Ere Petra Vriska je konec

Zadružniki so danes obrnili hrbet dolgoletnemu predsedniku Zadružne zveze Slovenije Petru Vrisku.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 3. 6. 2020, 11:05


Necenzurirano prenos
Peter Vrisk
STA

Več kot 60 kmetijskih zadrug, članic Zadružne zveze Slovenije, se je danes dopoldne v Ljubljani sestalo na občnem zboru, kjer so povsem mimo oči javnosti zaključili z ero Petra Vriska, dolga leta najvplivnejšega moža v slovenskem kmetijstvu.

Prvi med zadružniki je namreč sklical tako imenovano volilno skupščino, na kateri si je poskušal izboriti nov, že šesti mandat. Na njej so odločali o imenovanju novega upravnega odbora, ki ga je do sedaj vodil in obvladoval Peter Vrisk. 

Toda premagal ga je Borut Florjančič, direktor kmetijske zadruge Sevnica, ene največjih v državi. Po naših informacijah je v zadnjem času uspešno zbiral podporo nekaterih vplivnih članov Zadružne zveze, nezadovoljnih z dosedanjim vodstvom.

Kaj mu očitajo

V preteklosti se je sicer že zgodilo, da je pred občnim zborom kazalo na zmago nasprotnikov Petra Vriska, a je ta na koncu zbral potrebno večino. Tako je bilo leta 2016, ko je imel protikandidat Cvetko Zupančič še dan pred glasovanjem večino, a se je zgodilo nekaj povsem drugega in je zmagal Vrisk. Podobno je bilo konec leta 2017, ko je za nezaupnico in s tem za odpoklic Vriska glasovala manj kot tretjina vseh članic zveze. Toda tokrat naj bi bilo drugače.

Na Petra Vriska, ki je na čelu zadružne zveze preživel že pet mandatov, namreč letijo vse glasnejše kritike, da je domače zadružništvo pripeljal na dno. Med drugim mu očitajo:

- sporno delovanje v Deželni banki Slovenije (DBS), kjer je bil predsednik nadzornega sveta, in sporne dogovore z zavarovalniško skupino Prva Alenke Žnidaršič Kranjc,

- poceni prodajo 25 odstotkov delnic DBS kot ključnega premoženja zadružne zveze,

- izgubo Semenarne Ljubljana, dolgo časa enega od stebrov zadružniške dejavnosti, 

- bankrote več kmetijskih zadrug,

- kopičenje dobro plačanih funkcij in nepotizem.

Alenka Žnidaršič Kranjc
Alenka Žnidaršič Kranjc
STA

Iz DBS ga je odnesla posebna revizija

Glavni očitek Petru Vrisku so zapleti pri reševanju banke DBS.

Zaradi visokega posojila, ki so ga pred desetletjem najeli v boju za prevlado v lastništvu DBS in niso mogli poplačati, je bila Zadružna zveza prisiljena prodati 25 odstotkov delnic banke. Toda namesto, da bi jih prodala najboljšemu ponudniku, je Vrisk sklenil dogovor z Alenko Žnidaršič Kranjc, eno najvplivnejših slovenskih menedžerk.

Vriskov načrt je bil preprost: Zadružna zveza bi delnice prodala skupini Prva Group, v zameno pa bi obdržal položaj prvega nadzornika, ki mu je omogočal vpliv na nekatere pomembne poslovne odločitve banke. Žnidaršič-Kranjčeva je imela drugačne načrte. Želela je dobiti v roke upravljavske vzvode DBS.

Na koncu sta se Vrisk in Žnidaršič-Kranjčeva razšla, njun spor pa je dosegel vrhunec pred natanko letom dni, ko je prišlo do Vriskove razrešitve v DBS. Povod so bile ugotovitve posebne revizije, močno obremenilne za Vriska, saj je ugotovila "resne nepravilnosti", med drugim incestne odnose med upravo in nadzornim svetom, nasprotja interesov pri odločanju o poslih in sume okoriščanja.

Kljub vsemu je revizija dogajanja v času, ko je Žnidaršič-Kranjčeva kot svetovalka uprave dejansko iz ozadja vodila DBS, pokazala na še hujše sume nepravilnosti: poskuse odobravanja ugodnejših posojil za znance, ugodnosti za svoja podjetja, konflikte interesov ...

Preberite še:

Je prišel konec vladavine Petra Vriska, prvega med zadružniki?

Kako je DBS postala hišna banka Alenke Žnidaršič Kranjc

Zadruge v finančnih težavah

Vsako leto se v hudih finančnih težavah znajdeta vsaj dve zadrugi, ki končata v stečaju ali pa ju morajo reševati s pripojitvami drugim, bolje stoječim zadrugam. Nazadnje je pred nekaj tedni bankrotirala Kmetijska zadruga Lenart, ki je v najboljših časih ustvarjala okoli 40 milijonov evrov prihodkov, pred razglasitvijo stečaja pa je imela za najmanj dva milijona evrov neporavnanih obveznosti. 

Veliko zadrug je prezadolženih in kreditno nesposobnih. Dokler so zadružniki obvladovali DBS, najemanje posojil ni bil problem, predvsem za tiste zadruge, ki so bile naklonjene predsedniku Zadružne zveze Vrisku.

Vsi položaji kmetijskega multifunkcionarja

Peter Vrisk zaseda številne funkcije:

· predsednik Zadružne zveze,

· predsednik upravnega odbora Kapitalske zadruge,

· predsednik Kmečke liste - društvo za razvoj kmetijstva in podeželja, ki je bila zmagovalka lanskih slabo obiskanih volitev v kmetijsko zbornico, in

· od leta 1997 državni svetnik.

Dolgo časa je bil tudi pomemben član SLS, dokler ga ni leta 2010 iz stranke odnesla afera zaradi domnevno previsoke plače v Zadružni zvezi. Tedanji predsednik stranke Radovan Žerjav je pozival organe Zadružne zveze k razmisleku in morebitnim ukrepom.