Aleš Hojs na Pop TV lagal o svoji plači #video

Zakaj Aleš Hojs ne želi razkriti, kakšna plača ga čaka ob vrnitvi v službo v državnem podjetju?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 30. 3. 2022, 05:55


aleš-hojs, robert-golob
Aleš Hojs je med predvolilnim soočenjem na Pop TV lagal o svoji plači.
Pop TV/posnetek zaslona

Ne glede na razplet aprilskih volitev se ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu ni treba bati za službo. Pred prihodom v vlado je bil zaposlen v Družbi za razvoj infrastrukture (DRI), inženirskem podjetju v lasti države. Tja se lahko vrne po koncu mandata, če bo to sam želel. Toda Hojs očitno ne želi razkriti, kakšna plača ga čaka po vrnitvi na DRI. Še več: o višini svoje plače se je na ponedeljkovem soočenju na Pop TV zlagal. 

Vprašanje Hojsove plače se je na soočenju odprlo med razpravo o dohodninski reformi, ki jo je vladajoča koalicija sprejela pred tremi tedni. Medtem ko bo ljudem z minimalno plačo mesečno prinesla 13 evrov več, tistim s povprečno plačo pa 22 evrov več, bodo od nje imeli največ prejemniki najvišjih plač. Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je opozoril, da bo reforma najbolj koristila najbolje plačanim v državi in lastnikom večjega števila nepremičnin. "Dohodninsko reformo je treba obrniti na glavo. Dati je treba takim, ki nimajo, in vzeti takim, ki imamo. Tudi policijski minister bo imel (več, op. a.). Točno ve, kakšen položaj si je uredil in kakšna plača ga čaka po koncu mandata," je poudaril Golob. 

Na vprašanje voditeljice Darje Zgonc, kakšna plača ga čaka po vrnitvi v DRI, je Hojs odgovoril, da "približno 4.000 evrov bruto". Toda po podatkih, ki smo jih pridobili v uredništvu, to ne drži. Zgolj osnovna bruto plača, ki jo je Hojs na DRI prejemal do marca 2020, je namreč znašala približno 6.500 evrov bruto - torej 2.500 evrov več, kot je v ponedeljek govoril Hojs.

Medtem ko Aleš Hojs Robertu Golobu očita domnevne skrivalnice pri plači, se je sam debelo zlagal o plači, ki ga po koncu ministrovanja čaka na državnem podjetju.
Medtem ko Aleš Hojs Robertu Golobu očita domnevne skrivalnice pri plači, se je sam debelo zlagal o plači, ki ga po koncu ministrovanja čaka na državnem podjetju.
Pop TV/posnetek zaslona

Preberite še:
Kaj sta Mahnič in Hojs med protesti počela na policiji

Hojs zamolčal vsaj 2.500 evrov bruto

Hojs se je na DRI zaposlil spomladi 2013 – po sestopu druge vlade Janeza Janše, v kateri je še kot član NSi vodil ministrstvo za obrambo. Takrat so DRI obvladovali kadri SDS, kamor je pozneje prestopil Hojs. Generalni direktor je bil Saša Kovačič, dober prijatelj nekdanjega ministra za infrastrukturo Zvonka Černača (SDS), nadzorni svet pa je vodil Bojan Kekec, dolgoletni vodja lokalnega odbora SDS v Novem mestu. Sprva je Hojs vodil predstavništvo DRI v Beogradu. Nato je postal direktor področja cest in razvojnih projektov.

O Hojsovih mesečnih prejemkih pred marcem 2020, ko je bil imenovan za ministra, uradno ni mogoče izvedeti ničesar. Na DRI jih ne razkrivajo, saj da gre za osebni podatek. Iz istega razloga so zavrnili tudi našo zahtevo po razkritju prejemkov vodstvenih zaposlenih in direktorjev področij, ki smo jo vložili po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. Poudarili so, da DRI ne sodi v javni sektor, ampak gre za gospodarsko družbo, v kateri ima država večinski lastniški delež oziroma prevladujoč vpliv. 

Toda po naših informacijah je Hojs kot direktor enega od področij mesečno prejemal osnovno plačo, enako 70 odstotkom osnovne plače generalnega direktorja. Na tem položaju je že več let Jurij Kač. Po javno dostopnih podatkih je januarja 2020, ko je bil Hojs še na DRI, Kačeva osnovna ­plača znašala 9.300 evrov bruto. To pomeni, da je Hojs takrat prejel 6.510 evrov bruto osnovne plače. K temu znesku gre prišteti še dodatke za delovno dobo, povračila stroškov za prehrano in prevoz, regres ... 

Preberite še:
V propagandni aparat SDS pred volitvami tudi denar državnih podjetij

Golobu očital skrivalnice, sam se je zlagal

Osnovne plače vodilnih na DRI so sicer v zadnjih dveh letih ostale enake, zaradi česar bi Aleš Hojs tudi danes na istem položaju v podjetju prejemal enako plačo kot pred odhodom na ministrstvo. Za primerjavo: bruto plača Aleša Hojsa kot ministra za notranje zadeve je novembra lani znašala 5.778 evrov.

Kot je znano, je bil prav Aleš Hojs v zadnjih mesecih med najglasnejšimi politiki SDS, ki so Robertu Golobu očitali domnevne skrivalnice pri plači. Toda za razliko od Hojsa je Golob javnosti pokazal plačni list. "Hojs tako dobro zavaja, da je še mojo mamo prepričal. Tu je moja plačna lista, imel sem 7000 evrov neto plače, ko sem bil predsednik uprave," je Golob februarja v oddaji Tarča odgovoril Hojsu. 

Hojsu sicer vrnitve v DRI ne omogoča pogodba o zaposlitvi, ampak zakon o vladi. Ta določa, da se za ministre po prenehanju mandata smiselno uporabljanje določbe zakona o poslancih, ki se lahko v treh mesecih po prenehanju mandata vrnejo na delo, ki so ga opravljali, ali na drugo delo, ki ustreza vrsti in stopnji njihovi strokovne izobrazbe. "Če bo gospod Hojs po izteku mandata želel uveljaviti pravico do vrnitve v DRI, bomo postopali v skladu z omenjenimi predpisi," so pojasnili v DRI. 

Hojs ima zagotovljeno službo na DRI, ki ga vodi Jurij Kač (na fotografiji).
Hojs ima zagotovljeno službo na DRI, ki ga vodi Jurij Kač (na fotografiji).
DRI

Preberite še:
Hojs ima novo divizijo za tajno prisluškovanje

Pred Hojsom težko delo na volitvah

Edina težava za Hojsa je, da je bilo njegovo nekdanje delovno mesto z reorganizacijo DRI ukinjeno, zato mu bodo morali v podjetju najti novo. Kot direktor področja cest in razvojnih projektov je bil Hojs zadolžen za načrtovanje in izvedbo cestnih, avtocestnih, komunalnih in razvojnih projektov. Med njegovimi nalogami so bile koordiniranje dela z naročniki, vodenje in sodelovanje pri izdelavi projektnih nalog, študij in elaboratov, izvajanje aktivnosti za delovanje predstavništva za jugovzhodno Evropo v Beogradu ...

Na letošnjih volitvah bo Hojs kandidiral v volilnem okraju Ljubljana Vič-Rudnik 3, v katerem leta 2018 ni bil izvoljen nihče od poslancev SDS. Takrat je stranka Hojsa poslala kandidirati v okraj Kamnik, kjer v konkurenci Marjana Šarca in Mateja Tonina ni imel možnosti za izvolitev. Tudi letos bo imel zelo težko nalogo, saj kandidira v okraju, ki tradicionalno velja za levosredinskega. Poleg tega v isti volilni enoti kandidirajo minister za zunanje zadeve Anže Logar, poslanki SDS Alenka Jeraj in Mojca Škrinjar, poslanec SDS Leon Merjasec ...