Na lov za spornimi posli Nemcev v Adrii Airways

Kateri posli so Adrio Airways pripeljali do bankrota, bodo preverjali s posebno revizijo. Ta utegne razkriti morebitno oškodovanje družbe in sume kaznivih dejanj. Stečajni upravitelj bi imel v tem primeru tudi možnost izpodbijanja spornih poslov.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 2. 3. 2020, 18:00


Adria Airways
Medtem ko bodo revizorji preverjali posle propadle Adrie Airways, so za nekdanjimi nemškimi lastniki že izginile vse sledi.
STA

Na pogorišču našega nacionalnega letalskega prevoznika, za katerim je ostalo več deset milijonov evrov dolgov do dobaviteljev, lizinških družb, letališč, zaposlenih in drugih upnikov, bodo brskali posebni revizorji.

Stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik je namreč pred podpisom pogodbe o izredni reviziji preteklega poslovanja družbe, pri čemer bodo preverjali predvsem morebitno odškodninsko odgovornost nekdanjega vodstva, torej glavnega izvršnega direktorja Holgerja Kowarscha.

Pod drobnogledom bodo nekateri izbrani posli pred stečajem Adrie Airways, poleg tega pa bodo pregledovali tudi morebitna izpodbojna dejanja, s katerimi bi bila oškodovana stečajna masa Adrie.

Pustatičnik se je s povpraševanjem obrnil na večje revizijske hiše in dobil tri ponudbe. Od koga natančno, ni razkril. Le to, da gre za mednarodno priznane revizorje. Od tega je izbrani najugodnejši ponudnik za prvo fazo pregleda - izdelavo seznama spornih poslov - ponudil ceno nekaj manj kot 20.000 evrov. Z oddajo posla je tudi že soglašalo sodišče.

V naslednji fazi pa bi naredili še podrobnejši pregled ugotovljenih poslov in pripravo forenzičnega poročila, ki bi bila podlaga za odškodninske tožbe.

V skladu 4K Invest ni več tudi Holgerja Kowarscha, zadnjega glavnega izvršnega direktorja Adrie.
V skladu 4K Invest ni več tudi Holgerja Kowarscha, zadnjega glavnega izvršnega direktorja Adrie.
Adria Airways

Za drobiž kupili Adrio, jo potopili in izginili

Medtem so za nekdanjimi nemškimi lastniki propadle Adrie Airways že izginile vse sledi.

Podjetja, prek katerih je nemška skupina 4K Invest obvladovala Adrio, so še pred njenim stečajem ugasnila drugo za drugim. V omrežju 4K Invest ni več mogoče najti nekaterih posameznikov, ki so imeli pomembno vlogo pri nakupu in upravljanju Adrie. Spletna stran 4K Invest ne deluje več.

Investicijski sklad 4K Invest, ki naj bi imel za sabo več kot 20 let izkušenj in skoraj 200 uspešnih primerov prestrukturiranja podjetij, je tik pred propadom Adrie dobesedno izginil iz poslovnih registrov več držav. Vse sledi o dejavnosti skupine 4K Invest in povezanih podjetij so zbrisane s svetovnega spleta.

Vse to otežuje delo stečajnega upravitelja in organov pregona, ki iščejo dokumente in podatke o milijonskih nakazilih v davčne oaze in druge države ter sledi za premoženjem, s katerimi bi poplačali dolgove Adrie do upnikov.

Že zdaj je jasno, da je 4K Invest za sabo pustil pogorišče in prikrajšal davkoplačevalce v najmanj treh evropskih državah: v Švici, Estoniji in Sloveniji.

Adrio Airways je bila v lasti verige podjetij, ki domujejo v poštnih nabiralnikih, njihova edina vloga pa je davčna optimizacija in prikrivanje sledi za resničnimi lastniki.
Adrio Airways je bila v lasti verige podjetij, ki domujejo v poštnih nabiralnikih, njihova edina vloga pa je davčna optimizacija in prikrivanje sledi za resničnimi lastniki.
/

Milijonski svetovalni posli

Četudi bi stečajni upravitelj vložil tožbo proti nemškemu podjetju AA International Holding, uradnemu lastniku Adrie, bi denar terjal od praznega podjetja. Nemško podjetje je namreč v postopku likvidacije.

Enaka je zgodba s podjetjem 4K Invest International, krovnim podjetjem skupine, na katerega so se iz Adrie stekala večmilijonska sredstva. Po naših informacijah je nemško podjetje kmalu po prevzemu z Adrio sklenilo več svetovalnih pogodb. Te so mu prinesle najmanj štiri milijone evrov.

Za kakšne svetovalne storitve je šlo, še vedno ni znano. Po naših podatkih pa v ta plačila niso zajete plače vodilnih v Adrii, ki so dodatno bremenili poslovanje družbe − tudi v času, ko je ta ustvarjala rekordno slabe rezultate. Podatkov o teh nakazilih Nemci več let niso razkrivali v letnih poročilih Adrie.

Preberite še:

Za drobiž kupili Adrio, jo potopili in izginili

Državo prosijo za denar, iz Adrie pa črpajo milijone

Kdo so oligarhi, ki Adrio peljejo v prepad