastniki na drugi strani sveta v polnem zanosu delali na novih dobičkonosnih projektih. Našli smo najmanj dva projekta, kjer bi utegnili končati tudi milijoni iz Adrie.