Kdo bo zaslužil s prodajo hišne banke kmetov

Kdo so ljudje iz zakulisja napovedane prodaje Deželne banke Slovenije? Kaj je pred petimi leti podpisal kmetijski tajkun Peter Vrisk? In kdo je znani poslovnež, ki naj bi bil vpleten v posel?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 3. 5. 2023, 05:55


borut florjancic bobo
Zadružna zveza Slovenije, ki jo vodi Borut Florjančič (na fotografiji), namerava prodati svoj delež v Deželni banki Slovenije. Toda del zadružnikov temu vse glasneje nasprotuje.
Bobo

Med slovenskimi kmeti se širi nezadovoljstvo. Ne le zaradi okoljskih zahtev iz Bruslja, ki jim otežujejo obdelavo kmetijskih površin, ampak skorajšnje prodaje Deželne banke Slovenije (DBS), ki jo mnogi še danes vidijo kot hišno banko kmetov.

Člani Zadružne zveze Slovenije, ki skupaj z zadrugami obvladuje največji, 30-odstotni lastniški delež DBS, so namreč na izredni skupščini pred prvomajskimi prazniki prižgali zeleno luč njegovi prodaji. To pomeni, da bo potencialnemu kupci že kmalu na voljo več kot 75 odstotkov DBS. Že pred tem sta se namreč delnice banke odločila prodati še dva velika lastnika: Skupina Prva Alenke Žnidaršič Kranjc in finančna družba KD Group. 

Vsi skupaj želijo od prodaje banke dobiti najmanj 77 milijonov evrov kupnine. Za zdaj se za nakup DBS zanimata dva ponudnika: avstrijska Sparkasse in Gorenjska banka, ki je v lasti srbskega tajkuna Miodraga Kostića.

Toda več zadružnikov prodaji nasprotuje. Poudarjajo, da gre za "srebrnino naših prednikov", ki "nosi zlata jajca", in da večina zadrug ob vabilu na skupščino sploh ni prejela gradiva za odločanje. S prstom kažejo na poslovneža Igorja Jurija Pogačarja, ki naj bi imel pomembno vlogo pri prodaji. Svojo veliko priložnost za vrnitev na vrh Zadružne zveze pa je začutil tudi njen nekdanji dolgoletni predsednik Peter Vrisk, sicer eden glavnih odgovornih za to, da je DBS danes naprodaj.

Peter Vrisk (na fotografiji) opozarja pred prodajo Deželne banke Slovenije. Toda prav on je eden glavnih odgovornih za to, da je banka danes naprodaj.
Peter Vrisk (na fotografiji) opozarja pred prodajo Deželne banke Slovenije. Toda prav on je eden glavnih odgovornih za to, da je banka danes naprodaj.
STA

Preberite še:
Ere Petra Vriska je konec

Kako so zadružniki izgubili banko  

DBS je ena od najmanjših slovenskih bank. Ima 76 poslovalnic, od osamosvojitve naprej pa velja za finančni steber kmetijstva in podeželja. Kmetom in podjetjem, ki delujejo v kmetijsko-predelovalni dejavnosti, je omogočala cenejše kredite in druge bančne storitve.

Do leta 2017 je bila večina delnic banke v rokah Zadružne zveze, ki jo je vodil Vrisk, in njene Kapitalske zadruge. Toda takrat je zveza zašla v težave. Zapadlo ji je namreč 10 milijonov evrov posojila, najetega pri banki BKS, ki ga ni mogla poplačati. Zadružni zvezi je zato grozilo, da bo ostala brez lastniškega deleža v Deželni banki Slovenije, s čimer bi Vrisk izgubil tudi velik del vpliva v finančno-lastniški verigi, ki jo je spletel okrog zveze.

Vrisk se je zato na pomoč obrnil na Alenko Žnidaršič Kranjc. Leta 2018 je njena Skupina Prva od zadružnikov odkupila 25 odstotkov delnic DBS, za kar je po neuradnih podatkih plačala deset milijonov evrov. Kmalu zatem se je začel boj za prevlado v banki. Na eni strani je bil Peter Vrisk kot predsednik nadzornega sveta, na drugi pa Alenka Žnidaršič Kranjc kot svetovalka vodstvu, a dejansko predsednica uprave v senci. Sporno kadrovanje in domnevno škodljive posle je presekala šele Banka Slovenije: Vriska je s postopki prisilila k odstop, Žnidaršič-Kranjčevi pa ni izdala dovoljenja za položaj članice uprave.

Alenki Žnidaršič Kranjc je uspel dober posel. Naložba v Deželno banko Slovenije ji bo prinesla nekajkrat več denarja, kot ga je vanjo vložila.
Alenki Žnidaršič Kranjc je uspel dober posel. Naložba v Deželno banko Slovenije ji bo prinesla nekajkrat več denarja, kot ga je vanjo vložila.
STA

Preberite še:
Kako je DBS postala hišna banka Alenke Žnidaršič Kranjc

Skrita klavzula, ki jo je podpisal Peter Vrisk

Šele pred kratkim je prišlo na dan, kaj je Vrisk podpisal leta 2018. V pogodbi o prodaji je namreč tudi posebna klavzula, ki Alenki Žnidaršič Kranjc omogoča, da po preteku petih let zahteva skupno prodajo delnic DBS. Ta rok se je iztekel marca letos. "Omenjena klavzula ni nič posebnega in je običajna pri tovrstnih poslih. Določa pa, da če se Kapitalska zadruga ne bi pridružila prodaji, bi sankcija za to znašala milijon in pol evrov," je Vrisk pred dnevi pojasnil za Večer. Za komentar prejšnji teden ni bil dosegljiv.

Prav ta klavzula naj bi bila zdaj tudi glavni argument aktualnega predsednika upravnega odbora Zadružne zveze Boruta Florjančiča, zakaj so se pridružili skupni prodaji. Člane naj bi opozarjali, da bodo morali, če želijo obdržati banko, prinesti denar, saj ga zveza nima.

Toda to po naših podatkih ni res. Denar bi namreč lahko zadružniki dobili od DBS. Ta je v minulem letu ustvarila več kot osem milijonov evrov dobička pred obdavčitvijo in dosegla kar 11,2-odstotni donos na kapital. Bilančna vsota je bila višja za tri odstotke in je znašala 1,19 milijarde evrov. Konec lanskega leta je imela kar za 77 milijonov evrov kapitala. Bistvo: če bi DBS letos in prihodnje leto izplačala dovolj visoke dividende, bi lahko Zadružna zveza brez težav poravnala 1,5-milijonsko odškodnino, ki jo mora po pogodbi iz leta 2018 plačati Alenki Žnidaršič Kranjc. Po tem plačilu bi ostala lastnica banke. 

Prevzem Deželne banke Slovenije je za konkurente ena zadnjih priložnosti za povečanje tržnega deleža.
Prevzem Deželne banke Slovenije je za konkurente ena zadnjih priložnosti za povečanje tržnega deleža.
sta

Preberite še:
Vplivni poslovnež se je rešil 12 milijonov evrov dolgov

Kdo si želi prodaje? Pogačar pravi, da z njo nima nič.

V čem je torej težava? Zakaj se je Zadružna zveza kljub temu odločila prodati delež v banki?

Več virov nas je v zadnjih tednih opozorilo na pritiske na sedanje vodstvo zveze. Pri tem so poudarjali vlogo Igorja Jurija Pogačarja kot nekakšnega posrednika pri prodaji DBS, kar sam sicer zanika. "V zvezi s prodajo DBS ne delam za nikogar ne na strani prodajalcev ne na strani kupcev," nam je dejal. 

Toda Pogačar je že več let eden glavnih slovenskih lobistov in operativcev Miodraga Kostića, ki je prevzel tudi Gorenjsko banko, torej enega od interesentov za nakup DBS. Tesno naj bi bil povezan s Tevžem Tavčarjem, direktorjem Kmečkega glasa, ki je v lasti Zadružne zveze in je eden od manjših lastnikov DBS. Pred leti je bil Tavčar direktor cerkniškega gradbenega podjetja Gradišče, ko je to izdatno financiralo svojega lastnika, družbo Ram Invest, ki jo je vodil Pogačar. 

Igor Jurij Pogačar
Igor Jurij Pogačar
Bobo

Zdaj naj bi imel Tavčar velik vpliv na predsednika Zadružne zveze Florjančiča. Na vprašanja o okoliščinah prodaje in Pogačarjevi vlogi pri tem, Florjančič v petek ni želel odgovarjati. "Sem na dopustu," nam je sporočil. 

Kdo je Igor Jurij Pogačar  

Igor Jurij Pogačar, nekdanji lastnik propadle nepremičinske družbe Ram Invest, je še dobro desetletje nazaj veljal za poslovneža s prijateljskimi zvezami pri nekaterih vidnih predstavnikih gospodarske in politične elite, zlasti iz omrežja nekdanje LDS.

V širši javnosti je postal znan ob izbruhu afere Dimičeva, ko je ministrstvo za notranje zadeve vodila njegova prijateljica Katarina Kresal. Do takrat je namreč Ram Invest oddajal prostore Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) v zgradbi, za katero je plačeval cenejši lizing takratnemu Hypo Leasingu. Po sestopu vlade Boruta Pahorja je šla njegova poslovna pot navzdol. Ram Invest je zaradi krize bankrotiral, Pogačar pa je razglasil osebni stečaj. Še pred tem je svoje luksuzne nepremičnine in drugo premoženje prenesel na sorodnike in znance.