Ivan Gale vložil ovadbo zoper Zdravka Počivalška

Ivan Gale je proti ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku in začasnemu direktorju blagovnih rezerv Tomiju Rumpfu vložil kazensko ovadbo. Razlog? Sporni posel, ki smo ga razkrili na necenzurirano.si.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 7. 8. 2020, 22:05


ivan gale bobo1
Ivan Gale je ovadil Zdravka Počivalška.
Bobo

Po našem razkritju, da je država tik pred koncem epidemije od podjetja Hmezad TMT kupila rekordno količino obraznih mask in s tem oškodovala proračun za skoraj devet milijonov evrov, je bila proti glavnim akterjem posla vložena ovadba.

Zoper ministra Zdravka Počivalška in direktorja državnega zavoda za blagovne rezerve Tomija Rumpfa jo je vložil nekdanji visoki uslužbenec zavoda Ivan Gale. Očita jima neupravičeno favoriziranje izbranega dobavitelja in negospodarno rabo javnih sredstev, so poročali na 24ur.com.

Gale opozarja, da so na zavodu ponudbe drugih, preverjenih ponudnikov, zavračali. Poleg tega so Hmezadu TMT tudi neupravičeno podaljševali rok dobave, ki se ga kar dvakrat ni držal, in se ob tem sklicevali na nejasnosti glede standardov in papirjev.

Zdravka Počivalška, ki je že prvoosumljeni v preiskavi NPU, je doletela nova ovadba zaradi spornih poslov z zaščitno opremo.
Zdravka Počivalška, ki je že prvoosumljeni v preiskavi NPU, je doletela nova ovadba zaradi spornih poslov z zaščitno opremo.
STA

Reševali nasedli posel izbranega dobavitelja

Državni zavod za blagovne rezerve bi lahko maske, za katere je konec maja plačal enajst milijonov evrov, danes na trgu dobil že za dobra dva milijona evrov, torej za skoraj devet milijonov evrov ceneje. Če bi jih na Kitajskem naročil danes, bi v Slovenijo prišle najpozneje do sredine julija. To dokazuje serija pogodb, ponudbe, fotografij in drugih dokumentov, ki smo jih pridobili v uredništvu necenzurirano.si

Z nakupom je tako država v resnici pomagala podjetju Hmezad TMT, ki ima dobre zveze v politiki, tudi pri SDS. Podjetje, ki je v lasti Miloša in Domna Prešerna, je namreč državi maske prodalo po pogodbi, ki jo je z zavodom podpisalo v začetku aprila, torej na vrhuncu epidemije, in to po takratnih cenah, ki so bile precej višje kot danes.

Za primerjavo: državni zavod je maske od Hmezada TMT odkupil za 52 centov na kos. To je najmanj 42 centov več, kot bi za en kos plačal na trgu, če bi maske naročil danes. 

Maske na trgu kupili bistveno ceneje

Tomi Rumpf, v.d. direktorja blagovnih rezerv, se brani, da z nakupom mask ni oškodoval proračuna, temveč je še privarčeval.
Tomi Rumpf, v.d. direktorja blagovnih rezerv, se brani, da z nakupom mask ni oškodoval proračuna, temveč je še privarčeval.
STA

Vmes se je pogodba med zavodom in Hmezadom TMT že iztekla. Toda zavod, ki ga kot vršilec dolžnosti direktorja vodi Počivalškov prijatelj Rumpf, je pogodbo z aneksom spet obudil. Maske je odkupil po visokih cenah, ki so v vmesnem času za nekajkrat padle. Če bi jih Hmezad TMT sam prodal na trgu, bi v poslu ustvaril visoke izgube. Namesto tega je iz posla izšel z dobičkom.

Prvi mož zavoda Tomi Rumpf se je takrat branil, da je pri podpisu pogodbe med zavodom in podjetjem Hmezad TMT v začetku aprila prišlo tako s strani zavoda kot tudi ponudnika do napake. Zaradi nepoznavanja področja so v pogodbo navedli, da mora biti za maske pridobljen CE certifikat, ki pa pri naročenih higienskih maskah ne obstaja. Zato so napako popravili in hkrati podaljšali rok dobave. Ob tem pa da so za nekaj centov znižali ceno mask. Rumpf je prepričan, da je s tem državnemu proračunu celo prihranil večjo vsoto denarja.