Ivan Gale z novo ovadbo nad Zdravka Počivalška

Ivan Gale, ki v zadnjih mesecih razkriva nepravilnosti pri poslih državnega zavoda za blagovne rezerve, je proti ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku vložil novo kazensko ovadbo.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 28. 8. 2020, 05:55


zdravko-počivalšek
"Začetek takojšnjih aktivnosti je v javnem interesu, saj obstaja izjemno velika verjetnost nesmotrne porabe javnih sredstev tudi v bodoče," je v ovadbi zapisal Ivan Gale.
STA

Pri nakupu zaščitnih mask od podjetja Acron iz Slovenj Gradca, največjega dobavitelja zaščitne opreme Zavodu RS za blagovne rezerve, je bila država oškodovana za najmanj 1,2 milijona evrov, je prepričan Ivan Gale, nekdanji visoki uslužbenec zavoda.

V istem času, ko so dosegli dogovor z Acronom o dobavi mask tipa FFP2, primernih za uporabo v bolnišnicah, je imela namreč država na mizi ponudbi dveh slovenskih podjetij. Ti sta bili pripravljeni maske dobaviti po nižjih cenah in v krajšem dobavnem roku. Toda vmešalo se je ministrstvo za gospodarstvo oziroma Zdravko Počivalšek. Potrdilo je posel z Acronom, ob tem pa zavrnilo izdajo soglasja k pogodbama z drugima dobaviteljema.

Zato je Ivan Gale proti Počivalšku vložil kazensko ovadbo, v kateri mu očita storitev kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja. "Minister Počivalšek je še vedno na položaju ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo in vpliva na bistvene odločitve v državi. Začetek takojšnjih aktivnosti je v javnem interesu, saj obstaja izjemno velika verjetnost nesmotrne porabe javnih sredstev tudi v bodoče," je v ovadbi zapisal Gale.

Gre za že drugo ovadbo Ivana Galeta v manj kot mesecu dni.
Gre za že drugo ovadbo Ivana Galeta v manj kot mesecu dni.
Zajem zaslonske slike

Gre za že drugo ovadbo v manj kot mesecu dni. Prvo je vložil zaradi nakupa rekordne količine obraznih mask od podjetja Hmezad TMT, pri katerem naj bi bil proračun oškodovan za skoraj devet milijonov evrov. Posel smo razkrili na necenzurirano.si.

Počivalšek: gre za iskanje pozornosti

Na ovadbo se je danes odzval tudi minister Zdravko Počivalšek. "Serijskega vlaganja kazenskih ovadb g. Galetu nihče nima pravice odrekati, a je vprašljiv njihov namen. Ker je g. Gale pri postopkih zaščitne opreme aktivno sodeloval in jih ni spremljal od daleč, saj je njegov podpis na mnogih dokumentih, bi moral, če je slutil, da so postopki, ki jih je peljal Zavod RS za blagovne rezerve, na katerem je zaposlen, domnevno nezakoniti, to že naznaniti takrat, ko se je o njih odločalo. Da svoje občutke, vtise in slutnje razglaša za nazaj in ob špekulaciji morebitnega razpleta dogodkov ter njegovega vpliva na politični prostor, v katerega g. Gale vstopa, pa ne morem razumeti drugače kot iskanje pozornosti," je pojasnil Počivalšek.

Eni dobavitelji dobili Počivalškovo soglasje, drugi ne

Začetek zgodbe o Acronu sega v zadnje dni marca, ko je Sloveniji primanjkovalo zalog zaščitne opreme. Takrat je zavod podpisal vrsto pogodb s podjetji, ki so obljubljala dobavo opreme. S podjetjem Acron je sklenil za 30 milijonov evrov poslov, kar je največ med vsemi. V Slovenijo bi moralo pripeljati več kot osem milijonov zaščitnih mask tipa FFP2.

Ključna je bila pogodba, ki jo je Acron podpisal 31. marca, po kateri bi državi dobavil pet milijonov mask po ceni 3,9 evra, kar je bila dotlej ena najvišjih cen za tovrstni tip mask. Med vsemi je imel tudi najboljše pogoje dobave. Medtem ko so morali ostali dobavitelji v izrednih razmerah opremo dobaviti v največ mesecu dni, bi morali v Acronu to narediti najpozneje do oktobra, torej pol leta pozneje. Še isti dan je minister Počivalšek oziroma njegov pooblaščenec izdal soglasje k pogodbi.

Podjetje Acron je dobilo zeleno luč Zdravka Počivalška, dva druga dobavitelja nista.
Podjetje Acron je dobilo zeleno luč Zdravka Počivalška, dva druga dobavitelja nista.
STA

"Dan pred tem in dan po tem pa se ni strinjal s pogodbama oziroma aneksoma, po katerih bi država naročila cenejše maske FFP2, pa še rok dobave bi bil krajši," je opozoril Gale. Pri tem je imel v mislih posla s podjetjema OECO in MD Global Logistics, ki sta 20. marca, nekaj dni po začetku epidemije novega koronavirusa, z zavodom za blagovne rezerve podpisala ene sploh prvih pogodb za dobavo zaščitne opreme.

"Izločena" ponudnika nista bila "politično ustrezna"

Podjetje OECO bi moralo po dogovoru najpozneje do 23. aprila dobaviti milijon mask FFP2 po ceni 2,3 evra na kos. "To so bile precej nizke cene v primerjavi z nekaterimi drugimi ponudniki v tistem času. Potem je kasneje omenjeni ponudnik predlagal zvišanje cen z obrazložitvijo, da blaga po prvotno ponujenih cenah ne bo zmožen dobaviti," je pojasnil Gale. Cena bi se zvišala z 2,3 na 3,64 evra na masko. 

Podjetje MD Global pa naj bi po prvotnem dogovoru že do 27. marca v skladišča blagovnih rezerv pripeljalo 2,8 milijona mask FFP2 po ceni 3,56 evra na kos. "Pred iztekom pogodbe je MD Global na zavod posredoval predlog za podaljšanje pogodbenega roka do 6. aprila," je zapisal Gale.

/
/
Profimedia

Toda v obeh primerih je z ministrstva za gospodarstvo prišlo obvestilo, da ne bodo dali soglasja k aneksu za zvišanje cene. Odločitve niso obrazložili, zavod pa pogodbe zaradi tega ni podpisal. "Verjetno je razlog (za neizdajo soglasja, op.p.) v tem, da 'izločena' ponudnika nista bila 'politično ustrezna'," se sprašuje Gale. Po razkritjih v oddaji Tarča je namreč prišla v javnost informacija, da sta omenjeni podjetji povezani z Gregorjem Golobičem, nekdaj vodilnim politikom iz strank LDS in Zares, in Sebastjanom Selanom, nekdanjim direktorjem Sove, je pojasnil.

Visoke marže Acrona

Po izračunih Galeta bi zavod za blagovne rezerve za 3,8 milijona mask FFP2, ki sta jih ponujala OECO in MD Global, plačal 13,6 milijona evrov. A so se na ministrstvu odločili, da bodo enako količino mask od Acrona kupili za 1,2 milijona evrov višjo ceno.

Pozneje, po javnih nastopih Galeta, začetku kriminalistične preiskave in vloženi interpelaciji proti Počivalšku, se je vršilec dolžnosti direktorja zavoda Tomi Rumpf z Acronom dogovoril za znižanje cene na 2,65 evra na kos.

Začasni direktor zavoda Tomi Rumpf se je po izbruhu afere z Acronom dogovoril za znižanje cene.
Začasni direktor zavoda Tomi Rumpf se je po izbruhu afere z Acronom dogovoril za znižanje cene.
STA

Toda kot smo opozorili na necenzurirano.si, je šlo za izrazito škodljiv posel za državo. V tistem času je bilo mogoče maske na trgu neposredno od proizvajalca kupiti za tretjino te cene. Iz več ponudb, ki smo jih pridobili od kitajskih ponudnikov, izhaja, da bi za masko FFP2 ob naročilu večje količine skupaj s prevozom odšteli nekaj več kot en evro. To pomeni, da bi lahko Acron za osem milijonov mask FFP2 na Kitajskem plačal manj kot deset milijonov evrov, slovenski državi pa bi jih prodal za okoli 21 milijonov evrov.

Zavajajoči in lažni podatki v vladnem poročilu

Ivan Gale v kazenski ovadbi opozarja tudi na zavajajoče podatke v vladnem poročilu o nakupih zaščitne opreme, v katerih naj bi "poskušali prikriti nezakonita ravnanja ministra Počivalška". 

V njem je namreč napačno navedeno, da je povprečna cena kupljenih mask FFP2 v začetku maja znašala 3,4 evra. S tem so pisci poročila skušali utemeljiti očitke, da je šlo pri poslih s podjetjema OECO in MD Global, s katerima je pogodbo podpisal Gale, za škodljivo ravnanje. A ta podatek je neresničen. Gre namreč za cene naročenih mask. Povprečna cena dobavljenih mask je bila dejansko višja in je znašala 3,61 evra na kos, kar je blizu cenam, po katerih sta maske nameravali dobaviti omenjeni podjetji.