Vplivni poslovnež se je rešil 12 milijonov evrov dolgov

Kako nam je Igor Jurij Pogačar, nekoč eden najbogatejših Slovencev, znova pokazal, kaj vse je narobe pri osebnih stečajih.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 31. 8. 2020, 05:55


Jurij Igor Pogačar
Odpis milijonskih dolgov je uspel še enemu vplivnemu slovenskemu poslovnežu
Arhiv

Nepremičninski poslovnež Igor Jurij Pogačar, ki je pred petimi leti končal v osebnem stečaju, se je dokončno rešil skoraj dvanajstih milijonov evrov dolgov. 

Okrožno sodišče v Kopru je namreč sprejelo sklep o odpustu Pogačarjevih obveznosti v osebnem stečaju, ki je konec julija postal tudi pravnomočen. Veliko večino tega denarja je Pogačar dolgoval državni Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znani kot slabi banki. Za komentar v petek ni bil dosegljiv. Na vprašanja, povezana z osebnim stečajem, sicer že dlje časa ne želi odgovarjati. 

Vzpon in padec poslovneža iz omrežja LDS

Pogačar je nekdanji lastnik propadle nepremičinske družbe Ram Invest. Veljal je za poslovneža s prijateljskimi zvezami pri nekaterih vidnih predstavnikih gospodarske in politične elite, zlasti iz omrežja nekdanje LDS.

Igor Jurij Pogačar je Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) oddajal poslovne prostore v obdobju, ko je notranje ministrstvo vodila njegova prijateljica Katarina Kresal.
Igor Jurij Pogačar je Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) oddajal poslovne prostore v obdobju, ko je notranje ministrstvo vodila njegova prijateljica Katarina Kresal.
Google Street view

V aferi Slovenska investicijska banka (SIB) je bil prokurist ljubljanskega javnega podjetja Energetika, ki je v SIB vplačalo 15 milijonov evrov kapitala, čez dve leti pa jo je prodalo le za slaba dva milijona evrov. Leta 2011, ko je ministrstvo za notranje zadeve vodila Pogačarjeva prijateljica Katarina Kresal, je izbruhnila afera Dimičeva. Ram Invest je namreč oddajal prostore Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) v zgradbi, za katero je plačeval cenejši lizing takratnemu Hypo Leasingu. 

Po sestopu vlade Boruta Pahorja je šla njegova poslovna pot navzdol. Med drugo vlado Janeza Janše je ostal brez donosne najemne pogodbe z državo. Kmalu zatem je zaradi krize bankrotiral njegov nepremičninski imperij Ram Invest. Razglasil je osebni stečaj, a šele potem, ko je svoje luksuzne nepremičnine in drugo premoženje prenesel na sorodnike in znance.

Preberite še:
Poslovneži, ki se rešujejo milijonskih dolgov

Vile, stanovanje in avto varni pred upniki

Od tedaj se je moral skrivati pred upniki, med katerimi je bila največja DUTB, ki je terjatve do Ram Investa prevzela od nekdanje Factor banke. Zdaj tega Pogačarju ne bo treba več početi. Dogajanje v njegovem osebnem stečaju razkriva luknjavo stečajno zakonodajo, ki ne zagotavlja učinkovitega nadzora nad domnevnimi zlorabami premožnih in vplivnih dolžnikov.

Medtem ko je Pogačar sodišču zatrjeval, da se komaj prebija čez mesec in v podjetju nekdanje partnerice prejema minimalno plačo, so nam viri iz poslovnih krogov zatrjevali, da še vedno živi na veliki nogi. Prijavljen je bil v stanovanju v središču Portoroža, naokoli pa naj bi se vozil z osebnim avtomobilom audi Q7. Cene novih se gibljejo okrog sto tisoč evrov. Uradno Pogačar ni imel v lasti premoženja.

Lastništvo vile v Piranu je prenesel na zdaj že nekdanjo partnerico, ta pa jo je prodala odvetniku Stojanu Zdolšku.
Lastništvo vile v Piranu je prenesel na zdaj že nekdanjo partnerico, ta pa jo je prodala odvetniku Stojanu Zdolšku.
Google Street view

/
/
Google

Po naših informacijah je bil Pogačar kljub temu, da je bil v osebnem stečaju, še vedno zelo aktiven tudi na domači poslovni sceni. Bil je eden glavnih lobistov in operativcev srbskega tajkuna Miodraga Kostića med njegovim pohodom po Sloveniji, kjer je med drugim prevzel Gorenjsko banko, kupil Hotel Kempinski v Portorožu, tamkajšnje letališče in zdaj še družbo Heta Asset Resolution, slabo banko nekdanjega Hypa. Na poslovni sceni se je po pričevanju številnih postavljal z dobrimi zvezami v državnih institucijah, prejšnji vladi in stranki DeSUS.

Preberite še:
Ljubljencu SDS Romanu Končarju odpisali 250.000 evrov dolga

Pogačnik v štirih letih upnikom vrnil – 500 evrov

Toda vse to se ni poznalo na stečajni masi. V štirih letih je vanjo nakazal le štiri zneske v skupni vrednosti 553,81 evra, s katerimi so komajda pokrili stroške bančnih storitev. V stečajni masi ni bilo ne družinske hiše v ljubljanskih Prulah ne vile na elitni lokaciji nad Piranom, saj je svoje nepremičnine pravočasno prepisal na nekdanjo partnerico. To je storil 26. septembra 2012, natanko tri leta in dva dni, preden je odšel v osebni stečaj. Po zakonodaji pa je prepise premoženja na ožje družinske člane mogoče izpodbijati le tri leta pred stečajem.

Igor Jurij Pogačar je prijavljen v enem od stanovanj v Rezidenci Park Lucija v Portorožu.
Igor Jurij Pogačar je prijavljen v enem od stanovanj v Rezidenci Park Lucija v Portorožu.
Google Street view

V vsem tem očitno nič spornega ni videl upravitelj Mirko Kos, ki je bdel nad osebnim stečajem Pogačarja in bi moral po zakonu zastopati interese upnikov. Nasprotno, sodišče je prepričeval, naj občutno skrajša postopek, saj da Pogačar ni sposoben zaslužiti več od minimalne plače in da bi v primeru predčasnega konca osebnega stečaja znova poslovno zacvetel.

Miran Kos je sicer brat Draga Kosa, nekdanjega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), za katerega so že leta 2017 krožile informacije, da pomaga Kostiću odpirati vrata v Sloveniji. Takrat nam je Drago Kos pojasnil, da "Kostić ni njegova stranka, bi bilo pa fino, če bi to postal".

Država izgubila 33 milijonov evrov

Sodišče je upravitelja takrat zavrnilo, ker da je predčasni odpis dolgov namenjen starostnim upokojencem, invalidom z minimalno pokojnino in samohranilcem z nizkimi prejemki. "Ni mogoče prezreti, da se je prizadevanje dolžnika za poplačilo stroškov upnikov ustavilo pri tem, da si je našel službo (pri nekdanji partnerici, op. p.), in sicer za minimalno plačilo, od katerega (po plačilu preživnine) za upnike ne ostane nič," je opozorilo sodišče.

Že v samem začetku se je odločilo, da bo moral Pogačar na odpust dolgov počakati štiri leta in sedem mesecev. To je blizu najvišje zakonsko dovoljene preizkusne dobe. Ves ta čas se je Pogačar prikazoval kot žrtev. Trdil je, da ima zaradi (dolgotrajnega) osebnega stečaja zvezane roke v poslovnem svetu in da mu potencialne stranke ne zaupajo.

/
/
Thinkstock

Toda glavni osmoljenec njegovega osebnega stečaja je v resnici država. V stečajih Ram Investa in drugih Pogačarjevih družb je DUTB prijavila za več kot 36 milijonov evrov terjatev. Po prodaji premoženja je dobila vsega tri milijone evrov. Zdaj je postalo jasno tudi, da ne bo dobila nič iz osebnega stečaja. Pogačarjevi dolgovi so tako uradno postali breme države oziroma davkoplačevalcev.